fbpx PCM®, o metodă prin care te vei înţelege mai bine | Learning Network Mergi la conţinutul principal

PCM®, o metodă prin care te vei înţelege mai bine

Conform Modelului Procesului de Comunicare®, suntem o combinaţie unică a şase tipuri de personalitate. Poţi vizualiza lucrurile şi astfel: personalitatea oricăruia dintre noi este construită ca o clădire cu mai multe nivele, fiecare dintre acestea reprezentând o personalitate distinctă.

Cum se nasc neînțelegerile și cum le evit? Care sunt nevoile mele esențiale sau ale celor de lângă mine? Care sunt filtrele prin care văd lumea? Ca adult, e oare posibil să îmi cultiv noi trăsături comportamentale? Cum îmi pot îmbunătăți interacțiunile zilnice ca partener/ă de cuplu, prieten/ă, părinte, manager sau coach? Căutând numitorul comun al acestor întrebări, un aspect devine evident: sunt dilemele și îngrijorările unui om preocupat de calitatea comunicării, de fructificarea interacțiunilor, de dorința și curiozitatea de a învăța să îi asculte pe ceilalți, dar și de a fi înțeles de către aceștia.

 

Process Communication Model® este una dintre resursele aflate la îndemână: un model de comunicare, o teorie a personalităţii şi un instrument eficient de gestionare a relaţiilor personale sau profesionale. Odată cunoscut și integrat, ne ajută nu doar să comunicăm în mod echilibrat cu interlocutorii, ci mai ales să reconsiderăm situațiile în care comunicarea pare că nu duce nicăieri. Fie că vorbim despre relaţii de cuplu, de familie ori de prietenie, fi e că ne referim la raporturi de muncă sau la ședințe de coaching, consiliere, terapie, PCM® ne pune la dispoziţie repere concrete pentru a descifra semnifi caţiile cuvintelor, sunetelor, expresiilor faciale, gesturilor şi posturilor utilizate de către interlocutori, astfel încât să ne putem adapta imediat abordarea la mesajele acestora.

Citește articolul în Revista Psychologies 

Categorie
  • Trainer certificat PCM®
  • Consultant organizațional cu formare în Analiza Tranzacțională
  • ... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.