Mergi la conţinutul principal

Zile libere în 2017

Zilelelor libere in 2017 li s-ar putea adauga inca 2 zile: 24 ianuarie si 1 iunie. Daca in cazul zilei de 24 ianuarie mai este nevoie de semnatura presedintelui si de publicarea in monitorul oficial, in cazul zilei de 1 iunie vor vota mai intai senatorii. Vom reveni cu informatii actualizate.

1 ianuarie (vineri), 2 ianuarie (sâmbătă) — Anul Nou
24 ianuarie (duminică) — Ziua Unirii Principatelor Române
16 aprilie 2017 (duminică), 17 aprilie (luni) — Paștele
1 mai (duminică) — Ziua Muncii
19 iunie (duminică), 20 iunie (luni) — Rusalii
15 august (luni) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (miercuri) — Sfântul Andrei
1 decembrie (joi) — Ziua Națională a României
25 decembrie (duminică), 26 decembrie (luni) — Crăciunul

"În plus, așa cum se arată în Legea nr. 53/2003 și în baza unei confirmări a Ministerului Muncii, persoanele care aparțin cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, au dreptul și la două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale proprii.

În aceste zile, angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților. Totuși, prin intermediul contractului colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite și alte zile libere. De reținut este că, indiferent că este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ în durata concediului de odihnă anual.

În altă ordine de idei, unele categorii de salariați trebuie să lucreze chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Astfel, regula se aplică unităților sanitare și celor de alimentație publică, precum și locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Persoanele care trebuie să lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să primească un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru)." Mentioneaza Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.