fbpx Marina Ene: Viaţă de consultant politic | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Marina Ene: Viaţă de consultant politic

Telefonul îi sună aproape în permanenţă şi mă întrebam la un moment dat dacă nu cumva se va ridica brusc din cauza cine ştie cărei urgenţe, iar acest interviu va rămâne neterminat. Lucrează la ore imposibile, iar programul îi este continuu. De fiecare dată când am întrebat despre program, mi-a spus că, în meseria asta, nu ai vacanţă. Pur şi simplu nu există, pentru că lumea nu aşteaptă după zilele tale libere. Vrei vacanţă? Atunci, fii dispus să pierzi. În plus, nu eşti un profesionist adevărat dacă îţi pui timpul liber mai presus de ceea ce ai ales să faci. Pentru că ceea ce face, pentru ea, este mai mult decât o meserie, iar în condiţii în care puţini ar rezista, se simte ca peştele în apă. Şi cu toate astea .... nu ştiu cum, dar mai reuşeşte să nu îşi uite sufletul undeva, acolo pe drumul carierei. Pentru unii, lucrează într-o lume fascinantă, a puternicilor zilei şi ai lumii. Este omul din spatele oamenilor pe care lumea îi iubeşte sau dimpotrivă, dar cert e că toată lumea îi cunoaşte.

Din multe puncte de vedere, viaţa îi este ca un film. Unul dintre acelea care îţi permite să vezi ce sunt, cine sunt, ce gândesc, ce simt cei pe care îi considerăm mai puţin oameni şi mai mult imagini.

Femeie. Una a cărui privire poate tăia şi intimida cu uşurinţă. Dincolo de asta, un om cald, binevoitor, modest şi natural, care, deşi într-o lume dură, a iluziilor şi a deciziilor capitale, se pare că a reuşit să păstreze (ba să şi îmbogăţească!) ce contează cu adevărat. Pe sine.

În continuare, o mică parte din ceea ce alege (şi de ce alege) un om să fie, să facă, să creadă pe drumul lui împletit mereu, obligatoriu în opinia sa, cu al altora.

Marina Ene, consultant. Politic.

„....a fost un fel de alegere inversă, politica m-a ales pe mine. (...)  Am zis că este destin. Şi a fost destin. Restul...

Learning Network: Cu siguranţă, politica este unul dintre domeniile considerate de majoritatea oamenilor la fel de fascinant (dacă nu şi mai mult!) ca viaţa de la Hollywood. Dumneavoastră din ce motive aţi ales să fiţi consultant politic?

Marina EneMarina Ene: Ştiţi cum se spune - Viaţa bate filmul! Iar politica este despre viaţă, deşi puţină lume percepe aşa acest aspect. Cât despre alegerea mea de a fi consultant politic, cred mai degrabă că a fost un fel de alegere inversă, politica m-a ales pe mine. Înainte de a face consultanţă politică, am făcut o meserie ale cărei privilegiu şi punct central au fost tot omul- domeniul medical. Apoi, am optat să îmi completez studiile cu Facultatea de Ştiinţe Politice şi asta sub imperiul unui moment din viaţa mea când destinul meu s-a intersectat cu cel al unui politician, care în acea vreme era şi şeful clincii medicale în care lucram. Am zis că este destin. Şi a fost destin. Restul, a ţinut de o opţiune cât se poate de firească, aceea de a mă lansa într-un domeniu politic fără a fi un om politic sau încorsetată şi supusă regulilor jocului politic.

Pentru că domeniul consultanţei politice este unul extrem de complex, pe cât este de neînţeles şi slab reprezentat în acest moment în România, din păcate. Iar prin natura mea, prin firea mea, am fost mereu şi am rămas o persoană extrem de receptivă la complexitate şi provocări. Şi, ce altceva poate fi mai provocator şi mai incitant în acest moment în România (şi în lume, aş îndrăzni să spun!) decât domeniul politicii?! Şi asta pentru că politica cuprinde şi surprinde toate aspectele umane pe care le presupune orice societate de pe  planeta pe care trăim. Nu există nimic care să se poată plasa în afara politicii. Deşi unii cred că politica este cea care decurge din restul activităţilor şi vieţii omului în particular şi ca individ al unei societăţi. Nimic mai greşit. Este suficient dacă privim cu atenţie la orice aspect al vieţii noastre cotidiene şi al vieţii celorlalţi cetăţeni ai lumii şi vom putea constata cu extrem de mare uşurinţă atingerile directe sau indirecte pe care le are politica la orice nivel al vieţii noastre.

