fbpx Macromex - Socializarea este cuvântul de bază | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Macromex - Socializarea este cuvântul de bază

În curând vom avea şansa să aflam despre campanii  inedite, menite ridice moralul angajatilor şi să echilibreze eforturile despuse de aceştia în favoarea muncii, în cadul Galei Work Life Balance.  Până atunci vă oferim un interviu cu Mirela Stere, Manager HR, Macromex.

L.N: Ce înseamnă work-life balance în viziunea dvs?

M.S: WLB inseamnă o viaţă normala, echilibrata, împlinită în toate planurile. Înseamnă o bună auto-cunoastere şi  un bun management al timpului.

Imaginea a fost ștearsă.

L.N: Credeți că un angajator se poate implica în viață echilibrată a angajatului? Dacă da, cum ar putea să o facă?

M.S: Fie ca este conştient şi că dezvoltă politici în acest sens, fie că nu are un focus pentru programele de WLB, un angajator se implica cu siguranţă în viaţă echilibrată a angajaţilor săi. Am avut şansa să particip prin intermediul HR Club şi cu sprijinul Centrului de parteneriat pentru egalitate la un schimb de bune practici în WLB, desfăşurat între Romania şi Spania, în anul 2010, nefiind conştientă la acea vreme că multe din beneficiile acordate de Macromex reprezentau măsuri de WLB.

Un program de lucru personalizat nevoilor angajaţilor (pentru cei care încă urmează o formă de învăţământ superior, pentru a le facilita prezenţa la cursuri, pentru un angajat care îşi duce copilul la grădiniţa, pentru o viitoare mămica), reprezintă o măsură de WLB de exemplu. Toate beneficiile acordate sunt în fapt masuri de WLB:  tichetele de masă, pe care, din păcate tot mai mulţi angajaţi le consideră ca o obligaţie a angajatorului sau beneficiu acordat de “stat”, tichetele cadou, voucher-ele de vacanţă, asigurarea sau subvenţionarea transportului de la şi până la locul de muncă, beneficiile medicale, abonamentele pentru activităţi sportive, cursurile de formare şi dezvoltare profesională sau personală, ajutor material în situaţii medicale dificile atât pentru angajat cât şi pentru membrii familiei sale, pauză de fructe, bonus acordat angajatilor care ies la pensie pentru limita de vârstă. Exemplele pot continua şi ţin de creativitatea fiecarui angajator şi de bugetul de care dispune, eu am menţionat doar măsurile noastre.

"la noi în firmă se zâmbeşte foarte mult. Iar celor care intentionează să îşi schimbe locul de muncă le sugerez, înainte de a intreba despre orice alt beneficiu potenţialul viitor angajator, să fie atenţi la feţele pe care le întâlnesc în compania pe care o targetează" Mirela Stere, Macromex

L.N: Cât de mult consideraţi că activitatea de la locul de muncă este influenţată de calitatea vieţii angajatului?

M.S: Ca să fiu extrem de exactă şi să menţin balanţa într-un echilibru perfect: cel puţin 50%. Nu este un procent aleatoriu ci un calcul matematic: din cele 24 de ore, 8 le dormim (de preferat), iar din celelalte 16 rămase, 8 sunt la muncă. Şi cred că este propoţia echitabilă pentru că a pastra acest echilibru nu ţine doar de angajator, ţine de fiecare dintre noi, în parte. Un angajat echilibrat este un angajat prezent şi când folosesc termenul este cu sens de “productiv” şi “implicat”. Absenteismul nu înseamnă neapărat absenţa fizică de la locul de muncă.  

Citeste si Locul de munca are o influenta semnificativa asupra calitatii vietii

L.N: Au existat cazuri în care un angajat a cedat din cauza incapacităţii de a face faţă atributiilor sale? Cum s-a manifestat?

M.S: Suntem o companie cu standarde ridicate, cu oameni frumoşi şi speciali, creativi şi competitivi. Recunosc că nu toată lumea poate menţine ritmul, cu toate acestea, în ultimii 12 ani de când m-am alăturat companiei Macromex, nu a cedat nimeni în adevăratul sens al cuvântului. Cine nu s-a putut adapta cerinţelor firmei a plecat din echipă. Iar dintre cei rămaşi, momente de slăbiciune probabil am avut fiecare, la un moment dat.

Dar le-am depăşit cu succes şi cu zâmbetul pe buze. Am uitat să menţionez, la noi în firmă se zâmbeşte foarte mult. Iar celor care intentionează să îşi schimbe locul de muncă le sugerez, înainte de a intreba despre orice alt beneficiu potenţialul viitor angajator, să fie atenţi la feţele pe care le întâlnesc în compania pe care o targetează. Cele mai bune barometre pentru WLB sunt feţele angajaţilor: sclipirea din ochi şi zâmbetul de pe buze.            

L.N: Vă rugăm să ne menţionaţi ce activităţi desfaşoară angajaţii dvs. pentru a se relaxa în momentele tensionate de la locul de muncă?

M.S: Socializare este cuvântul de bază. Avem angajaţi cu pasiuni comune şi s-au legat trainice prietenii pornind de la acestea: fie că este vorba despre sport (avem şi echipa de fotbal), fie că este vorba despre arta:  dans, teatru, pictură, scriere, dezvoltare personala sau parenting. Este foarte important să treci peste bune şi rele alături de prieteni.  Izolarea reprezintă o sursă importantă de stres şi dezechilibrează balanţă.

L.N: Ce recomandări aveți pentru menținerea echilibrului între viață personală și profesională?

M.S: Comunicarea deschisă şi încrederea menţin echilibrul în orice relaţie onestă. Plecând de la aceste premise, se poate construi orice.

Inscrie-te la Gala Work-Life Balance din 3 martie aici.

 

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.