fbpx Zambetul- pasiune si meserie. Cu dr. Ionut Leahu | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Zambetul- pasiune si meserie. Cu dr. Ionut Leahu

Majoritatea apreciem un zambet frumos pentru starea de spirit pe care o induce. Ionut Leahu, insa, il apreciaza, in primul rand, in functie de sanatatea sa. Deoarece este medic stomatolog. Mai  este si antreprenor: are 30 de ani si detine, deja, 3 clinici stomatologice in Bucuresti unde ofera servicii de cea mai inalta calitate. Crede in romani si in Romania si a refuzat sa plece “pe bani mult mai multi” in alte tari atunci cand i s-a oferit sansa, desi aceasta este calea aleasa de cei mai multi absolventi de medicina de la noi.

Pare doar o poveste ireala, nu? :) Asa mi s-a parut si mie, de aceea am decis sa aflu adevarul, sa il cunosc  mai bine pe doctorul, dar si omul, Ionut Leahu si de ce nu, sa vad si o alta latura a “realitatii romanesti”:

Luiza Pirvulescu: In copilarie, majoritatea fetelor vor sa devina doctorite sau printese, iar baietii se viseaza politisti sau super-eroi. :) Tu ce iti doreai?

Ionut Leahu: In copilarie visam la NASA si explorarea spatiului cosmic, dar, in acelasi timp, eram fascinat de complexitatea microuniversului celular din care este alcatuit corpul uman. Cartea mea preferata era “O calatorie fantastica in corpul uman”.

L.P.: In urma cu multi ani, alegerea unei cariere in medicina se facea pe baza unor principii extrem de puternice, acesta fiind un domeniu apreciat si respectat. Dupa ’90, insa, alegerea Facultatii de Medicina a devenit mai mult o optiune pentru cei extrem de curajosi si pasionati, in contextul realitatii sistemului medical din Romania. Cum ai decis ca vrei sa urmezi aceasta facultate si de ce te-ai indreptat spre stomatologie?

I.L.: In liceu am fost pasionat de biologie si chimie, materii la care am fost olimpic. In acelasi timp, ca orice adolescent , eram fascinat de informatica. Am oscilat intre cele doua domenii pana in clasa a XII-a, cand  am avut o discutie foarte serioasa cu mama mea, care m-a intreabat ce parere am despre profesia de stomatolog. A fost momentul care a declansat totul.

L.P.: Cum au fost anii de studentie? Care sunt cele mai frumoase amintiri?

I.L.: Nu voi uita niciodata prima intalnire cu anatomia, in sala de lectura a universitatii. Evident, nici prima sesiune J. Am studiat 2 saptamani pentru primul examen din sesiune, iar pentru restul examenelor nu am mai avut decat cate 2-3 zile la dispozitie. A fost extrem de stresant deoarece era multa materie si nu voiam sa dezamagesc. Din anul II, imi amintesc  foarte bine momentul in care am aflat ca am obtinut o bursa de studii. Toate au fost momente de neuitat, dar cred ca am putea vorbi pana maine despre asta…   

L.P.: Ai avut momente in care te-ai gandit ca poate era mai bine sa faci o altfel de alegere?

I.L.: In anul II de facultate am descoperit ca din bursa si din alocatia pe care mi-o puteau oferi parintii nu puteam sa ma intretin si sa si reusesc sa calatoresc in centrele universitare din afara, asa cum imi doream. Asa ca m-am angajat. Am inceput o cariera in domeniul bancar, in cadrul unei divizii specializate in finantarea afacerilor din domeniul profesiilor liberale. Dupa 6 luni deja ma descurcam bine, am fost si promovat, si incepuse sa-mi placa foarte mult. Dupa 2 ani conduceam propriul meu departament in banca, in domeniul medical, si deja cariera aleasa initial nu mai imi parea cea mai buna alegere. Dar, in anul VI de facultate, am avut norocul sa gasesc un cadru potrivit in care sa-mi descopar pasiunea pentru dinti. Am lucrat intr-un cabinet stomatologic foarte bine dotat din Bucuresti, in anul 6. Iar dentistul care m-a angajat era talentat si imi oferea acces la toata literatura de specialitate din afara. Asa mi-am dat seama ca eu nu pot sa fac altceva.

L.P.: Dupa ce ai terminat facultatea, ai continuat sa te specializezi in strainatate unde ai avut si sansa sa ramai. Cum te-a schimbat aceasta perioada si de ce ai ales sa revii in Romania?

