fbpx Agile HR: un mindset care îți dă autonomie | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Agile HR: un mindset care îți dă autonomie

Când ai background financiar și te ocupi cu analiza de risc vezi multe „povești” de business care sunt frumoase pe hârtie însă în realitate sunt de-a dreptul „găunoase”. Am stat de vorbă cu Cristina Baghiu, Agile HR Coach și instructor acreditat pentru certificări ICAgile despre necesitatea abordării Agile în procesele de resurse umane.

 

Learning Network: Cum ai ajuns la Agile HR de la financiar?

Cristina Baghiu: Organizațiile așa cum sunt desenate acum sunt sortite eșecului. Suntem oameni „întregi”, iar ideea împărțirii timpului între viața privată și profesională, deși aparent bună este contraproductivă. Ca mulți alți angajați am experimentat și stări de burn-out și de disengagement și am început să îmi pun întrebări despre ce fac în mod natural atunci când sunt „la serviciu”. Am descoperit AGILE, care uneori poate părea contra-logic, dar care vine cu foarte multă autonomie.
Personal am găsit abordarea „salvatoare” atât la nivel personal, cât și organizațional.
Ca antreprenor nu supraviețuiești fără echipă, iar organizațional nu poți vinde „gogoși”. În încercarea de a echilibra ceea ce se întâmplă în interiorul organizației și în exterior, AGILE este o soluție câștigătoare.

 

LN: Ce aduce abordarea AGILE în HR?

CB: AGILE oferă angajaților posibilitatea de a-și asuma ceea ce au gândit cu mintea lor. În acest cadru un HRBP devine un real creator de valoare internă. 

LN: Știm că în perioada aceasta promovezi doua webinarii, Employee Engagement și Motivation Fingerprint, care este legătura dintre ele?

CB: Da, așa este. Personal am căutat tot timpul instrumente aplicabile și care să fie consolidate din punct de vedere științific. Am descoperit Reiss Motivational Profile – un test psihometric care identifică motivatorii intrinseci. Fiecare avem trăsături de personalitate diferite și am fost obișnuiți să punem repede etichete: nu vedem din exterior cum o persoană nehotărâtă poate fi un bun manager, de exemplu. Steven Reiss în 40 de ani de cercetare identifică faptul că toți oamenii indiferent de nivelul de educație au aceleași 16 nevoi de bază în orice context. 
Astfel poți identifica cine are un profil bun de antreprenor de exemplu. O persoană foarte organizată care are nevoie să finalizeze o sarcină înainte de a se apuca de alta va avea dificultăți să „jongleze” cu mai multe tipuri de activități, abilitate esențiată pentru antreprenori.
Îmbinând AGILE la nivelul cadrului de lucru cu motivatorii intrinseci, poți ajuta echipele să interacționeze mai bine și poți soluționa eficient cerințele clienților.
În webinarul de Employee Engagement oferim un instrument de evaluare a capabilităților la nivel de atitudine și vedem care sunt preferințele (creativitate, structură). Cu ajutorul lui putem crea echipa „ideală” înțelegând prin asta acel mix de capabilități care oferă valoare și rămâne motivată în același timp.
În cel de-al doilea webinar, Motivation Fingerprint, pornind de la pricipiile din „Știința motivării” (Steven Reiss) vom dezvolta pornind de la ideile și nevoile participanților și vom construi bazele unei experiențe de on-boarding. Pentru cei care nu au participat la primul webinar vom oferi prerechizite astfel încât să fie la același nivel de înțelegere.

 

LN: Cristina, te rog spune-ne un pic și despre certificarea în Agile HR care va avea loc în toamna aceasta? Ce aduce nou?

CB: Dincolo de faptul că va fi online și împărțit într-o serie de module, ceea ce ne va da ocazia să ne cunoaștem mult mai bine decât într-un curs în sală, cu timp de discuții, timp alocat învățării, elaborării studiului de caz pentru certificare și reflecție, eu cred că o mare diferență este dată de curricula în sine. Avem șansa să lucrăm pe o curriculă proaspătă, actuală, gândită de aceiași oameni care au creat Agile HR Manifesto, validată de o instituție de certificare internațională, ICAgile și creată din start pentru livrare online.

 

LN: Ce noțiuni/competențe nu acoperă certificarea?

CB: Nu vom intra foarte mult în arii tehnice, legate de Agile Engineering, Agile Testing, DevOps sau Product Ownership, care sunt acoperite de alte track-uri de certificare de la ICAgile, Scrum Alliance sau Scrum.org. Noi ne concentrăm doar pe ceea ce contează, deoarece suntem pe track-ul de Business Agility (Agilitate în Business), pentru oamenii care lucrează cu oameni, pentru cei care vor să ia parte activă la transformarea organizației lor într-una agilă.

 

LN: Care a fost cel mai neașteptat feedback..? 

CB: Un participant mi-a spus că, la începutul sesiunilor, era convins că astfel de principii nu pot fi implementate în România, iar la final, că motivația pentru a rămâne în țară și-a construit-o apoi tocmai pentru a putea implementa principiile și modul de gândire Agile în organizațiile din România.

 

LN: De cât timp ții acest tip de cursuri? De ce?

CB: Cursul în sine este proaspăt adus în România, astfel că participanții au șansa să devină primii specialiști certificați ICP-AHR (Agile HR) din România, ceea ce aduce un avantaj clar în noul context. Cu principiile și modul de gândire lucrez de câțiva ani, iar împreună cu cei de la Agile People, furnizor acreditat de certificare, am o colaborare extrem de diversă, în zona de transformare și inovare organizațională. Cel mai recent proiect cu ei este co-crearea unei cărți – ghid practic pentru schimbarea viitorului pieței muncii prin Agile HR – la care au contribuit 35 de consultanți internaționali de top.

 

LN: Dacă ar fi să descrii cursul în doar 5 cuvinte despre acest curs care ar fi acelea? 

CB: Te ajută să construiești o organizație sănătoasă și fericită.

Categorie
clementina-anghelache-2023
Publisher

Clementina Anghelache este antreprenor în dezvoltare personală, learning facilitator, autor și Ontological Coaching Practitioner cu peste 15 ani... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.