fbpx Mai ușor cu antreprenoriatul și leadership-ul pe scări | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Mai ușor cu antreprenoriatul și leadership-ul pe scări

De câțiva ani buni încoace, nu există să treacă o săptămână fără să nu dau peste un articol, un comentariu pe FB, sau un om care să nu pronunțe cuvintele leadership și antreprenoriat. În ultimele șase luni am aflat de cel puțin patru companii și ONG-uri care au accesat fonduri europene cu scopul de a ajunge în școlile din România pentru a le povesti elevilor cum stă treaba cu antreprenoriatul.

În momentul de față Facebook și Meetup gem de evenimente care te cheamă să afli de la cei care au pornit un business ce înseamnă să fii antreprenor, un leader de succes și ce însemană experiența unui startup. Iar dacă este să ne raportăm la startup-uri, ele sunt mai toate despre tech. Altfel trăiești cu sentimentul că nu prea merită să primească titlul de startup-uri afacerile care nu vin din sfera IT. 

Citeste si Poza de profil pe Linkedin.

Recent am fost prezentă la un eveniment în care am vorbit despre recrutarea în companii la început de drum. Dupa eveniment am stat de vorbă cu o parte dintre participanți. Unii dintre ei au fost întrebați (nu de mine, ci de ceilalți participanți) dacă sunt antreprenori. Cei care răspundeau negativ lăsau ochii în pământ și continuau imediat, parcă un pic mai animați, cu “mă gândesc serios și vreau să pornesc un startup”.

În momentul în care cei care au pornit un business sunt percepuți ca fiind net superiori în raport cu cei care nu sunt antreprenori, avem o problemă. În momentul în care oamenii care răspund cu glas stins că nu au un start-up și se simt jenați de acest lucru, avem din nou o problemă. Și mai apare una în momentul în care ți se transmite că “pentru a fi un bun manager, trebuie musai să ai leadership”.

Am făcut prea mult uz de aceste cuvinte (antreprenoriat și leadership) în ultimii ani și le-am ridicat la rang înalt, le-am făcut să pară un deziderat în societatea noastră. E ok să promovăm în școli antreprenoriatul, să vorbim la evenimente despre el. Însă ar fi excelent dacă nu l-am prezenta așa cum este el definit în dicționarele de business, ca o meserie sau începerea unei afaceri ca să fii pe cont propriu, să ai angajați și să faci profit.

In cei 8 ani de HR am derulat sute de interviuri și am fost evaluator în centre de evaluare și dezvoltare. Competența pe care trebuia să o evaluez cel mai des era leadership-ul. Dacă o companie căuta un nou manager, clar acesta trebuia să aibă leadership. Pentru managerii care erau dați afară, de cele mai mult era invocat și motivul "nu a demonstrat că are leadership”. 

Dacă ar trebui acum să întrebăm o mână de oameni ce înseamnă pentru ei antreprenoriatul, invariabil cred că ar răspunde că antreprenorul este o persoană care are un business (eventual și de succes) și îl conduce pentru a face profit. Iar despre leadership cred că oameniiar spune că este atributul managerilor. De fapt, că cele două cuvinte sunt sinonime. În accepțiunea multora nu poți să te numești sau să fii manager dacă nu ai leadership, și nu poti să fii leader dacă nu ești manager. Da, ideal tipul este ca cele două concepte să coexiste într-o singură funcție, dar trebuie să înțelegem că ele pot fi și separate, și nu sunt sinonime.

Antreprenoriatul ar trebui promovat ca un proces prin care poți să schimbi fundamental modul în care un sistem funcționează, procesul prin care poți să descoperi o perspectivă unică în soluționarea unei probleme, prin care poți să identifici o soluție care are un impact pozitiv pentru un grup de oameni sau pentru o societate. Iar ca să poți să faci toate aceste lucruri, trebuie să spunem mai departe că nu este nevoie să pornești o afacere.

Citeste si Cum poti afla o adresa de email business si cum poti verifica validitatea ei.

Au existat și înca există grupuri de oameni în corporații, în ONG-uri și în companii locale care au reușit să inoveze servicii, să reinventeze produse. Ei sunt de fapt antreprenorii care nu au avut nevoie să pornească un business. Dacă vedem antreprenoriatul ca pe un proces care aduce împreună oameni al caror scop este să creeze valori economice și sociale, fie prin reinventarea unor produse sau servicii, fie prin îmbunătățirea experienței unor clienti sau refacerea unor sisteme, atunci putem să spunem că am progresat.

Și ca să duc și mai departe lucrurile, într-un scenariu SF cum ar arăta o lume formată numai din leaderi și antreprenori? Și cum s-ar simți și ar trăi oamenii într-o țară, dacă ar ști că ei contează numai dacă sunt antreprenori și dovedesc că au leadership? Ce ai face dacă ai afla că ideea ta genială de a schimba lumea nu va fi luată în calcul de comunitatea în care trăiești, pentru că nu are la baza o aplicație IT sau ceva ce ține de tehnologie?

Să umblăm mai ușor cu antreprenoriatul, leadership-ul și startup-urile tech pe scări!

Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.