I.L.: Au fost multe ocazii si oferte de lucra in alte tari. Cel mai mult mi-a placut experienta pe care am avut-o in Germania, unde am urmat un curs master in implantologie orala. M-a inspirat foarte mult ordinea si disciplina tipic nemteasca. Ce nu mi-a placut este aerul de superioritate afisat de medicii straini cand auzeau ca sunt din Romania. Am invatat insa ca pentru a deveni un medic dentist excelent este necesar sa ai toate dotarile de ultima generatie, o echipa bine pregatita si pasionata de aceasta meserie si pacienti care sa ne ofere increderea lor.

[[{"fid":"1775","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"200","width":"300","style":"float: right; margin: 1px 2px;","alt":"dr. Ionut Leahu","title":"dr. Ionut Leahu","class":"media-element file-default"}}]]

 Dupa experienta in domeniul bancar, am stiut ca pot sa reproduc si in Romania acel cadru intalnit in Germania si sa schimb mentalitati.  Sa aduc si aici calitatea serviciilor dar fara o investitie proprie (pe care nu o puteam face) , dar cu ajutorul bancii. Si astfel am pornit de la un cabinet in Popesti Leordeni si in 5 ani am ajuns sa detin trei locatii din Bucuresti, dintre care una chiar in spatele Guvernului, cea mai mare si completa din toate punctele de vedere.

Consider ca  Romania are toate atuurile sa devina un lider in domeniul sanatatii si vreau sa fiu printre aceia care dau tonul acestei schimbari.

L.P.: Se pare ca tu ai transformat in realitate visul oricarui absolvent de facultate: sa isi deschida propria afacere exact in domeniul pentru care s-a pregatit. Care este povestea primului tau cabinet si, mai ales, care este “secretul” succesului, cum preferam sa spunem atunci cand vedem devenite realitate lucruri greu de realizat? :)

I.L.: Primul cabinet a fost in Popesti Leordeni, o locatie inchiriata, cu doua scaune stomatologice vechi. Am inceput pe 3 ian. 2010 cu o investitie de 1000 de lei, in conditiile in care chiria era de 700 de euro. Primul lucru la care m-am gandit a fost sa contactez pacientii vechi ai cabinetului si sa-i chem la o consultatie. Asa mi-am facut primii pacienti. La inceput, m-am bazat pe incasarile cabinetului, pe o colaborare cu departamentul de marketing al unei companii producatoare de produse de igiena orala si lucram si in Bucuresti, doar seara tarziu, intr-un cabinet al unui prieten. 

Secretul succesului a constat pentru mine in curajul de a incepe, de a crede in visul tau, in a munci mult, combinate cu experienta celor 5 ani de munca in banca, din timpul facultatii.

L.P.: Ce greutati ai intampinat atat ca domeniu in care ai ales sa activezi, cat si ca antreprenor? Te-ai simtit descurajat vreodata?

I.L.: Dificultatea numarul 1 a fost sa-mi construiesc o echipa. Am ajuns inca de la inceputul drumului la concluzia ca o afacere in domeniu medical este bazata pe echipa. Cred ca indivualitatea in stomatologie este pe cale de disparitie. Nu avem cum sa fim buni la toate si tocmai de aceea, in clinica pe care o detin, am medici specializati pe fiecare problema in parte. M-am simtit descurajat de multe ori in trecut atunci cand nu reuseam sa imi gasesc oamenii potriviti.

L.P.: Ce te-a motivat sa continui si, mai ales, sa te extinzi?

I.L.: In timpul carierei mele bancare am avut ocazia sa cunosc multi antrepenori din domeniu. Am observat ca piata serviciilor de stomatologie e

ste foarte fragmentata. Sunt multe cabinete mici care functioneaza la parterul blocului si care se adreseaza pacientilor cu posibilitati modeste. Sunt si clinici mari, in zone de lux ale capitalei si care se adreseaza celor 3% din populatie care au venituri foarte mari. Ce am intalnit foarte rar in piata sunt clinici stomatologice care sa se adreseze oamenilor aflati intre cele doua paliere, aproximativ 40% din populatie. 

Am decis sa ma extind pentru omul de rand, pentru pacientul care nu este satisfacut de serviciile limitate pe care le poate primi in cadrul unui cabinet aflat intr-o scara de bloc si care pune pret pe calitatea materialelor si serviciilor mai mult decat pe candelabrele din cristal  pe le-ar putea admira.

