fbpx Cum arata mediul optim de invatare? Extrem de bine daca urmezi acesti 3 pasi | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum arata mediul optim de invatare? Extrem de bine daca urmezi acesti 3 pasi

Cum poti dezvolta cel mai bun mediu de invatare? Viziunea lui Richard Branson este aceea de a "pregati oamenii suficient de bine in asa fel incat ei sa poata pleca si de a-i trata suficient de bine incat sa nu isi doreasca asta."
Inainte de a dezvolta insa un asemenea mediu, ar trebui sa stim, asemenea unui potret robot, care ii sunt caracteristicile principale. Iar el arata cam asa:

  • cursantii au acces la toate cursurile, aflate pe o gama cat mai larga, oricand isi doresc asta
  • cuprinde invatarea sociala, formala si experientiala
  • detine o cultura care sprijina invatarea si un obiectiv organizational cat mai bine promovat de a identifica si cultiva inovatia si talentul
  • considera invatarea o calatorie, nu o experienta singulara. O calatorie care incepe din momentul in care te alaturi organizatiei si care continua pe toata durata carierei tale

Nu-i asa ca arata minunat? Insa, de la teorie la practica, se stie, calea este lunga si anumiti pasi sunt absolut necesari. Iata ce aveti de facut pentru crearea si dezvoltarea celui mai bun mediu de invatare!

 

1. Identificati si cresteti talentul
Talentul poate fi gasit in tot felul de locuri in organizatie si ar trebui sa faceti un efort de a-l identifica si creste dincolo de limitele departamentale, de servicii sau de roluri indeplinite. Iata cateva instrumente:
- sistemul insignelor- folosit din ce in ce mai mult, de la forma de recompensa pana la cel de semnalizare si constientizare a expertilor dintre colegi. Astfel, angajatii pot primi recunoastere imediata, iar organizatia isi poate crea o evidenta a recordurilor inregistrate si creste gradul de constientizare intre colegi.
- comunitatile de interese- virtuale sau nu- pot aduce impreuna angajati care impartasesc acelasi sistem de gandire. Ele sunt vitale in identificarea, cultivarea si promovarea inovatiei in cadrul fortei de munca, fara sa fie nevoie sa fie conduse de la nivel organizational.
- recompense tangibile, cum ar fi plati, promovari sau cadouri, in timp ce recompensele netangibile includ niminalizari, premii sau chiar simplul si traditionalul "multumesc". De asemenea, foarte important, recompensele ajuta si la cresterea dorintei angajatilor de a urma cursuri de training, fara sa se simta obligati sa faca asta.

 


2. Cultivati inovatia
Dezvoltati idei, predictii, procese si imbunatatiri de produse si ganditi-va la leadership ca parte din cultura organizationala, astfel:
- tot personalul ar trebui sa aiba oportunitatea de a accesa invatarea la nivelul tuturor subiectelor, pe o platforma la alegere, la timpul si locul dorite. Astfel, asigurati-va ca platforma pe care o detineti poate fi accesibila de pe toate dispozitivele, mentinand ca standarde invatarea offline si instrumentele de colaborare.
- angajatii ar trebui sa aiba acces neingradit la invatarea autodirectionata. De ce, spre exemplu, cineva nu ar putea sa se pregateasca sa devina manager de proiect, desi lucreaza in departamentul de HR? Este o abilitate transferabila de care atat angajatul, cat si organizatia pot beneficia.
- investiti in tehnologie. Strategia de investitii in tehnologie ar trebui sa ia in considerare tehnologia care este sociala, convergenta si cognitiva si, mai presus de toate, potrivita, flexibila, care implica si capteaza.

 

3. Fiti centrati pe angajati
Evenimentele de invatare ar trebui pastrate, monitorizate si recompensate. Ar trebui sa fie centrate pe angajati si tintite, mergand pe reducerea suprainformarii prin metodele de livrare folosite. Iar aici nu este vorba numai despre economii de natura financiara, ci si despre a lucra mai inteligent, de a reduce timpul petrecut, de a implica angajatii si a asigura echilibrul munca-viata. Iata ce instrumente va pot ajuta:
- invatarea de natura adaptativa este un concept nou, dar cu o putere incredibila. Pentru cursant si organizatie nu exista mai mare personalizare decat aceea de a fi capabil sa livrezi programe de training personalizat care sa obtina reactii in timp real la progres si evaluare. Cursantul obtine exact cantitatea de cunoastere intr-un timp dat care-i intruneste nevoile. Organizatia poate accelera ritmul pentru ca angajatii sa atinga nivelul dorit de training si sa aiba personalul la acelasi nivel de abilitati si pregatire.
- indiferent de metoda de furnizare folosita, folositi microinvatarea. Norma ar trebui sa fie 3 minute de video, 5 minute de module de e-learning si 15 minute de webinarii. 
- daca materialul nu captiveaza si nu conduce la implicare, este putin probabil ca invatarea sa se produca. Luati in considerare gamificarea in locul trainingului propriu-zis si video-ul in locul e-learning-ului. Ganditi-va la ce v-ar face sa doriti sa incepeti, sa terminati sau sa continuati sa invatati despre un anumit subiect.
Cea mai eficienta invatare este cea pe care vrei sa o faci.

Categorie

Specialist în comunicare şi imagine publică şi internă în domeniul de business si politici sociale, marketing online și PR. Learning... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.