fbpx Presupuneri nefondate despre vorbitul în public | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Presupuneri nefondate despre vorbitul în public

Când te apuci să vorbești în public ești tentat să crezi că cei care te ascultă sunt interesați de tine, ceea ce nu-i deloc adevărat. Această credință nu este atât de inofensivă precum pare, pentru că odată ce-ți cucerește mintea îți pune pe umeri o presiune artificială uriașă bazată pe presupunerile, de cele mai multe ori false, că spectatorii:

  • Te vor judeca cu asprime
  • Își doresc să te faci de râs
  • Nu vor observa că nu-ți asumi nici un risc și spui numai platitudini
  • Vor trece cu vederea că vorbești fără pasiune
  • Se vor enerva dacă te simt vulnerabil
  • Vor fi încântați dacă ești serios și încruntat
  • Vor crede că ai ceva important de spus cu cât folosești materiale mai multe

Participanții la întâlnirea de business unde vorbești și tu s-au adunat pentru că-i interesează în ce fel își pot îndeplini visurile, țelurile și dorințele proprii folosind învățămintele pe care le pot trage din poveștile vorbitorilor. Au venit să afle lucruri noi, să învețe tehnici cu care și-ar putea rezolva problemele, să compare ce știau de acasă cu ce aud acum și eventual să se distreze. Îi interesează propria persoana, valorificarea la maxim a timpului investit și beneficiile pe care le vor avea profitând de experiențele puse-n discuție.

Dacă te pasionează vorbitul în public pentru că ai un mesaj de transmis, vrei să convingi și să-ți ajuți ascultătorii, iată câteva idei utile:

Pasiunea în speech demonstrează că ești sigur pe tine, ca vrei să-ți împărtășești cunoștințele și experiențele. Cu cât ești mai pasional cu atât ești perceput ca fiind mai carismatic.

Asumă-ți riscuri sau audiența te va vedea ca fiind plictisitor, nesigur pe ce ai de spus, cu intenții ascunse. Neasumarea niciunui risc are riscurile ei.

Nu folosi prea multe cifre, paranteze sau dovezi. Spune povești și oamenii vor simți că există legătura emoțională necesară ca să-ți primească deschiși mesajul.

Nu te da perfect sau infailibil. Nu vei păcăli pe nimeni iar credibilitatea ta va avea de suferit. Se va crea în public o suspiciune generală față de tot ce zici și dorința de a te contrazice.

Rigiditatea nu înseamnă profesionalism și nici nu va fi confundată cu stăpânirea sau cunoașterea aprofundată a subiectului. Ascultătorii ar putea percepe că te poziționezi ca fiindu-le superior și s-ar putea simți intimidați, nervoși, indiferenți sau gata să arunce cu roșii.

Vorbitul în public trebuie să fie plăcut și distractiv și pentru cel care vorbește, altfel nu are nici un sens să te sui pe scenă și să deschizi gura.

Mai sunt multe alte tehnici care te pot ajuta să fii un vorbitor în public mai bun decât ești deja. Le poți afla și practica înscriindu-te la cursul de Public Speaking al lui Keith Parker. Detalii despre eveniment si modalitatea de inscriere gasesti aici!

Articol preluat de pe blogul How To Do It!

Companie
Categorie

Călin Cavaleru este un consultant care livrează soluții practice, simple și durabile organizațiilor cu care lucrează prin... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.