fbpx Depășirea fricii de eșec | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Depășirea fricii de eșec

Majoritatea celor care sunt identificați cu succesul la nivel mondial, pe care îi admirăm și ne dorim să le urmăm exemplul, a experimentat la început eșecul. Unul profund și aparent insurmontabil. 

Tuturor ne este frică de eșec, chiar dacă, pentru fiecare dintre noi, el are conotații și semnificații diferite din simplul motiv că avem repere și sisteme de valori și credințe diferite. Ceea ce pentru unul dintre noi poate însemna un eșec, pentru altul poate însemna o experiență de învățare extraordinară. 

Că ne este sau nu frică de el, eșecul este o realitate a vieții noastre și, în cazul în care nu trăim sub un clopot de sticlă (deși și acolo este discutabil) este absolut imposibil să nu-l experimentăm cel puțin o dată în viață. Însă, ce facem cu frica și cum o putem gestiona, integrând astfel eșecul? Această frică poate avea multe cauze și este important să le identificăm. 

Astfel, dacă experimentați unele din aceste simptome, este posibil să va confruntați cu frica de eșec:

  • reticiența în a încerca lucruri noi sau de a va implica în proiecte provocatoare
  • autosabotajul- de exemplu, amânarea, anxietatea excesivă sau eșuarea în urmărirea scopurilor
  • încrederea în sine sau stima de sine scăzută- în mod obișnuit, folosiți expresii de genul "niciodată nu voi fi suficient de bun/ bună că să obțin o promovare" sau "nu sunt suficient de deștept/ deșteaptă să intru în acea echipă"
  • perfecționism- disponibilitatea de a încerca numai acele lucruri pe care știți că le veți finaliza cu succes sau perfect

Cum să nu vă fie frică de eșec

Este important să realizați că, în tot ceea ce facem, există întotdeauna și posibilitatea să eșuăm. Înfruntând, conștientizând și luând în considerare și această posibilitate nu reprezintă numai o atitudine curajoasă, ci, de asemenea, ne oferă un mod de viață mult mai împlinit și mai plin de satisfacții.

Iată câteva modalități prin care se poate reduce frica de eșec:

Analizați toate rezultatele posibile

Mulți oameni experimentează frica de eșec deoarece se tem de necunoscut. De aceea, luarea în considerare a tuturor rezultatelor posibile vă ajută să vă familiarizați cu mai multe variante și scade această teamă.

Învățați să gândiți pozitiv

Gândirea pozitivă reprezintă un instrument incredibil de puternic pentru clădirea încrederii în sine și neutralizarea autosabotajului. 

Luați în calcul și scenariul cel mai rău posibil

În unele cazuri, scenariul cel mai rău posibil poate fi cu adevărat unul dezastruos și poate fi perfect rațional să vă temeți de eșec. Cu toate acestea, în alte cazuri, acesta poate să nu fie chiar atât de rău și recunoașterea acestui fapt vă ajută să vă depășiți teama.

Pregătiți un plan de rezervă

Funcționează ca un back-up și simpla informație de a putea beneficia de un plan B pe care îl aveți deja pregătit vă ajută considerabil.

 Cum să încetați să mai trăiți în frică:

Dacă vă este frică de eșec, este foarte posibil să nu vă simțiți foarte confortabil stabilind obiective. Însă, tocmai obiectivele ne ajută să definim unde vrem să ajungem în viață. Fără ele, nu avem o destinație sigură. În acest sens, mulți experți recomandă vizualizarea ca pe un instrument extrem de util pentru fixarea obiectivelor. 

Imaginându-ne cum va arăta viața noastră după atingerea unui scop constituie un extraordinar factor motivant pentru a putea continua. 

Cu toate acestea, vizualizarea poate produce rezultate contrare în cazul oamenilor cărora le este frică de eșec, iar cercetările arată că acestora li se provoacă o puternică stare negativă după ce sunt rugați să vizualizeze obiective și atingerea lor. 

Ce se poate face în schimb?

Începeți prin a vă stabili obiective mai mici. Acestea ar trebui să fie unele ușoare, nu copleșitoare sau provocatoare. Gândiți-vă la aceste obiective ca la "mici victorii" ce sunt destinate creșterii încrederii.

Și...nu uitați. Uneori, cele mai mari victorii încep cu câte un eșec.

Michael Jordan a fost scos din echipa de baschet a liceului sau pentru că antrenorul a considerat că nu are abilitățile necesare.

Richard Branson a abandonat liceul, iar Warren Buffet a fost respins de către Universitatea Harvard. 

Și exemplele pot continua...

Categorie

Specialist în comunicare şi imagine publică şi internă în domeniul de business si politici sociale, marketing online și PR. Learning... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.