fbpx Lucrurile sunt așa cum vrei tu să fie! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Lucrurile sunt așa cum vrei tu să fie!

Convingerile tale nu au legătură cu realitatea, dar influențează realitatea în care trăiești!” A spus-o Robert Diltz și, din perspectiva mea, a precizat foarte clar rolul credințelor și convingerilor în viața noastră.

Toți oamenii vor să obțină rezultatele pe care le doresc. Dar nu toți știu cum să facă asta.

Sunt multe aspecte care influențează obținerea rezultatelor. Unul dintre ele este sub formă de credințe și convingeri.

O credință sau o convingere este un mod de a vedea lumea. Este un filtru mental prin care percep realitatea din jurul meu. Eu nu am acces direct la realitatea înconjurătoare, ci o privesc, o aud și o simt în mod constant prin filtrele mele.

Așadar, rezultatele mele pe care le obțin în fiecare zi sunt determinate și de ceea ce cred. De fapt, de ceea ce m-am obișnuit să cred.

Interesant este faptul că o convingere sau credință poate, în același timp, ajuta sau împiedica strădaniile noastre de a obține rezultate.

Un tip interesant de convingeri sunt cele care asociază două sau mai multe elemente din realitate, elemente care nu au neapărat legătură între ele. Asocierea poate fi simplă – „Viața este grea” – sau cauzală – „Sunt fericit când fac ceea ce îmi place”.

Ce îți recomand din toată inima este să fii atent la elementele pe care mintea ta are tendința să le asocieze în aceste convingeri. Pentru că, în funcție de elementele asociate și în funcție de modul de asociere, convingerile pot fi suport sau limitative.

De exemplu „Sunt fericit când fac ceea ce îmi place” poate da impresia unei convingeri de tip suport. Și așa și este în anumite contexte deoarece există o probabilitate mai mare să am o stare de fericire atunci când fac ceea ce îmi place. În același timp, în alte contexte poate fi o convingere de tip limitativ deoarece îmi poate transmite ideea că sunt fericit doar atunci când fac ceea ce îmi place. Iar acest lucru mă va face să evit situațiile în care este necesar sau chiar trebuie să fac ceva, dar nu îmi place acel ceva.

Cu alte cuvinte, ca să îmi dau seama dacă o credință sau convingere este de tip suport sau limitativă merită să fiu atent la contextul în care o folosesc și la semnificația pe care i-o atribui. Cuvintele pe care le folosim sunt doar etichete pentru emoțiile și semnificațiile din interiorul nostru. De aceea este important să trec dincolo de cuvinte și să ajung la ceea ce înseamnă cu adevărat acea credință pentru mine.

Cum pot face asta? Scriind convingerea pe hârtie și analizând-o detașat:

Ce simt în raport cu ea?

Ce emoții trăiesc în momentul în care o citesc?

Mă ajută să obțin rezultatul dorit?

Dacă da, cum pot să o fac și mai puternică pentru a mă ajuta și mai mult?

Dacă nu, cum pot să o reformulez sau să o înlocuiesc?

În acest mod, o parte dintre credințele de care am devenit conștient că „mișună” în mintea mea le pot modifica astfel încât să mă ajute în loc să mă împiedice. Și, odată cu modificarea unei convingeri din limitativă în suport, fac loc altor convingeri să iasă la suprafață ca să le analizez și să decid ce fac cu ele.

Îți doresc din toată inima succes!

Categorie

Sunt dezvoltator de oameni dedicat lucrului cu oameni și companii care doresc să obțină rezultate... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.