fbpx Ajutor, cine mă dezvoltă? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ajutor, cine mă dezvoltă?

De curând, mi-a fost adresată în diverse contexte aceeași întrebare: cum și când poți să dezvolți pe cineva? Cei care erau curioși să afle răspunsul erau în poziții ierarhice care presupuneau coordonarea de activități dar, mai ales, de oameni din companii.

Aşa începe mereu povestea dezvoltării.

Fără să reinventăm roata, din experiența acumulată în lucrul cu oamenii, paradigma în care are loc acest proces este guvernată de dorința individului în cauză care se exprimă prin VREAU. Orice alt demers, oricât de strălucit ar fi ambalat de către manager, angajator, sau alte persoane binevoitoare, nu are rezultate în adevăratul sens al cuvântului.

În primul rând, ca să ajungi la angajament, la VREAU, ar fi de folos să știi și pentru ce? De ce intri în această aventură? Un scop acolo, să nu-i spunem direct obiectiv, este esențial. Mă dezvolt ca să ….. pentru mine, să fiu mai bun. Mai bun cu cine? Sau în raport cu ce? Și când o să fii mai bun, ce o să faci?

Știu, sunt enervantă și pun întrebări una după alta, scotocind în motivațiile tale. Mereu am căutat să înțeleg oamenii, dar de ceva vreme am o scuză serioasă: sunt coach și încerc să pun întrebările cele mai bune oamenilor cu care lucrez în procesele de dezvoltare.

După ce ți-ai răspuns la ce bun tot efortul acesta care se cheamă dezvoltare, întrebarea imediat următoare la care ar trebui să treci este Cu ce? Te gândeşti că dacă ai un însoțitor pe acest drum, că dacă urmezi un curs sau intri într-un program cu un coach, cei care răspund de program o să-ți livreze niște soluții pe care le poți aplica și o să obții rezultatul dorit?

Ar fi destul de simplu.

În realitate, singura soluție la această dilemă este doar la tine. Cu resursele tale o să ajungi la rezultate. Cu abilitățile, competențele, experiențele și comportamentele tale poți să avansezi pe acest drum. Ceea ce te va ajuta într-adevăr să te dezvolți este modul în care le vei utiliza. Felul în care o să privești situațiile, noua abordare și energia cu care vei ajunge la noile soluţii. Dar toate aceste aspecte țin numai de tine. 

În dezvoltare, subiectul principal este cel care beneficiază de ea și niciodată șeful. Managerul sau orice altă persoană preocupată de dezvoltarea ta nu va putea să facă lucruri în locul tău, nu va putea decât să te ajute să-ți conștientizezi potențialul și să te provoace să-l utilizezi.

Singurul care decide dacă VREA să se dezvolte ești TU!

Categorie

Owner, Yourway Life & Career Counseling

Drumul Mihaelei in lumea resurselor umane a inceput in 1993 la BRD - Groupe... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.