fbpx Efectele storytellingului asupra sănătății cognitive | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Efectele storytellingului asupra sănătății cognitive

Storytelling-ul este o artă. Este o abilitate. Este o metodă. Este o cale. Storytelling-ul este la fel de vechi ca și omul, iar efectele și implicațiile sale sunt nenumărate. Iar dacă relația dintre storytelling și învățare este una recunoscută deja, iată ce spun cercetătorii și cu privire la efectele sale asupra sănătății și bunăstării noastre cognitive.

Sunt multe studii care au cercetat efectele psihologice și terapeutice ale storytelling-ului, precum și cele care au vizat contribuția sa nu doar pentru supraviețuirea noastră ca civilizație, ci și pentru evoluție.

De asemenea, din ce în ce mai multe persoane afectate de demență, Alzheimer sau depresie beneficiază de efectele storytelling-ului aplicat în grupuri coroborat cu terapia reminiscenței, efecte care se traduc atât prin îmbunătățirea funcțiilor cognitive, cât și prin creșterea calității unor factori de viață precum fericire sau dispoziție, care sunt influențate pozitiv prin folosirea diverselor tipuri de storytelling.

Sfaturi despre folosirea storytelling-ului pentru fitness mental, îmbunătățirea relațiilor și sănătate cognitivă:

  • Storytelling-ul este o reprezentație și, pentru aceasta, ai nevoie de energie și entuziasm. Dedică-te cu pasiune momentului, oricât ar părea de banal sau de ridicol.
  • Chiar poți auzi pe cineva cum zâmbește. Atunci când o persoană spune o poveste zâmbind, apar schimbări ale intonațiilor subtile din vocea sa. Iar dacă zâmbești în timp ce spui o poveste, vei alege cuvinte diferite în și pentru povestea ta.
  • Păstrează totul scurt ș la obiect pentru că o poveste poate continua la nesfârșit. O poveste bună nu este neapărat și una bună.
  • Folosește multe detalii. Acordă atenție în timpul zilei sau în timp ce îți amintești de un eveniment din trecut și include detalii precum hainele pe care le-au purtat oamenii, cum s-au mișcat și cum au simțit lucrurile. Însuflețește orice aspect prin descrieri detaliate.
  • Canalizează emoțiile. Nu te rezuma doar la fapte pentru că, de obicei, ele tind să fie destul de plictisitoare în timp ce emoțiile reprezintă întotdeauna subiecte interesante. De aceea, introdu și împărtășește emoțiile pe care le simțeai. Vorbește de ce te-ai simțit în felul acesta și ce amintiri și-au trezit.
  • Creează și dezvoltă personaje. Oricine poate deveni un personaj pentru poveștile tale. De aceea, învață să observi și să apreciezi acele aspecte unice și extraordinare pe care le prezintă fiecare. Descrie aceste persoane încercând să le transpui gândurile și emoțiile.
  • Orice poate fi interesant dacă este bine redat. Storytelling-ul este mai mult despre cum spui ceva decât despre ce spui.
Categorie

Specialist în comunicare şi imagine publică şi internă în domeniul de business si politici sociale, marketing online și PR. Learning... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.