La sfarsitul anului 2012, am facut calcule legate de profitabilitate, marje, bugete de investitii si am ajuns la concluzia ca, pentru a putea oferi toata gama de servicii stomatologice si a fi alaturi de liderii in materie de tehnologie, aveam doua optiuni. Prima varianta era sa cresc preturile cu 30-40% si sa raman doar cu doua locatii sau sa deschid si cea de-a 3-a clinica si sa pastrez onorariile la acelasi nivel. Deci, decizia de extindere a venit si pentru a ramane in palierul de onorarii in care am dorit sa ne plasam. Desigur, avem si servicii premium si ultra-premium, dar in primul rand vreau sa pot oferi oricarui pacient, indiferent de venitul lui, optiunea de a fi tratat intr-un cadru foarte profesionist, pe care il poti gasi intr-o clinica mare.

L.P.: Iti amintesti de primul client si prima lucrare facute in propriul cabinet? Cum ai simtit acea experienta?   [[{"fid":"1781","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"200","width":"300","style":"float: right; margin: 1px 2px;","alt":"Ionut Leahu","title":"Ionut Leahu","class":"media-element file-default"}}]]

I.L.: Primul pacient a fost o cunostinta cu probleme mari dentare. Dintii din fata erau foarte afectati. La inceput, totul dura de 2 ori mai mult. Astfel ca o sedinta de tratament incepea la 20.00 si se termina si la 24.00. La finalizarea tratamentului, am trait un sentiment de satisfactie total diferit fata de orice alt succes pe care l-am mai avut pana atunci. Sa vad un om schimbat, o persoana care zambea din nou datorita mie. Din momentul acela am fost prins definitiv. Pana acum nu am reusit sa obtin acelasi sentiment altfel. Asa ca acesta a devenit cea mai mare satisfactie, sa 

fac oamenii sa zambeasca sanatos.

L.P.: Romania nu sta foarte bine la capitolul educatie in igiena orala. De ce crezi ca exista aceasta problema si cand crezi ca ar putea romanii deveni mai atenti la sanatatea lor deoarece avem o reticenta fata de medici, in general, nu doar atunci cand vine vorba de problemele stomatologice?

I.L.: Acesta este un punct sensibil pentru mine. Zilnic, eu si colegii mei avem de tratat mai multi pacienti care vin cu dureri sau cu dinti fracturati, decat care vin la un control de rutina. Adevarul este ca, desi avem toata tehnologia si cunostintele posibile, daca vii cu dureri mari, este o sansa destul de mare ca acele dureri sa nu dispara instant dupa prima atingere a medicului. Am observat ca la noi, autoritatile nu investesc nimic in a-i convinge pe oameni ca e mai bine sa previi decat sa tratezi, atat din punct de vedere a sanatatii, cat si din perspectiva costurilor. La noi, multi prefera sa nu plateasca o suma modica pentru controale de rutina, atat la medicul dentist, cat si la alte specializari medicale. Situatia se schimba atunci cand se intampla sa avem o afectiune grava. 

Atunci suntem pregatiti sa depunem orice efort numai sa reparam. Desi, totul e mult mai greu. Am initiat o campanie de preventie dentara pe cont propriu, in care oferim consultatii gratuite.

Mesajul campaniei este ca daca stii ce problema ai, tu alegi cand si unde sa o tratezi. Important este sa nu ajungi in ultimul moment sa faci ceva legat de aceasta, ca atunci poate fi prea tarziu pentru dintii tai. Si aici spun tarziu la propriu.

Cred ca lucrurile se vor schimba si oamenii vor deveni mai constienti de riscurile nepasarii sau neglijentei.

L.P.: In ciuda acestor aspecte, putem afirma ca, cel putin in domeniul stomatologiei, lucrurile s-au indreptat pe un drum extrem de bun- si ma refer aici la calitatea serviciilor oferite si la relatia medic-pacient- cel putin in marile orase din Romania. Cum simti tu, ca tanar stomatolog, acest lucru?

I.L.: Lucrurile sunt clar pe drumul cel bun. Astazi, un pacient cu probleme are foarte multe optiuni de tratament din care sa aleaga. Deschiderea adusa de intrarea Romaniei in UE a creat un acces mult mai facil la tehnologii. Iar concurenta foarte mare de pe piata i-a obligat pe multi sa vina si cu o calitate sporita. Cred ca este un domeniu in care medicii tineri au posibilitatea sa se afirme foarte usor . Ca si tanar stomatolog sunt privilegiat. Am deschis clinicile bazate pe cele mai noi tehnologii.

