fbpx O soluție pentru abordarea problemelor de cultură | Learning Network Mergi la conţinutul principal

O soluție pentru abordarea problemelor de cultură

Se întâmplă nu de puține ori ca probleme culturale serioase ale organizației să fie amânate fără un termen clar pentru simplu motiv că nu sunt nici urgente, nici extrem de vizibile și credem că le putem gestiona chiar și fără să luăm măsuri corective.

Zilele trecute am moderat întâlnirea unei echipei de management preocupată să depășească chestiuni culturale, nu neapărat presante, dar care fuseseră date de-o parte pentru prea multă vreme și ale căror efecte începeau să se simtă în comportamentele, motivarea și gradul de implicare al oamenilor. Discuția a avut loc undeva în afara Bucureștiului într-un mediu relaxant iar la sfârșitul ei concluziile celor prezenți au fost:

Ne-am concentrat asupra subiectului principal și anume disfuncțiile culturale și n-am mai alunecat ca de obicei în dezbateri sterile despre povești operaționale.  Este extrem de productiv pentru că am reușit să creionăm un plan de acțiune clar pe care ni l-am asumat cu toții în ansamblu și fiecare partea lui de treabă.

Ne-am cunoscut mai bine și ne-am amintit că suntem în primul rând oameni și apoi manageri care conduc echipe, rezolvă probleme sau iau deciziile critice. A existat timpul și dispoziția necesară pentru a ne dezvolta punctele de vedere cu argumente și a fi ascultați cu atenție până la capăt.

Am lăsat garda jos și am abordat deschis și cinstit conversația. Ne-am depășit teama de a părea vulnerabili și am reușit să spunem ”nu știu” și să întrebăm ”tu ce crezi” mult mai des decât o facem în mod obișnuit.

Ne-am contrazis uneori chiar vehement și asta ne-a ajutat mult să progresăm, să găsim cea mai bună soluție și să ajunfem la concluzii luând în calcul toate punctele de vedere. Diversitatea opiniilor exprimate ne-a amintit de ce este util și eficace să te consulți cu oameni cu expertize și experiențe diferite înainte de a lua decizii majore.

Ne-am amintit că suntem deștepți și creativi într-un fel diferit de cel pe care îl observăm sau îl ignorăm în activitatea cotidiană. Scenariile alternative aduse în discuție, argumentele folosite și faptul că am obținut în final un acord în toate subiectele abordate ne-au convins o dată în plus de valoarea și coeziunea echipei noastre.

De ce te-ar interesa pe tine povestea acestei întâlniri? Pentru că descrie felul în care și tu ai putea să-ți rezolvi problemele complexe legate de cultură, strategie, operațional, recrutare, procese sau orice altceva pentru care încă nu ai o soluție. Și pentru că îți amintește că oamenii din echipa ta pot face minuni de vitejie când lucrează împreună, își admit limitele, vulnerabilitatea  și la sfârșit își unesc eforturile pentru a atinge scopul comun.

Articol preluat de pe HTDI

Categorie

Călin Cavaleru este un consultant care livrează soluții practice, simple și durabile organizațiilor cu care lucrează prin... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.