fbpx Feedback fitness: 3 motive să te antrenezi | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Feedback fitness: 3 motive să te antrenezi

Rolul de lider, formal sau informal, vine la purtător cu o rețea de contacte, relații, interacțiuni singulare cu anumite persoane sau reale legături, validate prin experiențe trăite și reamintite alături de persoanele respective. Capitalul relațional exact la asta se referă - cum facem, ca lideri, să investim timp, energie și atenție în acele relații care să ne ridice, să ne învețe și să ne dezvolte coerent și sustenabil, către o mai bună versiune a noastră, din perspectivele relevante rolului pe care ni l-am asumat. Orice relație, că e de muncă sau e de prietenie, e ca un dans, și cum it takes two to tango e bine să știm că există o rutină pe care, dacă o facem asumat și responsabil, ne poate ajuta să creștem ca lideri, prin ascuțirea celui de-al șaselea simț, fără de care, mai ales în peisajul organizațional curent, nu ai cum să mergi înainte...și această rutină e feedback fitness.

Leadership-ul situațional definește liderul drept cineva care influențează pe ceilalți, raportându-se la nevoile de performanță/dezvoltare ale celor către care proiectează influența. Ori cum se poate calibra această influență? Cum iei pulsul nivelului de intensitate al acelor nevoi, așa cum este el resimțit de cei pe care vrei să îi influențezi? Feedback fitness poate oferi răspunsuri pentru această provocare.

Ce este feedback fitness

Atunci când comportamentul de căutare al feedback-ului este conștientizat și utilizat de lider în practicile zilnice de leadership, filtrat printr-o tipologie a obiectivelor setate, de învățare sau de performanță, sau când liderul vede mediul de lucru impregnat cu elemente care influențează credibilitatea sursei feedback-ului sau calitatea informațiilor-feedback primite – putem spune că practicăm feedback fitness. Aceste două componente sunt poziționate într-un plan oarecum extern liderului, pentru că mediul poate fi observat și comportamentul este vizibil. Sunt și alte componente care țin de procesarea informațiilor cognitive și emoționale  , precum orientarea către feedback, activatorii de feedback sau nivelul de impact al feedback-ului.

 

Motive să te antrenezi

Există trei motive principale pentru care recomandăm feedback fitness, motive cu atât mai greu de temperat și moderat atunci când ai un rol de lider, formal sau informal, în contextul organizațional la care te raportezi.

Protejarea și amplificarea Ego-ului

Informațiile-feedback prezintă o puternică încărcătură emoțională, astfel că, mai ales ca lider, tendința de a folosi o varietate de mecanisme cognitive pentru a ne proteja de informații care afectează ego-ul este cu atât mai puternică. Pe de altă parte, conform teoriei percepției de sine, atunci când căutăm feedback din proprie inițiativă, e cu atât mai dificil să îl negăm. Există multiple valențe relaționale între ego și căutarea de feedback – cele mai relevante pentru rolul de lider, considerăm noi, fiind maniera în care feedback-ul negativ este neutralizat și amplificarea rezilienței emoțională. Pentru că episoadele de feedback nu se produc neapărat în sala de ședințe, ci poate chiar la cafea sau la pauza de prânz, face ca vigilența relațională să fie cu atât mai util de conștientizat de către lideri. Fie că liderul monitorizează sau compară, în liniște, comportamentul său cu al celorlalți sau solicită direct informații cu privire la propriul comportament, asumându-și curajul de a fi vulnerabil, e foarte important ca el să diferențieze între ego-ul global și ego-ul specific la care se raportează atunci când caută feedback.

Ego-ul global se referă la emoțiile resimțite față de Sinele general, pe când ego-ul specific se referă la evaluarea unui atribut personal. Liderul are nevoie să clarifice ancora la care se raportează atunci când cere feedback, filtrul pe care îl va aplica la informațiile-feedback primite, în așa fel încât finalitatea valorizantă a episodului de feedback să nu se dilueze.

Agilitatea învățării

Valoarea informațională pe care liderul o acordă feedback-ului primit sau oferit este condiționată de nivelul de acceptare și de bunăvoința de integrare a feedback-ului în practicile zilnice, iar această triadă se proiectează în agilitatea învățării liderului. Când folosim acest termen, ne referim la patru dimensiuni importante ale agilității proceselor de învățare, așa cum au fost ele identificate de Lombardo și Eichinger în anul 2000: agilitatea relațională, agilitatea obținerii de rezultate, agilitatea schimbării și agilitatea mentală. Prima se referă la maniera în care liderul învață din experiențe și manifestă reziliență la presiuni generate de schimbări ad-hoc. A doua se definește prin producerea de rezultate, construind, în același timp, încredere și inspirație, pe când a treia se traduce prin deschiderea către formare și întreținerea curiozității. Ultima dimensiune se referă la claritatea acțiunilor, explicate în situații complexe sau ambigue. Feedback fitness abordează toate aceste dimensiuni, atât timp cât

Balans între receptare și activare

Liderul receptiv, concept introdus de Amanda Owen în cartea Born to Receive, alege conștient să exercite influență prin canalizarea puterii receptive, care e de natură suportivă. Receptivitatea la feedback, cunoscută și ca orientare către feedback, concept definit de Manuel London și James Smither, este un construct multidimensional care amprentează leadership-ul receptiv prin următoarele componente: 1) reacții emoționale pozitive către feedback, 2) predilecție comportamentală de căutare a feedback-ului, 3) înclinație cognitivă către o procesare profundă și vigilentă a informațiilor-feedback, 4) sensibilitate la percepția celorlalți, 5) convingeri puternice privind valoarea informațiilor-feedback și 6) autoresponsabilizarea de a acționa în urma feedback-ului.  Feedack fitness încorporează aceste dimensiuni, ajutând liderul să trateze și să proceseze cu recunoștință informațiile care îi sunt transmise, dar să le și încorporeze în rutina sa cognitivă și emoțională.

Leadership-ul e povară grea, mai ales când ești nevoit să îl înveți din mers la locul de muncă, dar feedback fitness ușurează povara, pentru că îți oferă niște itemi pe care îi poți asimila în practicile tale zilnice de leadership, dar și personaliza.

Referințe:

Autor: Mădălina Manolache, PhD

[email protected]

[email protected]

Categorie

Mădălina Manolache este Trainer la SCC... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.