fbpx Cum sa iti iei concediu fara sa-ti afecteze cariera | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum sa iti iei concediu fara sa-ti afecteze cariera

Din momentul in care temperaturile in termometre incep sa creasca, multi dintre voi va ganditi deja la mare, nisip, soare, relaxare si odihna. Cel putin, asta imi place sa cred. Dar realitatea trista este ca, se pare ca majoritatea dintre voi nu au astfel de ganduri positive despre concediile de vara. De fapt, multi dintre voi sunteti ingrijorati ca zilele de concediu platite, va vor pune cariera in repaus.

Conform unui Sondaj Glassdoor, participantii descriu motivele pentru care multi angajati sunt reticenti atunci cand vine vorba sa se bucure de o vacanta platita. Se pare ca:

  • 33% dintre respondent considera ca nimeni altcineva din companie nu ar putea face munca lor;
  • 28% isi fac griji ca ar ramane in urma cu taskurile
  • 17 % sunt ingrijorati ca si-ar pierde locul de munca;
  • 17% sunt ingrijorati ca nu isi vor atinge obiectivele de performanta;
  • 13% doresc sa-si depaseasca colegii.

Citeste si Ce gen de muzica trebuie sa ascult la job

Pe langa toate acestea, mai exista o multime de alte motive pentru care angajatii nu isi iau intregul concediu intr-un an de zile, dar, in cele din urma, se pare ca majoritatea angajatilor sunt ingrijorati ca timpul lor de vacanta ar afecta sau limita cariera lor intr-un fel.
Totusi, noi va recomandam, ca oricat de preocupati ati fi de cariera voastra, sa va luati concediul meritat.  Acest lucru va poate imbunatati sanatatea si bunastarea, sa nu mai vorbim de faptul ca de fapt pierdeti bani daca nu va luati zilele noastre concediu platite. Astazi ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi despre cum puteti lua concediu fara a va afecta cariera, si cum sa va simtiti mai confortabil luandu-va bine meritatul concediu:

1. Ia-ti o vacanta atunci cand furnizori, clientii sau partenerii tai sunt si ei in vacanta
Daca esti ingrijorat cu privire la scaderea profiturilor atunci cand esti in concediu, incearca sa iti planifici vacanta in timpul celor mai lente perioade de afaceri ale anului, atunci cand si clientii mari sunt, de asemenea in vacanta.
Pe de alta parte, daca si tu esti in vacanta atunc cand sunt ceilalti si proiectele stagneaza, pur si simplu nu pierzi nimic.
Ca bonus, vei fii mai calm si relaxat in vacanta. Nu va trebui sa contactezi partenerii sau clientii sau sa iti faci griji despre ceea ce se intampla in lipsa ta – ceea ce inseamna ca te poti bucura cu adevarat de timpul petrecut departe de birou.

2. Planifica-ti bine concediul pentru a maximize efectele sale
Este vital ca sa iti reincarci bateriile in vacanta, astfel incat sa poti reveni la locul de munca plin de energiesi cu idei noi. Acest lucru te va ajuta sa compensezi rapid orice lucru pe care l-ai fi putut pierde in timpul concediului. O vacanta luata in timpul jobului, stimuleaza energia si reduce stresul. Studiile arata ca cei care si-au planificat bine concediile s-au reintors la munca cu un nivel chiar mai mare de energie decat au avut inainte de plecare – dar numai daca vacantele lor erau relaxante si bine-planificate.
Concediile slab-planificate pot avea efecte opuse, diminuand energia si lasandu-te sa te simti chiar mai rau decat atunci cand ai plecat.

Ce poti face pentru a te asigura ca vacan ta este o experienta pozitiva, de relaxare? Ei bine, planificarea concediului trebuie facuta cu cel putin o luna in avans, astfel incat sa eviti rezervarile in ultimul minut. Trebuie sa te gandesti, de asemenea, daca vrei sa mergi in afara tarii sau in tara. Conform unui studiu, s-a constatat ca cele mai bune si mai fericite excursii au fost excursiile cu destinatii in strainatate. De asemenea,iti recomandam sa iti iei o vacanta adevarata, si nu una "de sedere".

In concluzie, daca doresti sa iti iei o vacanta si sa minimizezi "daunele" pe care o vacanta le-ar putea face pentru cariera ta, este nevoie sa pastrezi acestelucruri in minte.

Categorie

Infomunca.ro este un spațiu virtual creat special pentru a facilita întâlnirea celor 2 mari componente ale pieței forței de muncă din... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.