Lăcrămioara Brecea: Once an actress, always Public Speaking
Îmi plac și admir oamenii cărora nu le este teamă să părăsească zona de confort și se înhamă la proiecte noi cărora li se dedică cu pasiune. Acești oameni îmi demonstrează că a te opri din a învăța sau, mai exact, a te plafona, stând la căldura confortului și acoperișul nemișcării, este calea cea mai scurtă și cea mai sigură spre acea platitudine în care orice este posibil, mai puțin evoluția și creșterea.
Și, pentru că știu că suntem aici cu toții promotori ai evoluției și creșterii personale și ale celorlalți, m-am gândit să vă fac cunoștință azi cu un nou membru al comunității Learning Network. Lăcrămioara Ioana Brecea. Ea face parte din acei "nefricoși" de care vorbeam mai sus și o puteți cunoaște acum (și) din postura de trainer și de creator al unui program de Public Speaking care îi reflectă 100% personalitatea, experiența și credința despre învățare și viață.
....orice fel de pas înainte care nu are la bază un proces asiduu de învățare cred că este unul care se va întoarce împotriva ta mai târziu.
L.N.: Cine este Lăcrămioara Brecea și cum a ajuns ea la training?
L.B.: Lăcrămioara Brecea este un om într-o continuă schimbare și evoluție. Sunt de profesie actor și inginer, iar, în prezent, lucrez în Digital Marketing și sunt pasionată de comunicare și dezvoltare personală. Știu, sunt multe informații pentru o întrebare simplă, însă acesta este omul Lăcrămioara Brecea. Extrem de curioasă din fire, practică și pragmatică și, peste toate, creativă. Lucrez de cinci ani în mediul corporate, aceasta fiind singura perioadă din viața mea în care m-am ocupat de un singur proiect: jobul de zi cu zi. Cumva, partea creativă din mine și-a cerut drepturile și pentru că "once an actress, always an actress", mi-am găsit această scenă unde să performez împreună cu alți oameni pasionați de dezvoltarea și evoluția personală. Am predat ani buni actoria și dicția, iar, la finalul anului 2018, am susținut un curs de Public Speaking în cadrul unei acțiuni de voluntariat împreună cu colegii mei, din poziția de trainer. Feedback-ul a fost unul extraordinar și acela a fost punctul în care s-a produs declicul și am început să gândesc la scară mai mare demersul meu. În acest fel, s-a născut Master of Crowds. Pornind de la nevoia identificată în rândul colegilor mei și efectele pe care mi-au spus că le-au observat. A fost și în continuare este un compliment pentru care sunt recunoscătoare.
L.N.: Având în vedere formarea și experiența ta profesională, cum ai descrie importanța învățării și dezvoltării în organizații?
L.B.: Învățarea nu se termină nicioadată. Ar fi de dorit să nu ni se întâmple niciodată să ne oprim din acest drum minunat. Dezvoltarea skillurilor personale cred că este baza unei evoluții personale și profesionale, iar orice fel de pas înainte care nu are la bază un proces asiduu de învățare cred că este unul care se va întoarce împotriva ta mai târziu. Cred în etapele de evoluție și cred că fiecare etapă de acest fel ar trebui să vină la pachet cu o oprire mică la un capăt de drum în care tragi o linie să vezi cât ai acumulat, cât mai ai de acumulat și care ar fi pașii pe care este nevoie să îi urmezi pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus.
...multe dintre situațiile care aparent sunt încurcate pot fi extrem de ușor gestionate printr-un discurs bun, o comunicare eficientă bazată pe argumente și beneficii. (...) Luăm în joacă totul fară a ne da seama că joaca este foarte serioasă.
L.N.: De ce ai ales să creezi un program pe tema Public Speaking-ului?
L.B.: Pentru că am identificat această nevoie la mine și la colegii mei. Am observat că multe dintre situațiile care aparent sunt încurcate pot fi extrem de ușor gestionate printr-un discurs bun, o comunicare eficientă bazată pe argumente și beneficii. Încă de acum cinci ani, când m-am angajat în acest mediu, cu totul diferit de ce eram obișnuită până în acel moment, totul a fost o provocare pentru a comunica eficient și benefic. A început în acel moment o muncă susținută cu mine, experimente și încercări și, când am reușit în sfârșit să înțeleg mecanica acestei lumi, am văzut în colegii mei aceeași debusolare și neînțelegere pe care le aveam și eu în urmă cu câțiva ani. Avantajul meu a fost că anii de actorie m-au învățat să analizez și să îmi exersez anumite date personale și să le folosesc în beneficiul meu, al personajului în cauză din viața mea.
L.N.: Ce viziune și abordări noi aduce Master of Crowds în programele și cursurile pe tema Public Speaking-ului?
L.B.: Master of Crowds aduce un curs de peste 90% practic. În plus, vom folosi jocul ca mijloc de învățare. Pentru că am observat pe mine și pe cursanții pe care i-am avut până acum că este modalitatea care oferă cea mai mare expunere a sinelui. Luăm în joacă totul fară a ne da seama că joaca este foarte serioasă. În egala măsură, Master of Crowds pune o oglinda în fața fiecărui cursant și îl provoacă să facă cate un pas mic în corijarea anumitor comportamente adoptate drept mijloc defensiv, un lucru extrem de frecvent pentru persoanele lipsite de încredere în resursele personale.