[[{"fid":"1778","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"214","width":"300","style":"float: left; margin: 1px 2px;","alt":"Clinica dr Lehau","title":"Clinica dr Lehau","class":"media-element file-default"}}]]

Dotarile unei clinici acopera doar 50% din serviciile oferite, restul consta in felul in care medicul poate comunica si empatiza cu pacientul. Pentru mine este foarte important ca pacientii sa nu vina cu teama, sa inteleaga perfect tot ce e legat de tratament si sa plece mai sanatosi si cu zambetul pe buze. 

L.P.: Daca ai avea sansa sa schimbi sistemul medical din Romania, ce ai face?

I.L.: In primul rand as introduce controale obligatorii in functie de grupele de risc pentru afectiuni generale si cancer. Sunt sigur ca fondurile casei nationale de asigurari ar fi de ajuns pentru programe nationale de screening, care sa duca la scaderea numarului de internari ale pacientilor cu afectiuni in ultimile stadii. As da posibilitatea fiecaruia sa-si faca o asigurare privata de sanatate si care, desigur, sa acopere si tratamentele dentare. Daca 80% din populatie ar veni la un control stomatologic din 6 in 6 luni, sunt convins ca onorariile pentru aceste servicii ar scadea la jumatate si, de ce nu, chiar acoperite integral de asigurarea de sanatate. Si, la fel ca si in multe tari din Europa, sa fie stipulat ca, daca nu vii la controlul obligatoriu, iti pierzi asigurarea. Apreciez campania ministerului Sanatatii legata de consumul de apa, sare si grasimi, dar as initia si o campanie in care sa incurajam spalatul pe dinti de 2 ori pe zi si controlul stomatologic la 6 luni.

L.P.: Lasand la o parte halatul de doctor, cum este Ionut Leahu- omul?    [[{"fid":"1779","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"375","width":"250","style":"float: right; margin: 1px 2px;","alt":"Ionu Leahu","title":"Ionu Leahu","class":"media-element file-default"}}]]

I.L.: Este sot si sper ca, in curand, si tata. Din pacate, insa, nu am suficient timp liber pe care sa il petrec cu familia. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a scos in cale o sotie atat de intelegatoare, care ma sustine foarte mult.

L.P.: Ce inseamna pentru tine riscurile, pentru ca mi se pare ca nu te sfiesti sa ti le asumi, cel putin atunci cand vine vorba de partea profesionala? :)

I.L.: Am o aversiune fata de risc atunci cand privesc pacientul. Sunt obsedat de protocoale, studii, statistici. Imi doresc sa ofer pacientilor mei doar solutii predictibile si sigure. Sunt complet diferit atunci cand sunt in scaunul de manager, atunci imi asum riscuri, fac investitii tot timpul, chiar daca piata serviciilor stomatologice nu este pregatita pentru asta.

L.P.: Ce te pasioneaza, in afara de stomatologie?

I.L.: Trebuie sa recunosc ca stomatologia, in ultimii ani, a castigat detasat in fata celorlalte pasiuni. Astfel, la schi nu am mai fost de 2 ani de zile. In urma cu 3 ani incepusem sa practic tir cu arcul, tenis de camp, dar din nou, imi dau seama acum ca nu am mai facut asta de ceva timp. Adevarul e ca stomatologia este genul de pasiune pe care nu reusesc sa o epuizez, este un domeniu foarte dinamic si tot timpul apare ceva nou. Stiu ca pare greu de crezut dar cine ma cunoaste stie cat este de adevarat.

L.P.: La ce mai viseaza, in prezent, un tanar de 30 de ani care face ceea ce ii place si care si traieste din asta?

I.L.: Visez ca mersul la stomatolog sa devina un lucru uzual si sigur. Sa nu mai surprind pacientii cand le prezentam protocoalele noastre standard de tratament. Sa reusesc sa duc la nivel national campania de preventie dentara.  In plan personal, imi doresc, asa cum va spuneam, sa-mi maresc familia...

L.P.: In incheiere, spune-mi, te rog, ce te face sa zambesti? :)

I.L.: Simpla intrebare ma face sa zambesc pentru ca ma gandesc la raspunsuri. Zambesc tot timpul si asa reusesc sa-i fac si pe ceilalti sa zambeasca. Am descoperit ca zambetul este molipsitor. Vezi? Zambesti si tu !

 

[[{"fid":"1777","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"148","width":"400","style":"margin: 1px 2px; float: left;","alt":"echipa dr Lehau","title":"echipa dr Lehau","class":"media-element file-default"}}]]

Gasesti toate informatiile despre serviciile oferite de cele 3 clinici dentare ale doctorului Ionut Leahu din Victoriei, Floreasca si Pipera pe site-ul extrem de prietenos al acestuia: www.drleahu.ro sau pe Facebook.

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.