fbpx Pia Maria Thore și Cristina Baghiu: Agilitate și inovare în învățare | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Pia Maria Thore și Cristina Baghiu: Agilitate și inovare în învățare

Ne place să stăm de vorbă cu oamenii, să înțelegem ce îi motivează să fie facilitatori ai învățării. Este una din misiunile Learning Network de a vă pune față în față cu cei pe care îi întâlniți în sălile de training sau mai nou în webinarii. Foarte bucuroși suntem azi să vă prezentăm un dublu interviu cu Pia Maria ThorenInspiration Director, Agile People Coach, Consultant, autor de carte și speaker la evenimente de business, educație și agilitate și Cristina Baghiu Innovation, strategy & business agility, EIT Health Alum, Management 3.0 facilitato,  ICAgile instructor și ICP-AHR la Atelierul de Idei

Learning Network: Cine sunteți și cum ați ajuns să fiți facilitatori al învățării?

Pia Maria Thoren: Oficial, am ajuns aici fiind Inspiration Director, Agile People Coach, Consultant, autor de carte și speaker la evenimente de business, educație și agilitate. Viziunea mea este să ajut la schimbarea în bine a mediului profesional, aducând la același nivel oamenii și agilitatea, astfel încât să creăm condițiile propice pentru implicare, pe care eu o definesc ca fiind abilitatea de a avea atât un nivel ridicat de satisfacție a angajaților, cât și  un nivel ridicat de contribuție individuală la obiectivele organizației. Sunt fondatorul organizației și conceptului Agile People, concept care mă definește aproape în totalitate.

Ce am eu unic: mă dau bătută foarte rar, dacă sunt sigură că sunt pe drumul cel bun, fac tot ce trebuie ca să duc proiectul la sfârșit, văd, de cele mai multe ori, doar partea pozitivă a lucrurilor și cred că toți oamenii sunt bine intenționați.

Cristina Baghiu: Mă consider un om care se dezvoltă continuu, într-o permanentă foame de a învăța. Am adunat experiența a peste 20 ani de business și am decis să o distilez într-o formă care să ajute procesul de facilitare a învățării, și am aduc în România conceptele unor lideri de opinie la nivel mondial, în zona care mă pasionează: inovare și agilitate în business.

Așa că am devenit Agile People Coach și instructor autorizat ICAgile (cu mentor Pia Maria Thoren), facilitator de inovare ( metoda FORTH – Gijs van Wulfen), am lucrat cu echipe remote într-un proiect prestigios de inovare în sănătate la EIT Health și am cunoscut o comunitate internațională de excepție, cea a facilitatorilor Management 3.0. Îmi place noțiunea de facilitator, pentru că eu îmi doresc doar să creez contextul potrivit de învățare în Atelierul de Idei. Cunoștințele și valoarea adăugată, în atelierele mele, vin foarte mult și de la participanți. Sunt mândră că am reușit să aduc ideile Piei Maria în România – agilitatea este pentru și despre oameni. Altfel, e doar un set de principii, ca atâtea altele, trec și se uită. Oamenii rămân, de aceea eu cred în Agile People.

L.N: Dacă ar fi să descrii, unui copil de trei ani, conceptul de Agilitate sau Inovare, cum ai face-o?

Pia Maria: Agile este, simplu, abilitatea de a răspunde unor cerințe ale clientului , mereu altele, într-o lume mereu în schimbare, într-un mediu complex, greu de înțeles. Simplificat pentru un copil de 3 ani: E atunci când vrei să dai prietenului tău ceea ce vrea, ca să fie fericit. Dar poți face asta în diverse feluri, așa că nu știi, de la început, care fel ar fi mai bun. Așa că trebuie să încerci mai multe lucruri, ca să știi ce l-ar face fericit pe prietenul tău cel mai bun  