L.N.: Cumva, meseria de consultant politic, deşi atât de vehiculată şi devenită din acest punct de vedere chiar clişeu, rămâne o mare necunoscută pentru publicul neavizat acestui domeniu. Pe scurt, v-aş ruga să îmi spuneţi ce înseamnă, ce presupune ea?

M.E.: Da, aveţi dreptate. Din păcate, consultanţa politică în România rămâne un domeniu cavsi inexistent sau arondat altor domenii de activitate, cum este cel al jurnalismului, în principal. Şi asta pentru că jurnalismul este domeniul cu cea mai mare apropiere, dacă nu şi interferenţă (din păcate şi din nefericire), cu zona politicii la noi în ţară. Deşi respect şi am toată consideraţia posibilă pentru munca depusă de jurnalişti, ceea ce nu pot accepta ca om care delimitează corect factorul interselor personale de cel al unei profesii pe care o respect şi o practic cu maximum de obiectivitate posibilă sunt acele grave imixtiuni şi confuzii care s-au creat în sânul societăţii civile în legătură cu faptul că jurnalistul deţine şi prerogativele de analist politic, consultant politic, negociator politic, lobby-ist politic şi, mai nou, om politic.

Este inadmisibil ca cea de-a patra putere în orice stat democratic al lumii să creeze astfel de confuzii şi amestecuri complet toxice şi complet nedemocrate în sânul unei societăţi.

Revenind însă la consultanţa politică, vă pot spune că este un domeniu care se poate asemăna la fel de bine cu cel al unui ceasornicar elveţian- Mecanismul creat de acel ceasornicar defineşte şi dă valoarea reală a acelui obiect de lux.

În consultanţa politică, complexitatea şi înaltul nivel de pregătire şi profesionalism ţin de produsul final al muncii fiecărui consultant politic- omul politic.

Pentru că aş putea să vă vorbesc ore în şir despre ce NU înseamnă consultanţă politică în România.

Însă, tot ceea ce trebuie să ştie un cititor ai dumneavoastră despre acest domeniu este că el nu are legătură cu amestecul şi gradul de implicare în actul politic decizional, ci cu aspectele care ţin de întreaga maşină de imagine, discurs, personalitate, tendinţe, doctrine, ţinte şi obiective politice, strategie şi calcul complex al eşecului câştigului şi pierderilor electorale, etc., etc. În concluzie, cu tot ceea ce înseamnă OMUL POLITIC şi domeniul său, POLITICA.

„Da, o femeie poate şi trebuie să fie o încântare oriunde ar merge şi orice ar face. Dar asta nu o împiedică să fie şi un bun profesionist şi un corect raportor al realităţii muncii pe care o face şi o împarte cu ceilalţi participanţi din acel domeniu şi nu numai.”

L.N.: Care sunt provocările acestei meserii în România?

M.E.: Aşa cum vă spuneam mai înainte, principala provocare în consultanţa politică este însăşi ideea de a face consultanţă politică adevărată. Nu analiză politică, nu jurnalism politic, nu filosofie politică şi, în niciun caz, o simplă afacere care să aibă legătură cu domeniul politic.

Pentru mine, ca român şi consultant politic care am avut privilegiul să mă intersectez în munca mea şi cu alţi confraţi într-ale meseriei de pe alte melaguri şi din ţări cu tradiţie în aceste domenii, pot spune că cea mai mare provocare rămâne în continuare să reuşesc să implementez cât mai corect şi practic posibil noţiunile concrete ale consultanţei politice în munca mea directă cu politicul.

