fbpx Tinerii din mediul rural pot aplica acum la Edulab – programul online de antreprenoriat în educație | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Tinerii din mediul rural pot aplica acum la Edulab – programul online de antreprenoriat în educație

Jumătate din populația școlară a României nu are acces la ceea ce are în mod obișnuit un copil la oraș: nu are posibilitatea unui program de școală prelungit, nu are acces la programe extrașcolare, are profesori care fac naveta între 2-3 școli, învață în școli neîncălzite și cu WC-ul în curte. Mai mult decât atât, datele relevate în ediția 2018 a PISA confirmă deficiențele majore ale sistemului de educație din România. PISA 2018 relevă un nivel record de analfabetism funcțional, de 44%, în vreme ce scorurile înregistrate de elevii români sunt cele mai slabe din ultimii nouă ani.

 

Explicațiile acestui rezultat sunt: subfinanțare cronică, un cadru curricular învechit și mai ales decalaje uriașe între școlile din mediul rural și cele de la oraș. Copii și tinerii din mediul rural nu beneficiază de un start egal în viață și nu sunt pregătiți pentru viitor. Perioada COVID-19 adâncește și mai mult inegalitățile în educație, având în vedere că există 1,3 milioane de copii care trăiesc sub pragul sărăciei, majoritatea din mediul rural. Practic doar 1 din 3 copii a avut acces la școala online în această perioadă, lucru ce a afectat extrem de mult mai ales copii din clasele primare care acum învață să scrie și să citească.

 

 

Tinerii din mediul rural provocați să găsească soluții

 

Pentru a echipa tinerii din mediul rural să facă față provocărilor și să se adapteze oricărui context indiferent de startul pe care l-au avut în viață, Fundația Noi Orizonturi lansează împreună cu VITAS România, EduLab – programul de antrepronoriat în educație.

 

Scopul acestui program este de a oferi un context educațional tinerilor din mediul rural pentru a-și dezvolta spiritul și gândirea antreprenorială în vederea sprijinirii comunităților locale, dar și pentru pregătirea acestora pentru viitor. „Gândirea antreprenoriată reprezintă una dintre cele 4 meta-competențe (alături de disciplină, gândirea de designer și autonomia) ce ajută tinerii să se pregătească pentru un viitor incert.”, declară Lidia Bondiuc, managerul rețelei naționale IMPACT.

 

Timp de 4 săptămâni, ghidați de experți și mentori, 45 de liceeni vor parcurge într-un program online toate etapele construirii unui proiect de antreprenoriat în educație, cu scopul de a sprijini copii mai mici din satul/comuna lor să meargă mai pregătiți la școală din septembrie. Astfel liceenii se echipează cu noi competențe și copiii mai mici beneficiază de ajutor în învățare.

 

Elevii de liceu din mediul rural se pot înscrie până în 14 iulie în cadrul programului pe site-ul oficial al Fundației Noi Orizonturi, iar primele 10 echipe vor câștiga premii în valoare de 2000 ron. Înscrierile se fac aici: www.noi-orizonturi.ro/2020/07/02/recrutam-liceeni-la-edulab-programul-de-antreprenoriat-in-educatie/

 

Fii mentor pentru tinerii de la sate

Pentru a echipa tinerii din mediul rural să facă față provocărilor și să se adapteze oricărui context indiferent de startul pe care l-au avut în viață, Fundația Noi Orizonturi și Vitas România caută și 15 mentori care să îi ajute pe tineri în procesul de construire a unui proiect de antreprenoriat în educație, cu scopul de a sprijini copii mai mici din satul/comuna lor să meargă mai pregătiți la școală din septembrie. „Pentru a parcurge toate etapele programului, de la conceperea ideii de proiect până la implementare, tinerii au nevoie alături de ei de adulți dedicați care să îi inspire, să le dea încredere, să îi ajute să se organizeze și să ia decizii în echipă.”, continuă Lidia Bondiuc.

Mentorii se vor implica aproximativ 2 ore pe săptămână timp de 2 luni pentru a-i ajuta pe tineri în procesul de creare a ideilor. Rolul mentorului este de a ghida, de a inspira, de a ajuta echipa să funcționeze și de a-i provoca pe tienri să gândească creativ și strategic anunță organizatorii. Înscrierile în calitate de mentor se pot realiza până în 14 iulie aici: https://www.noi-orizonturi.ro/2020/07/02/edulab-cautam-mentori-pentru-liceenii-din-mediul-rural/

 

Despre organizatori

Fundația Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 40.000 de copiii și tineri. Am format în programe de lungă durată peste 1.200 de profesori, preoți, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România.  Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi sunt disponibile pe www.noi-orizonturi.ro. 

Vitas se numără printre pionierii facilitării accesului micilor întreprinzători din România, la finanţare bazată pe analiza capacităţii şi potenţialului şi nu a posibilităţii de acoperire cu garanţii reale imobiliare. Au început în 1996 şi de atunci finanţează micii întreprinzători români ce au acces limitat la credite. Vitas România este o companie a Global Communities, o organizaţie non-guvernamentală americană activă la nivel mondial de peste 60 de ani, ce lucrează în strânsă colaborare cu comunitățile din întreaga lume pentru a aduce schimbări durabile menite să îmbunătățească modul de viață al persoanelor vulnerabile.

Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.