fbpx Emoțiile negative cheia către well-being | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Emoțiile negative cheia către well-being

Te  simti trist, suparat sau ingrozitor? Surpriza – emotiile negative sunt esentiale pentru sanatatea mintala.

Un client care stă în fața mea, cauta ajutor pentru a-si intelege problemele de relație. Ca un psihoterapeut, mă străduiesc să fiu cald, lipsit de prejudecăți și încurajator. Sunt un pic tulburat atunci când, în mijlocul povestirii sale dureroase spune  "îmi pare rău pentru ca sunt atât de negativ."

Un obiectiv important al terapiei este de a învăța să recunoasti și să-și exprimi o gamă completă de emoții, dar acest client isi cerea scuze pentru ca facea acest lucru. In practica mea de psihoterapie, mulți dintre clienți se lupta cu emoții foarte dureroase, cum ar fi furie extremă, sau cu gânduri de sinucidere. In ultimii ani, am observat o creștere a numărului de persoane care, de asemenea, se simt vinovate sau rusinate de ceea ce ei percep a fi negativitate. Astfel de reacții provin, fără îndoială, de la prejudecatile culturii noastre față de gândirea pozitivă. Deși emoțiile pozitive sunt în valoare de cultivare, apar probleme atunci când oamenii încep să considere că trebuie să fie optimist tot timpul.

Leading to Well-Being 2016

De fapt, mânia și tristețea sunt o parte importantă a vieții, și noile cercetări arată că astfel de emoții sunt vitale pentru sănătatea noastră mintală. Încercarea de a suprima gânduri poate intoarce impotriva și chiar diminua sentimentul de mulțumire. "Recunoasterea complexitatii vieții poate fi o cale deosebit de fructuoasa asupra bunăstării psihologice", spune psihologul Jonathan M. Adler a Franklin W. Olin Colegiul de Inginerie.

Suferinţa semnificativă

Gândurile și emoțiile pozitive pot fi beneficice pentru sănătatea mintală. Teoriile hedonice definesc bunăstarea și prezența emoțiilor pozitive, lipsa relativă a emoțiilor negative și un sentiment de satisfacție în viață. Duse  la extrem, cu toate acestea, această definiție nu este congruenta cu intamplarile din viața reală.

Citeşte şi Cinci lecții de eficiență personală învățate în sala de sport

Abordările eudaimonice, pe de altă parte, accentuează un sentiment de sens, creșterea personală și înțelegerea auto-obiectivelor. Sentimentele neplăcute sunt la fel de importante ca și cele plăcute si ne ajută dam un sens vieții polina de suisuri și coborâșuri. "Amintiți-vă, unul dintre motivele principale pentru care avem emoții în primul rând este de a ne ajuta să ne evaluam experiențele", spune Adler.

Adler și Hal E. Hershfield, profesor de marketing la Universitatea din New York, au investigat legătura dintre experiențele emoționale amestecate și bunăstarea psihologică într-un grup de oameni care au suferit 12 sesiuni de psihoterapie. Înainte de fiecare sesiune, participanții au completat un chestionar care evalua psihologic bunăstarea lor. Ei au scris, de asemenea, narațiuni despre evenimentele lor de viață și timpul lor în terapie, care au fost codificate de conținut emoțional. Ca Adler și Hershfield raportate în 2012, senzație de veselă și abătut, în același exemplu de timp pentru "mă simt trist uneori, din cauza situatiilor prin care am trecut, dar sunt, de asemenea, fericit și plin de speranță, deoarece lucrez prin intermediul meu probleme "-preceded îmbunătățiri în bunăstare într+o săptămâmă sau două, chiar dacă sentimentele amestecate au fost neplăcute la momentul respectiv. "Luând bune și rele împreuna pot detoxifierea experiențele negative, permițându-vă sa faceti din ele un lucru care să sprijine bunăstarea psihologică," au descoperit cercetatorii.

