fbpx Esti deja Solution-Focus, chiar daca nu sti! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Esti deja Solution-Focus, chiar daca nu sti!

Când m-am așezat să scriu acest articol m-am întrebat , cum aș putea să explic ce este Solution Focus în doar 400 de cuvinte ? Poate fi descris atât de scurt? Dupa mai multe incercari esuate, mi-am dat seama. Nu trebuie sa explic ceea ce este! Asta stim deja cu toții. Doar ca nu stim.. ca stim. Toti practicam solution-focus, dar pur și simplu nu știm ca o facem . Chiar si tu practici si nu sti! Chiar si tu esti solution-focus desi nu iti dai seama de acest lucru!

Esti Solution-Focus  ori de câte ori...

...spui "Aha! Cum de nu m-am gândit la asta mai devreme ? "

...vezi  lucrurile în mod clar, vezi lumina de la capătul tunelului sau crezi că poți schimba lucrurile și faci ceva pentru asta.

...incetezi sa te mai gandesti la trecut si, în loc sa te plangi despre ceva ce s-a întâmplat deja, esti capabil să privesti drept înainte și să decizi ce iti doresti să se întâmple în viitor.

...vorbesti despre ziua de mâine, fara a lasa discutia doar la stadiul de vorbe goale, evaluezi o situație și incerci sa vezi modul în care viața ta se va schimba în cazul în care vei obține ceea ce (crezi ca) ai nevoie.

...te concentrezi, iti planifici pașii, vorbesti cu cei din jur si asculti, inveti, incerci, descoperi ceea ce ar putea ajuta.

 ...nu mai repeti aceleași lucruri inutile care nu te-au dus la nici un rezultat și începi sa cauti noi modalități.

Într-un cuvânt, Solution Focus este exact ceea ce ii sugerează și numele . Este o modalitate de a te concentra pe soluție. De a descoperi, de a crea si de a obtine.  Este cea mai ușoară cale catre momentul acela de "Aha". Și e la fel de importanta pentru minte cum sunt simțurile sunt pentru organism .

Cum devii constient de ea? E simplu. Printr-un dialog cu un specialist bine instruit care, prin conversație iti va arăta cum sa iti ghidezi mintea în direcția dorită, astfel încât sa fie de partea ta și nu împotriva ta, cum sa fii in măsură să iti aduni gândurile înainte de a incepe sa te invarti in cerc atunci cand apare o problemă.

 Devii solution-focus răspunzând la întrebări, creand întrebări, răspunzand acestor noi întrebări cu răspunsuri noi. Solution-Focus este un " stil al mintii", pe care il poti transforma într-un obicei .

Poti invata cum sa generezi aceste momente de introspecție mai frecvent. Poti invata scurtaturi rapide catre soluție și modalitati prin care sa faci ca lucrurile sa o ia in directia dorita de tine. Solution Focus este despre a găsi propriul drum pentru a te schimba. Chiar dacă se pare bizar .

Ar putea fi; chiar mai bine. Este vorba despre a descoperi diavolul în detalii . Este vorba despre a realiza că te poti schimba mai mult decât crezi; incepand chiar de astăzi. Acum intelegi de ce este atat de greu de explicat... ce este?

 

Categorie

Am studiat Comunicare și Psihologie și am lucrat ani de zile în domeniul Comunicarii, Managementului și Culturii, atât în Grecia, cât și în... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.