fbpx Oana Niculae: Să (ne) păstram un echilibru al umanului în sfera L&D! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Oana Niculae: Să (ne) păstram un echilibru al umanului în sfera L&D!

Learning Network: A fost un an 2020 plin de provocări. Ce simți că s-a schimbat pe piața de L&D din România?

 Oana Niculae: Aș putea spune zâmbind serios despre specialiștii L&D că au traversat în această perioadă multe din cursurile și spațiile de dezvoltare pe care le-au creat și facilitat de-a lungul timpului, cele care se refereau la adaptabilitate, reziliență, mindset, leading change, VUCA, managementul oamenilor, etc. Nevoia de învățare și-a schimbat cadrul de referință a timpului de la “pe termen mediu și lung” la “acum și imediat”. Cuvântul “trebuie” nu a mai fost ocolit cu eleganță, ci a devenit parte din dezintegrarea realității “normale” și parte din autoritatea unei obișnuințe disciplinate impuse de noile posibilități. S-a învățat mult și rapid în proces paralel cu oferta de dezvoltare pe care au oferit-o.

Și cred, observ, că s-a mai schimbat la unii beneficiari, anume înțelegerea nevoii de învățare, necesitatea ei, iar sfera L&D a devenit una din zonele de regularizare către noile aspecte ale realității.

 

L.N.: În acest context și-au câștigat loc noile trenduri (e-learning, blended, online, hibrid). Cum te poziționezi față de acestea? Care crezi că este viitorul în L&D?

O.N.: Începusem activ să devin preocupată de zona online și blended cu vreo 2 ani înainte de pandemie, consideram că este o oportunitate pe care o ratam. Rezistența audienței la noutate m-a provocat să fac pași mai mici decât mi-aș fi dorit atunci.

Drept pentru care cred că este un real câștig pentru toți amalgamul de oportunități oferit de aceste noi trenduri, avem acum instrumente și spații de învățare pe care, dacă acum câțiva ani le priveam ca pionierate, astăzi sunt o normalitate - ceea ce îl văd ca pe un progres. Calificarea acestor instrumente cade în responsabilitatea noastră - calitatea facilitării experienței de învățare, a facilitării dezvoltării umane, raportarea permanentă la auditoriu și la rezultatele generate, consider că sunt aspecte care au nevoie să fie atent și din scurt monitorizate.

Uitandu-mă spre viitor, pare că ne îndreptăm către Digital L&D, speranța mea este însă să nu robotizăm acest domeniu, să nu-l depersonalizăm, să nu învățăm la fișă - introduce moneda și cade cursul - să (ne) păstram un echilibru al umanului în sfera asta.

 

L.N.: Ce rol are L&D în această nouă eră numită the New Normal?

O.N.: Personal cred că-i oferim prea multă autoritate de percepție acestui “New Normal”, ceea ce creează și rezistența și uneori neputința, iar odată cu asta se retrăiește modul disruptiv prin care acesta a venit.

Îmi doresc să vină cu rolul provocator de a invita asumarea responsabilității față de nevoile și procesele proprii de dezvoltare, să vină și ca o cerere personală intrinsecă din partea beneficiarului. Este ceea ce mi-am propus să vin ca perspectivă și în festival, să oferim ca profesioniști spații și contexte de conștientizare a ceea ce acesta descoperă că are nevoie să învețe și cum, corelat cu rolul lui în organizație. Consider că pe termen mediu și lung, costurile aferente ale acestui departament devin investiții răsplătite generos.

Pentru asta, specialistul L&D are nevoie să-și antreneze toleranța și deschiderea față de explorarea alături de necunoscutul fiecărui beneficiar, asta înseamnă să aibă și abilități de coach.

 

L.N.: Dacă ar fi să atribui o culoare viitorului în L&D care ar fi aceea și de ce?

O.N.: Eu văd mai multe culori și un amestec dinamic între ele, nu regăsesc încă stabilitatea și fluxul sinergic pentru că suntem încă în proces de integrare și transformare.

Viitorul îl văd ca un curcubeu corelat între diferitele nevoi, stiluri de învățare, ritualuri de integrare, că și până acum, alături de accesul și deschiderea către spațiile noi de învățare. În plus, toate acestea au nevoie să fie oferite într-un raport cost effective sustenabil.

 

L.N.: Ce mesaj vrei să le transmiți participanților la Learning Festival? Dar cititorilor Learning Network?

O.N.: Să vina curioși, să vină deschiși, să integreze ceea ce știu cu informațiile și noile perspective oferite, să vină cu dorință de creație spontană, să-și onoreze participarea cu rezultate practice ulterioare.

 

Află aici despre Learning Festival.

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.