fbpx Alegerea destinatiei sau stabilirea obiectivelor | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Alegerea destinatiei sau stabilirea obiectivelor

De multe ori, esuam in a realiza unele lucruri din doua motive: fie nu ne-am stabilit clar ceea ce vrem, fie ne stabilim, insa nu facem sau nu stim sa facem nimic in directia aceea.
Practic, este ca si cum te-ai plimba fara sa ai o idee bine definita fie incotro mergi, fie cum sa ajungi acolo. In aceasta calatorie, cel mai greu lucru cred ca este acela de a merge fara sa stii unde. Pentru ca odata stabilita „destinatia”, chiar daca ne mai „ratacim” pe drum, avem foarte multe sanse sa si ajungem acolo.

Aducand discutia in planul real, ideea este ca trebuie in mod obligatoriu sa ne fixam obiectivele. Adica sa stabilim exact ce ne dorim si ce vom face pentru a indeplini aceasta dorinta.

Cum iti fixezi obiectivele? 
PASUL1

Un obiectiv este acel lucru, stare, situatie, in care tu vrei sa ajungi. Sa-ti dau cateva exemple de obiective: Vreau sa ajung un avocat de succes! Vreau sa fiu cel mai bun trainer din Romania! Vreau sa devin un om bogat! etc. Evident lista poate continua la nesfarsit. Ia o foaie de hartie si noteaza obiectivele tale. Pot sa fie cat de multe, insa pentru inceput iti sugerez doar patru!

PASUL 2
Acum, odata ce ai stabilit, urmeaza o intrebare cheie: cum o sa-mi dau seama ca am atins acest obiectiv? Este o intrebare foarte grea, insa este o intrebare cheie in demersul tau. Raspunsul la ea clarifica obiectivul, mai ales daca acesta a fost formulat in termeni generali! De exemplu, daca vrei sa devii un avocat de succes trebuie sa poti formula ce insemna acest lucru pentru tine. Poate sa insemne, un numar de 100 clienti pe an, care sa-si aduca un venit de 50 000 E/ an si sa ai 80% din procese castigate. Acestea sunt doar exemple. Poti formula tu acele cunatificari care clarifica pentru tine ideea de Avocat de succes.

PASUL 3
Care sunt acele actiuni pe care ar trebui sa le intreprind pentru a atinge obiectivul? Abia acum stabilim acel drum care trebuie urmat. Acum stabilim daca trebuie sa citesti x carti, sa participi la cutare si cutare curs, sa faci stagii de practica intr-o companie multinationala, se pleci la un master la o universitatea Z, sa-si deschizi o firma, sa-si iei un asociat, etc. Nu uita, se lucreza cu pixul si cu hartia in fata. Poti imparti foia pe orizontala in 3 daca ai trei obiective iar apoi fa 5 coloane. In prima coloana treci obiectivul, in a doua coloana treci pasul 1, in a treia pasul 2, in a patra, pasul 3 iar in a 5-a pasul 4!

PASUL 4
Ce voi face dupa ce am atins obiectivul? Aceasta este a patra intrebare cheie, care-ti asigura o continuitate a planului. Practic aici isi poti fixa un alt obiectiv care sa fie in continuarea celui stabilit.

Acesti 4 pasi vor fi conditia esentiala pentru ca tu sa atingi obiectivele. Gandeste-te ca vrei de exemplu sa-ti construiesti o casa. Sa presupunem ca acesta este obiectivul tau: sa-ti construiesti o casa.  Urmand pasii vei ajunge in pasul 3, la actiuni! Ideea este urmatoarea: planul de casa nu este un plan de afacere de exemplu. Adica, nu te astepta sa demarezi o afacere cu un plan de casa. Vreau sa subliniez aici, ca desfasurarea unor actiuni intamplatoare nu au cum sa te faca sa reusesti fara a avea obiective ferme. Nu ai cum sa semeni grau de exemplu si sa te astepti sa recoltezi porumb! Posibil ca obiectivul tau sa fie in Nord (pe harta), in acest caz nu ai cum sa atingi acest obiectiv daca te indrepti catre vest sau catre Est, sau catre SUS.

In afara de cei patru pasi ar fi util daca ai mai raspunde la doua intrebari?
      1. Ce piedici pot sa apara in atingerea obiectivelor si cum am de gand sa le trec?
      2. Ce fac daca nu-mi ating obiectivele?

Am citit pe undeva o zicala: Nici un vant nu-ti este prielnic daca nu stii unde vrei sa ajungi. Fixarea obiectivelor este esentiala si ea trebuie formulata in termeni pozitvi (nu negativi).

Sa iau un ultim exemplu. Sa presupunem ca te duci sa cumperi un bilet de tren. O sa imaginez un dialog:
Casiera:  unde doriti sa mergeti? 
Tu: Nu Stiu!
Casiera: Domnu, trebuie sa-mi spuneti unde doriti sa mergeti, altfel nu am cum sa va dau un bilet!
TU: Eu vreau doar un bilet!
Casiera: Domnule, sunteti nebun!
Tu: Sa inteleg ca nu aveti bilete?
Casiera: Ba avem!
TU: Am inteles, stiti, nu as vrea sa merg la Suceava!
Casiera: Dar unde?
TU: Stiti n-as vrea nici la Galati!
Casiera: Domnu, uitati aici va dau acest bilet este cadou! Este un bilet spre IAD! 
Casiera: Politia, va rog sa interveniti pentru ca am un nebun la ghiseu!

Sper ca acest dialog v-a placut! Probabil e greu sa intalnim in realitate aceasta situatie!  Dar acest dialog e plin de semnificatii. Nu ai cum sa ajungi undeva daca nu stii unde vrei sa mergi. La fel nu ai cum sa ajungi undeva, daca spui unde nu vrei sa mergi. Se pare ca poti ajunge totusi undeva, anume in Iad, folosind termenul acesta figurat, adica la o viata nefericita, plina le lucruri inutile, plina de timp irosit. Daca la ghiseu ai fi spus unde vrei sa ajungi cu siguranta ti s-ar fi dat un bilet si ajungeai in Ploiesti de exemplu. Era de ajuns sa stii!

 In concluzie: Stabileste-ti obiectivele, urmeaza-le cu indarjire si le vei atinge!

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.