Cristina: Eu voi vorbi despre inovare. Cred că acum este cel mai bun moment pentru a inova, deoarece, pentru a face asta, trebuie să existe un sentiment de urgență, de criză. Ce e simplu de înțeles despre inovare: apare atunci când creezi ceva nou, nu contează ce, care răspunde la o nevoie urgentă a unui client. Cuvintele cheie aici sunt noutatea și nevoia. Inovarea nu înseamnă, neapărat, cercetare științifică, poate fi doar un mod diferit de a face lucrurile, care rezolvă o problemă sau  răspunde unui vis al cuiva. Cel mai rău lucru pe care îl poate face cineva, o companie sau un antreprenor, este să spere că nimic nu se va schimba sau că lucrurile vor fi la fel. Singura constantă din viața noastră este Schimbarea. Iar noi suntem proiectați, ca oameni, să ne opunem schimbărilor, pentru că ne scot din zona de confort. Profesorul Steven Reiss, fondatorul Științei Motivării (Reiss Motivation Profile), pe care am avut onoarea să o studiez, a constatat statistic că doar 20% dintre noi sunt calibrați pe a fi motivați de situații de risc. Restul facem tot ce putem să evităm schimbările, de aceea există diverse framework-uri și abordări structurate a proceselor de inovare, pentru a mai reduce din incertitudini.

L.N: Ce te-a determinat să ajungi în domeniul Agile?

Pia Maria: Am aflat, prima dată despre Agile, la un masterclass in 2009, iar acea experiență m-a stârnit să aflu mai multe. Mi-am dat seama că am o personalitate potrivită profilului Agile, și că principiile și valorile propuse m-au atins la coarda sensibilă, astfel încât am abordat diferit rolul meu de atunci, de Manager de Proiect. Am început să folosim noi instrumente, principii și practici în proiectele noastre de implementare sisteme de Talent Management, și am reuși să le aplicăm în toată aria de HR & Leadership.

Îm 2011, am creat brand-ul Agile People, și împreună cu colegii mei, am creat conferința Agile People, rețeaua de experți și training-ul de Agile HR. Mai târziu am scris o carte intitulată Agile People, deoarece aveam nevoie de o carte în completarea cursului de Agile HR, apoi am conceput un training de Agile leadership și de Agile People Coach, construite pe aceleași principii și concepte ca Agile HR.

Aparent, oamenilor le-a plăcut mesajul și viziunea diferită despre lume, pe care am încercat să le-o reprezint, astfel că au crescut rețeaua, implicarea diverșilor facilitatori la nivel global, care au început să adopte brandul, materialele de training și cartea.

Așa că am creat un grup de facilitatori care folosesc același material, exercițiile și rețeaua ca să își dezvolte proiectele lor educaționale în diferite țări de pe toate continentele.

Cristina: Eu am ajuns în această lume căutând o abordare care să facă sens profesional. Atelierul de Idei a pornit din pasiunea mea pentru învățare non-formală, și am adunat idei care să ajute pe oricine, indiferent de rolul sau tipul de organizație, să se simtă implicat în ceea ce face, să își găsească modul portivit de a face lucrurile, de a interacționa cu echipa. Și, pentru că de multe ori suntem prea serioși, am integrat și Serious Play în cât mai multe din proiectele mele. Agile, înțeles ca și mod de gîndire și aplicat în afara zonei tehnice, a fost o revelație pentru mine. Deodată, concepte ca Transparență, Vizualizare, Inteligență colectivă, Auto organizare, Autenticitate, Prevalența oamenilor și a interacțiunilor între ei față de procese și instrumente, și multe altele, au dat sens unui mod de lucru vaid pentru echipele viitorului, care trebuie să se adapteze rapid, fără să știe ce le lovește.

Ce nu spune Pia este că a făcut parte din echipa care a construit primul curriculum pentru track-ul de Business Agility al prestigiosului organism global ICAgile. Astfel, am reușit să învăț de la cei mai buni, și, cu ajutorul rețelei Agile People, din care fac parte oameni extrem de interesanți, de la consultanți de top până la manageri de HR în companii de top, am reuit să devin primul Agile People facilitator din România și instructor autorizat ICAgile pentru doua track-uri: Agile HR și Agile Leadership.

L.N: Ai un proiect recent sau important despre care ai vea să ne povestești?

Pia: Recent, am finalizat un proiect agile la o mare firmă de retail de mobilier, în care am folosit principiile agile pentru a crește gradul de sănătate și stare de bine în întreaga organizație, prin construirea unui Intranet de instrumente și practici, de folosit de toți angajații, indiferent de rol (manager sau nu) la nivel global.