Din păcate, la noi în ţară, politicul este extrem de reticent la ideea de consultanţă politică făcută în afara politicii şi în afara presei şi a mass-media, ca un domeniu de sine stătător cu greutate şi importanţă vitale pentru tot ceea ce defineşte lumea politicii şi făcătorii de politică şi putere.

Pentru un om politic, un consultant politic poate deveni o chestiune incomodă de cele mai multe ori, atât timp cât există o reţinere clară şi firească din partea celui de-al doilea, a consultantului politic, de a se amesteca în actul politic decizional şi de a se lăsa supus voinţei şi dorinţelor unui om politic.

Se face mare caz de faptul că în ultimii ani politicul autohton a apelat din ce în ce mai des la consultanţi politici din zona externă a ţării. Iar asta a venit la pachet cu viziuni şi concepte pe care acei consultanti, de altfel foarte bine pregătiţi în acest domeniu, le-au adus şi au încercat să le implementeze în politica românească, fără prea mult succes de altfel. De ce? Pentru că şi în consultanţa politică, ca şi în orice alt domeniu de activitate relativ nou în România, adaptarea se face conform posibilităţilor şi nivelului la care se află clientul, omul sau formaţiunea politică căreia i te adresezi. Iar în cazul nostru, viziunile pe care le are un consultant politic venit din afară, desprins de zona practică, cotidiană a realităţii sociale şi a celei politice româneşti nu are cum să maximizeze rata succesului unui candidat politic şi nici să-i uşureze misiunea.

De aceea, eforturile mele din ultimii ani s-au axat foarte mult pe ideea adaptării şi racordării corecte a muncii consultanţilor politici români la nevoile şi posibilităţile reale cu care ne confruntăm în munca noastră.

Pentru aceasta, eu împreună cu o bună prietenă şi colaboratoare d-ale mele care activează în acelaşi domeniu, ne străduim de ceva vreme să punem la punct apariţia Asociaţiei Consultanţilor Politici din România.

Proiectul este în curs de derulare şi vă voi oferi cu drag mai multe date despre el într-un alt interviu, dacă vă va interesa acest lucru.

L.N.: Doamna Ene, sunteţi femeie într-o lume care rămâne încă una dominată de bărbaţi. Este uşor sau greu? Este această meserie una privată de războiul dintre sexe sau, dimpotrivă?

M.E.: A fi femeie într-un domeniu rezervat (în aparenţă) doar bărbaţilor nu poate fi decât un privilegiu în ceea ce mă priveşte. Niciodată nu am resimţit sentimentul frustrării sau al inechităţii în meseria mea în raportul cu alţi colegi bărbaţi. De altfel, consider că această chestiune  cu “războiul dintre sexe” se datorează unei proaste înţelegeri a rolului femeii şi a rolului bărbatului, în parte şi împreună, în lumea în care trăim.

Ori, în politică, se vede deja că femeile au început să câştige din ce în ce mai mult teren în toată lumea, ocupând poziţii dintre cele mai înalte în ierarhia statelor lumii.

La fel este şi în consultanţă ca şi în oricare alt domeniu, de altfel, de business. Nu contează dacă eşti femeie sau bărbat în măsura în care munca pe care o faci, performanţa ta dovedită în acea activitate şi priceperea ta reprezintă singurele argumente care te pot plasa mai sus sau mai jos în acest “lanţ trofic” competiţional şi profesional.

Nu am fost niciodată de părere că o femeie este doar “obiectul” unor fantezii cu tentă ironică sau tendenţioasă în lumea bărbaţilor pentru că am întâlnit, din fericire, o grămadă de bărbaţi care privesc cu mare admiraţie şi respect la o femeie şi la munca depusă de ea într-un domeniu de activitate. Şi asta nu doar de pe considerentele atributului fizic sau ale celui de “sex slab şi frumos”.

Da, o femeie poate şi trebuie să fie o încântare oriunde ar merge şi orice ar face. Dar asta nu o împiedică să fie şi un bun profesionist şi un corect raportor al realităţii muncii pe care o face şi o împarte cu ceilalţi participanţi din acel domeniu şi nu numai.