Totul trebuie să vină din convingerea personala că este cazul să fie luate masuri pentru consolidarea încrederii în vederii atingerii unor scopuri personale sau profesionale.
L.N.: În viziunea ta, cine și de ce ar trebui să investească într-un program de Public Speaking?
L.B.: Master of Crowds este creat pentru toți cei care au decis să schimbe ceva la ei. Totul trebuie să vină din convingerea personală că este cazul să fie luate masuri pentru consolidarea încrederii în vederea atingerii unor scopuri personale sau profesionale. Pornind de la acest deziderat, plaja este foarte mare. De la oameni din agențiile de publicitate/digital chiar, la cei din corporații, oameni de vânzări, avocați sau, pur și simplu, toți cei care se folosesc de comunicare în munca lor de zi cu zi.
L.N.: Ce beneficii aduce unei organizații investiția într-un program de Public Speaking?
L.B.: Un curs de Public Speaking pentru o organizație aduce beneficii directe asupra modului în care colegii/angajații comunică și își folosesc argumentele în acțiunile de negociere, gestionare echipe sau, pur și simplu, colaborare transversală. Vor vedea îmbunătățiri nete ale modului și poziționării fiecărui angajat vis-a-vis de situațiile aparent blocante și o relaxare a sinelui absolut necesare în mediile stresante și presante.
....aceste lucruri cred eu că ar trebui explicate de către trainer pentru ca fiecare cursant să vină cu așteptări reale și un mindset corect. (...) Doamne, să nu faceți așa ceva niciodată. Sau, mai bine, încercați și vedeți exact ce vi se întâmplă.
L.N.: Ce crezi că lipsește în acest moment în abordările cursurilor și programelor de Public Speaking?
L.B.: Cred că lipsesc trei lucruri: practica, timpul și răbdarea. Este important de știut că un curs de Public Speaking este unul on going. De aceea, eu sunt alături de fiecare cursant Master of Crowds, inclusiv după încheierea cursului, pentru situații punctuale în care simt că nu pot atinge potențialul lor maxim. Noțiunile studiate, pentru a se crea ca automatism, trebuie exersate și testate. În plus, așteptările ca un astfel de curs să te transforme într-un speaker motivațional peste noapte sunt nerealiste. Este nevoie de timp, de practică cu sinele și răbdare pentru a face pași mici, dar siguri. Iar aceste lucruri cred eu că ar trebui explicate de către trainer pentru ca fiecare cursant să vină cu așteptări reale și un mindset corect.
L.N.: Care sunt acele prejudecăți, tabuuri sau aspecte greșit înțelese și asumate atunci când vorbim de Public Speaking? Demontează, te rog, un mit al Public Speaking-ului.
L.B.: „Preferatul” meu este acela că, pentru a depăși emoțiile din timpul unui discurs, ar trebui să îți imaginezi că cei din public sunt dezbrăcați. Doamne, să nu faceți așa ceva niciodată. Sau, mai bine, încercați și vedeți exact ce vi se întâmplă. Veți experimenta pe voi adoptarea mot-a-mot a unui mit, fară a vi-l însuși în mod corect și autentic. Iar pentru cei care încă mai sunt sceptici, vă rog mult, în timpul unui discurs, încercați să vă concentrați pe ceea ce spuneți și atât. Regula de bază este aceea că fiecare să își facă treaba. Iar a voastră, ca speakeri, ar fi ca discursul să își atingă obiectivul setat de către voi. Atât. Fară alte imagini parazitare, care nu au ce căuta în aceste momente.
...onestitatea și deschiderea de sine sunt elemente cheie pentru atingerea scopurilor propuse. (...) Mai întâi a fost cuvântul pentru că el este definiția concretă a ideilor și credințelor voastre.
L.N.: Care sunt proiectele pe care te concentrezi și pe care le desfășori în prezent în calitate de trainer?
L.B.: Proiectele mele pe care le desfășor în acest moment sunt legate strict de Master of Crowds pentru că aici am identificat o nevoie și cred că este un drum care mi se potrivește.
L.N.: Definiția Lăcrămioarei Brecea pentru Public Speaking este...
L.B.: Public Speakingul este discursul autentic și personal în care onestitatea și deschiderea de sine sunt elemente cheie pentru atingerea scopurilor propuse.
L.N.: Oferă-le, te rog, cititorilor și membrilor noștri un sfat valoros pe care oricine are avea nevoie să îl ia în calcul privitor la Public Speaking.
L.B.: Atunci când susțineți un discurs, indiferent de mediu, miză sau cât de numeros este publicul, întotdeauna, fară excepție, fiți autentici și onești cu voi. Mai întâi a fost cuvântul pentru că el este definiția concretă a ideilor și credințelor voastre. Deci, folosiți-l cu înțelepciune.
L.N.: Mesajul tău pentru membrii comunității și cititorii Learning Network este...
L.B.: Mă bucur că există o comunitate în care învățarea este motto-ul și mă bucur să fac parte din ea. Iar încrederea mea este că acesta este începutul unei frumoase prietenii.