Nu doar ceea ce am livrat a fost important pentru succesul proiectului, dar, în mod deosebit, modul în care s-a derulat acesta, pentru că am folosit practici care existau deja în anumite arii, la nivel local, în cadrul grupului, și am folosit grupul drept un hub, pentru a intensifica schimbul de bune practici și comunicarea între diverse unități regionale. Astfel că fiecare țară a putu să benefcieze de ceea ce alte țări au produs ca bune practici pe subiectul respectiv. Este un exemplu a aplicării cu succes exact a opusului a ceea se practică de obicei pe acest subiect: în general, se lucrează top-down, vine grupul și definește o viziune a conceptului de Health & Well Being, pe care o împinge către fiecare regiune spre implementare.

Cristina: Proiectul meu de suflet, este, la acest moment, hub-ul de inovare digitală din regiunea de Nord Est-  Digital Innovation Zone, unde sunt asociat fondator, împreună cu mai mulță actori publici și privați, cu expertiză în IT, digital, educație, politici publice și de dezvoltare regională, cum ar fi universitățile și Agenția de Dezvoltare Regională. Lansarea oficială a acestui hub, care se dorește a fi un one-stop-shop pentru companiile locale care au nevoie de support pentru inovare, digitalizare, identificare surse de finanțare sau parteneri, urma să fie pe 12 Martie. Din cauza Coronavirus, am amânat lansarea și ne-am mutat în online, unde organizăm webinarii, participăm la un Hackaton European EUvsVirus și vrem să construim un mod simplu și eficient de a aborda procesul de inovare, 100% on-line, de către orice companie care are nevoie de ajutor pe acest subiect. În cadrul acestui proces, intenționez să contribui cu ariile mele de expertiză: abordarea tip Serious Play, Management 3.0, metodologia de inovare FORTH.

L.N: Ce sfaturi ai da celor care își doresc să aducă principiile Agile în echipele lor? Este o astfel de abordare potrivită pentru momentul actual, post-Covid?

Pia Maria: Ca regulă generală, Agile nu reușește acolo unde oamenii cred că e vorba doar de un se de metode și instrumente, cînd de fapt agilitatea înseamnă în primul rînd oameni (mod de gîndire, principii, valori). Tot Agile nu reușește atunci cînd ceea ce se comunică drept scop principal al transformării Agile este creșterea productivității; da, ar putea fi și acesta un efect secundar, dar nu reprezintă un scop motivator pentru oameni, care înțeleg doar, ăn acest caz, că implementează agile pentru a produce mai multă valoare cu mai puține resurse – un asemenea mesaj nu va face decât să creeze rezistență la schimbare.

Agile nu reușește și pentru că este văzut, de multe ori, drept glonțul de argint, rețeta sigură pentru success, astfel că organizațiile se așteaptă să obțină rezultate imediate. Schimbarea de mod de gândire ia foarte mult timp, la fel și schimbarea de valori. De multe ori, organzațiile nu petrec suficient de mult timp cu dez-învățarea vechilor practici și îndepărtarea structurilor rigide, înainte de a introduce altele noi.

Pe scurt, oamenii au, în general, așteptări nerealiste raportat la timpul în care pot vedea rezultatele unui astfel de proces. Dezvoltarea agilității înseamnă să pornești pe un drum plin de îmbunătățiri continue și experimente, într-un proces de învățare fără sfârșit. Foarte pe scurt, agilitatea apare în mod natural atunci când nu îi mai oprești pe oameni în a fi fericiți cu ceea ce produc și te asigur că le creezi condițiile perfecte pentru a reuși.

Cristina: Referitor la lumea post-Covid, sunt sigură că nu va fi la fel. Vom funcționa, cel puțin o peioadă, într-o economie Low Touch, a interacțiunii fizice reduse, unde modelele de business bazate pe aglomerații de oameni vor fi grav afectate. Ce pot spune eu de aici, fără a da nici un fel de sfaturi, este că oricine trebuie să fie pregătit să se reinventeze – să fie deschis la noi moduri de a interacționa, învăța, lucra, să ia în calcul pivotarea modelului de business, să accepte că trebuie să se schimbe. Cea mai mare provocare, cred, este să accepți să te uiți în interior, către tine, și apoi către ceilalți, să începi să comunici eficient și la un nivel autentic. Cred în idea că, cei care trec cu bine printr-o criză, fie ea Covid sau marea criză din anii 30, sunt cei care reușesc să producă valoare pe trei paliere: pentru ei, pentru angajați și pentru comunitate. Iar modul de gîndire Agile centrat pe oameni și pe valoare, ca si Management 3.0, sunt de ajutor într-un astfel de context.

 

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.