fbpx SERIOUS POWER SKILLS cu SERIOUS PLAY® | Learning Network Mergi la conţinutul principal

SERIOUS POWER SKILLS cu SERIOUS PLAY®

Inovarea modelului de afacere se poate face cu Lego Serious Play ca instrument care ne ajută să gândim creativ

Luna Iunie este luna Serious Play (adică ne jucăm pe bune ca să obținem beneficii serioase în echipe și organizații). Introducem astfel programul SERIOUS POWER SKILLS, care se referă la practici și instrumente care te ajută să abordezi provocările mediului de afaceri post-pandemic cu o mentalitate. Sunt trei domenii în care organizațiile dobândesc noi SERIOUS POWER SKILLS:

1. Gândire strategică

2. Leadership

3. Operațiuni

În acest articol, ne uităm spre MODUL diferit în care echipele se reconectează acum, după revenirea la noua normalitate, lucrând hibrid, remote sau de la distanță. Există clar o dorință puternică de conexiuni eficiente, fizice și de reunire a echipelor din toate domeniile funcționale. Cum facem însă să aducem oamenii împreună, real, nu doar în același spațiu fizic, dar mai ales într-un spațiu mental, în care să colaboreze, să creeze și să se reconecteze?

Imaginea a fost ștearsă.

Sesiune de Agile Leadership cu Lego Serious Play ca mediu de exprimare a unor concepte abstracte

Una dintre metodele noastre preferate, LEGO® SERIOUS PLAY®, este construită pe atingerea umană ca parte importantă a comunicării non-verbale și a conexiunii mână-minte, unde ne folosim mâinile pentru a ne accelera învățarea și a ajunge la momentul în care înțelegem că “nu știm că știm”.

Credem că LEGO® SERIOUS PLAY® este un instrument puternic în sesiunile creative de grup, față în față în noua normalitate, deoarece permite:

1. Implicarea mai mare a echipei, prin joc serios. După cum spune Andreas Wagner, „Un semn distinctiv al jocului este că suspendă judecata, astfel încât să nu ne mai concentrăm pe selectarea ideilor bune și renunțarea la cele rele.”

2. Creativitate la un nou nivel, prin modele construite 3D, încurajarea explorării mentale și prin incubarea de abordări diferite: „și atunci când mintea incubează problema, se poate împiedica de o soluție”. Ca și în vise, jocul permite orice, „mintea noastră este cea mai liberă pentru a combina cele mai bizare fragmente de gânduri și imagini în personaje și linii de intrigă noi”. Astfel, se ajunge la deblocarea unor idei sau percepții subtile, chiar până la a descoperi soluții eficiente la probleme vechi.

3. Siguranță psihologică, folosind modelele3D din piese Lego ca punct de focus. Orice conversație începe doar atunci când toată lumea a construit un model, creând perspective și un teren de joc uniform. Studiile arată că siguranța psihologică permite asumarea de riscuri interpersonale moderate, conversații deschise, creativitatea și asumarea fără teamă de consecințe – adică tipuri de comportament care pot determina inovare și responsabilizare în echipe.

4. Gândire strategică, folosind diferitele tehnici de aplicare ale metodei, atent concepute de facilitatori certificați. O sesiune de câteva ore cu Lego Serious Play duce la o abordare emergentă a problemelor, mai de jos în sus, orientată spre acțiune. În lumea mai volatilă de astăzi, strategia emergentă pare să se potrivească mai bine.

LEGO® SERIOUS PLAY® este serios și distractiv la greu.

LEGO® SERIOUS PLAY® nu este team-building cu LEGO®, ci este un proces de gândire creativă 3D care folosește cel mai simplu (și bogat în detalii) instrument pentru a construi modele 3D, utilizate apoi pentru a găsi soluții robuste la probleme complexe și provocări. De aceea, pentru organizații agile LEGO® SERIOUS PLAY® este un instrument vedetă, care ajută echipele să facă un diagnostic profund al strategiei, leadership-ului și operațiunilor.

În Iunie 2022, fiecare săptămână are o temă Serious Play:

  • Agile People ® – echipe agile în mediu VUCA (introducere cu Serious Play) – sesiune in-person de 4 ore
  • Simulare Scrum pentru decizii rapide și produse inteligente (Lego Scrum) – sesiune in-person de 3 ore
  • Designul propunerii de valore pentru angajați (Employee Value Proposition) cu Lego Serious Play – sesiune pentru oameni de HR cu experiență (6 ore, in-person)
  • Crează-ți un parcurs agil de carieră (explorarea motivațiilor personale și a unei cariere T-Shaped) – cu Lego Serious Plat și un profil Reiss Motivation Profile (6 ore, in-person).

Fiecare program poate fi dezvoltat în funcție de nevoile echipei și organizației.

Categorie
Cristina Baghiu

Cristina este facilitatorul Atelierul de Idei, cel mai inovativ boutique de facilitare din regiunea... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.