fbpx Pensiile facultative pot fi considerate avantaje acordate salariaţilor? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Pensiile facultative pot fi considerate avantaje acordate salariaţilor?

Natura cuvântului avantaje este privită din două perspective:

- avantaje de natură salarială ce se supun aplicabilităţii Codului Fiscal;
- avantaje făcând parte din pachetul de beneficii acordate salariatului, fie la angajare, fie la dobândirea unei vechimi în muncă, în cadrul societăţii în cauză.

Implicaţii asupra impozitului pe venit

Din punct de vedere al impozitului pe venit, nu sunt considerate avantaje acordate salariaţilor contribuţiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator, în limita a 400 de euro anual pe fiecare salariat, conform punctului 77 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal.

În ceea ce priveşte contribuţiile sociale, pensiile facultative nu sunt incluse în baza de calcul a acestora în limita deductibilităţii (adică a sumei de 400 de euro anual), conform art. 296^15, lit. p), pct. 5 din Codul Fiscal.

Exemplu:
Dacă unui salariat i se acordă – ca făcând parte din pachetul de beneficii – o pensie facultativă, suportată de angajator, în valoare de 50 de euro/lună, tratamentul acesteia este următorul:

- până la valoarea de 400 de euro nu se consideră că salariatului îi este acordat un venit de natură salarială şi, în acest context, nu se cuprinde în baza de calcul a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii;
- sumele care depăşesc această valoare reprezintă avantaj de natură salarială, asupra cărora se va calcula impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii.

Pentru verificarea încadrării în plafonul anual astfel încât să nu fie considerate avantaje de natură salarială, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cel comunicat de Banca Naţională a României în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale.

Implicaţii la calculul impozitului pe profit

(...)

Citeste continuarea articolului scris de Sorina Ivan pe LegeStart.ro !

Categorie

Absolventă a facultăţii de Management Economic în cadrul Academiei de Studii Economice, absolventă de cursuri de specialitate în domeniul... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.