fbpx 19 cărți indispensabile pentru un HR | Learning Network Mergi la conţinutul principal

19 cărți indispensabile pentru un HR

Am cules pentru voi din recomandările făcute de diversi manageri de resurse umane și consultanti pe site-uri românești o lista de cărți care pare că este important să existe în biblioteca oricărui manager de resurse umane și mai ales ale celor care doresc o carieră în resurse umane:

  1. Managementul resurselor umane - Georgeta & Ion-Ovidiu Pănișoară. Autorii analizează întregul parcurs al activității de recrutare și selectie și prezintă modele, fișe-tip și studii de caz, oferindu-le un ghid practic tuturor celor interesați: recrutori sau manageri de resurse umane și de personal, studenți și tineri cercetători în psihologie, resurse umane sau psihologie organizațională.
  2. Consilier Resurse Umane - Ioana Mănăilă. O colecție de peste 500 de pagini care acoperă întreaga activitate de HR.
  3. Managementul resurselor umane. Manual de practica - Michael Armstrong. 
  4. Managementul personalului - GA Cole. Chestiunile de teorie și practică sunt abordate pe rând, pornindu-se de la premisa că ele se influențează reciproc. Cartea cuprinde și opt studii de caz care au la baza date reale, destinate să ilustreze modul în care se pot aplica în situații particulare teoriile–cheie și experiența practică deja acumulată.
  5. Managementul resurselor umane - Artur R. Pell. 
  6. Inteligența emoțională în leadership - D. Goleman
  7. Work rules! - Laszlo Bock. Inspirată din cele mai recente cercetări în domeniul economiei comportamentale și bazată pe o înțelegere profundă a psihologiei umane, Work Rules! oferă exemple din mai multe domenii, respectiv din companii celebre, dar care sunt niște locuri de muncă îngrozitoare, sau din firme puțin cunoscute, dar care obțin rezultate spectaculoase, deoarece își prețuiesc și își ascultă angajații.
  8. Viitorul managementului - Gary Hamel.
  9. Ce culoare are parașuta ta? - Richard N. Bolles. Este cea mai populară carte de management al carierei din lume, revista Time incluzând-o pe lista celor mai bune o sută de cărți de non-ficțiune, scrise începând cu anul 1923.
  10. Excepționalii (Outliners) - Malcolm Gladwell. 
  11. Drive. Ce anume ne motivează cu adevărat - Daniel Pink. „Cartea ar trebui să fie soluția fiecărui manager care s-a întrebat la un moment dat cum ar putea să-și motiveze angajații, pentru că pledoaria autorului pentru motivația intrinsecă e impecabilă și nu lasă loc de dubii. Suntem indivizi interesați de ceea ce facem, preferăm să fim creativi, să avem autonomie și abia atunci, când aceste condiții sunt îndeplinite, să ne arătăm adevărata valoare.” Peter Barta, Director Executiv, Fundația Post-Privatizare
  12. Alianța - Managementul talentelor în era conectivității - Reid Hoffman. Acest ghid îndrăzneț, dar practic pentru manageri și directori executivi vă va oferi instrumentele necesare ca să recrutați, să coordonați și să rețineți acei angajați de care compania are nevoie pentru a se dezvolta într-o lume a inovației constante și a schimbării în ritm accelerat.
  13. Good to great - Jom Colins. Managerii apeleaza la cartea scoasa de Collins in 2001 mai des decat la oricare alta carte de “best practices”. Disecand natura organizatiilor care performeaza la nivel inalt, Collins a inceput un cult al imbunatatirii continue si al dezvoltarii personale.
  14. The Essential Drucker - Peter F. Drucker. Lucrarea lui Peter Drucker, care cuprinde cele mai reusite eseuri ale sale, analizeaza vasta si atat de preocupanta problematica a managementului, a individului si a societatii. Prin felul sau perspicace si global de a vedea lucrurile, el leaga aceste teme ale lumii actuale, realizand o lucrare care cuprinde, intr-un singur volum, scrierile sale cele mai importante si mai convingatoare.
  15. Descoperă-ți punctele forte - Markus Buckingham. “Descopera-ti Punctele Forte cu testul Clifton (StrengthsFinder), rezultatul multor ani de cercetare realizata de Organizatia Gallup, reprezinta un mod accesibil si inspirat de autoevaluare psihologica si de aflare a atuurilor pe baza carora se poate cladi o viata plina de multumiri si succes.” – Mihaly Csiksentmihalyi, C. S. si D.J. Davidson, profesor de psihologie, Peter Drucker, sectia de management, Universitatea Claremont, Studii Postuniversitare, autor al lucrarii Flow.
  16. Eficiența în 7 trepte - un manual al înțelepciunii - Stephen Covey. Un sistem foarte pragmatic de a deveni mai eficient și cartea cu numărul cel mai mare de exemplare vândute în lume.
  17. Joy INC - Cum am construit un loc de muncă pe care oamenii îl iubesc - Richard Sheridan. "Entuziasm este cuvântul potrivit pentru a descrie munca plină de energie şi creativitate a lui Richard Sheridan şi a impresionantei sale echipe de la Menlo Innovations. Joy, Inc. ne arată cum un maestru al inovaţiilor a creat o cultură organizaţională entuziastă şi ne prezintă instrumentele prin care să integrăm munca de calitate într-un proces foarte distractiv." Jeff DeGraff, autor Innovation You.
  18. Valoarea umană a organizațiilor - Andrew Mayo. Valoarea umana a organizatiei porneste de la cele mai recente cercetari de resurse umane si ofera o bogata sinteza a celor mai moderne idei asupra valorii contributiei umane, fiind utila oricarei persoane implicate in domeniul RU - si cu atat mai mult studentilor CIPD. 
  19. A doua curbă - Să gândim diferit despre viitor - Charles Handy. 

 

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.