Emoțiile negative sunt de ajutor, cel mai probabil în supraviețuirea noastră. Sentimentele negative pot fi indicii vitale pentru o problemă de sănătate, relații sau alte materii importante care au nevoie de atenție, subliniază Adler. Valoarea de supraviețuire a gândurilor și emoțiilor negative pot explica de ce suprimarea ei este atât de neroditoare. Intr-un studiu din 2009 psihologul David J. Kavanagh de la Queensland University of Technology din Australia și colegii săi a cerut oamenilor care faceau tratament pentru abuzul si dependenta de alcool sa completeze un chestionar care a evaluat indemnul de consumul de alcool, precum și orice încercări de a suprima gânduri legate de băutura peste ultimele 24 de ore. Ei au descoperit că cei care au luptat împotriva gândurilor legate de consumul de alcool de multe ori, de fapt au adăpostit mai multe dintre ele. Rezultate similare dintr-un studiu din 2010 au sugerat că împingerea emoțiilor negative ar putea da naștere la supraalimentarea emoțională decât pur și simplu recunoașterea faptului că ai fost, să zicem, supărat, agitat sau furios.

Chiar daca va evita cu succes o temă, subconstientul tau o poate pastra. Într-un studiu psihologic din 2011 Richard A. Bryant si colegii sai de la Universitatea din New South Wales din Sydney au spus unii dintre participanți sa renunţe la un gând nedorit înainte de culcare. Cei care au încercat să inabuse gândul raportat la vis au avut totusi visul.

Suprimarea gândurilor și sentimentelor poate fi chiar dăunătoare. Într-un studiu din 2012 Eric L. Garland de la Universitatea de Stat din Florida și asociații săi au măsurat un răspuns de stres bazat pe ritmului cardiac la 58 de adulți în tratamentul pentru dependenta de alcool în timp ce-i expunerea la replici legate de consumul de alcool. Subiecți au completat, de asemenea, o măsură a tendinței lor de a suprima gânduri. Cercetatorii au descoperit ca cei care ia-au reținut gândurile de cele mai multe ori au avut reacții de stres puternice la indicii, comparativ cu cei care ş-au suprimat gândurile lor mai puțin.

Acceptarea suferintei

În loc sa-ti retragi emoțiile negative, accepta-le. Recunoaste cum te simți fără grabă pentru a-ti schimba starea emoțională. Mulți oameni consideră că este util să respiri lent și profund în timp ce înveți să tolerezi sentimente puternice sau să-și imaginezi sentimentele ca norii care plutesc, ca o reamintire a faptului că acestea vor trece. Le spun de multe ori clienților mei că un gând este doar un gând și un sentiment doar un sentiment, nimic mai mult.

În cazul în care emoția este copleșitoare, poate doreşti să-ţi exprimi trăirile într-un jurnal sau sa le povesteşti unei alte persoane. Exercițiul poate schimba perspectiva și poate aduce un sentiment de închidere. În cazul în care disconfortul persistă, ia măsuri. Este posibil să doreşti să-i spui unui prieten că a facut un comentariu dureros sau să iei măsuri pentru a părăsi locul de muncă care te face nefericit.

Citeşte şi KPI în cariera şi viaţa personală

Ai putea încerca, de asemenea sa faci exerciții de mindfulness pentru a te ajuta să devi conștient de experiența prezentă, fără a o judeca. O modalitate de a te antrena să adopti această stare este să te concentrezi pe respiratie in timp ce meditezi și pur și simplu recunoști orice gânduri sau sentimente trecătoare. Această practică poate face mai ușor de acceptat gânduri neplăcute. La începutul acestui an Garland şi colegii săi au constatat că dintre 125 de indivizi cu un istoric de traumatism, care au fost, de asemenea, în tratament pentru dependența de substanțe, cei care au fost în mod natural mult mai atenţi au făcut față mai bine traumei şi au cerut mai puţine droguri. De asemenea, într-un studiu din 2012 Shannon Sauer-Zavala de la Universitatea din Boston şi coechipierii săi au constatat că o terapie care a inclus formare mindfulness a ajutat persoanele să depășească tulburările de anxietate. Ea nu a lucrat prin reducerea numărului de sentimente negative, ci prin formarea de pacienți pentru a accepta aceste sentimente.

"Este imposibil să se evite emoțiile negative cu totul, deoarece a trăi inseamna sa experimentezi obstacole și conflicte", spune Sauer-Zavala. A învăța cum să faci față acestor emoții este cheia, a adaugat ea. Într-adevăr, atunci când clientul meu işi acceptă gândurile și sentimentele, se scutură de rușinea și vinovăția lui, şi îşi vede problemele cu o mai mare claritate și incepe să se recupereze.

Articol tradus si preluat de pe Scientific American.

Tags
Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.