„...nimeni nu este singur şi nu face nimic de unul singur în meseria aleasă sau în viaţă. Depindem de cei din jurul nostru mai mult decât ne imaginăm sau ne dorim să recunoaştem.”

GLADIATOR ŞI SUPRAVIEŢUITOR PRIN MODESTIE ŞI MUNCĂ ÎN ECHIPĂ

L.N.: Dacă v-aţi afla în faţa unor tineri care vor la rândul lor să devină consultanţi politici, care credeţi că ar fi cea mai importantă lecţie pe care le-aţi putea-o oferi?

M.E.: Lecţia modestiei. Aceasta este cea mai importantă lecţie pe care oricine care doreşte să ajungă cât mai sus în viaţa sa profesională sau intimă, ar trebui să o ştie şi să şi-o însuşească temeinic.

Indiferent cât de mult vei urca în zona profesională în care activezi, nu trebuie să uiţi niciodată că există posibilitatea ca lucrurile să ia o altă turnură în orice moment.

Iar acel moment să îţi aducă aminte de unde ai plecat şi cui îi datorezi reuşitele tale de-a lungul timpului şi drumului făcut. Pentru că, aşa cum spuneam, nimeni nu este singur şi nu face nimic de unul singur în meseria aleasă sau în viaţă. Depindem de cei din jurul nostru mai mult decât ne imaginăm sau ne dorim să recunoaştem. De aceea, modestia şi bunul-simţ rămân ingredientele complete ale oricărei reuşite în viaţă, dar şi ale surmontării oricărui eşec.

În plus, munca în echipă este piedestalul pe care se clădeşte orice carieră de succes.

Deşi s-ar putea crede că persoana unui consultant politic este o chestiune care ţine de unicitate şi de separarea de la un grup profesional sau de la o echipă profesională. În niciun caz!! Întreaga activitate a unui consultant politic se bazează pe feedback-ul pe care acesta îl are din partea celor cu care îşi desfăşoară întreaga activitate. Nu este o meserie solitară şi nu presupune nici exclusivismul sau exclusivitatea jucătorului de tenis sau a alergătorului de cursă lungă.

L.N.: Care sunt lucrurile cele mai importante pe care le-aţi învăţat în toţi anii în care aţi practicat această meserie?

M.E.: În peste cei 10 ani de când practic această profesie, am învăţat în primul rând că omul reprezintă cea mai importantă invesţie şi valoare a societăţii şi a vieţii. Oamenii sunt cei care fac ca orice din lumea asta să merite efortul. Şi tot oamenii sunt cei care fac ca un alt om să conteze pentru ceea ce este, face şi gândeşte.

Ca şi consultant politic, lecţia cea mai bună învăţată de mine personal de-a lungul carierei este aceea că pasiunea este cea care dă măsura reuşitei în profesie. Lucrând cu politicul realizezi că lupta şi încrederea în sine sunt elementele esenţiale pentru o reuşită garantată, însă, indiferent cât de mult ai lupta şi oricât ai fi de competitiv, dacă nu există pasiune, încredere în sine şi acea sclipire de vizionar în ceea ce faci, munca devine o corvoadă, competiţia se transformă într-un război obositor şi, nu de puţine ori distructiv, iar lupta, care are întotdeauna şi rezerva înfrângerilor poate să năruie din temelii orice reuşită şi orice ai clădit până în acel moment.

Politica înseamnă multă determinare, dar şi mai multă rezistenţă în faţa oricărei adversităţi şi în faţa oricărui potenţial eşec. Iar prezenţa în această arenă plină de atâtea “animale fioroase”, al cărui instinct de a lupta şi a câştiga este nemăsurat, te învaţă automat cum să devi un gladiator iscusit şi un supravieţuitor.

L.N.: Omul Marina Ene, faţă în faţă cu consultantul politic Marina Ene. Ce mesaj are fiecare parte pentru cealaltă?

M.E.: Omul are mesajul optimismului. Consultantul are mesajul reuşitei pe care acest optimism îl dă.

Aşadar, să nu uităm niciodată să fim oameni şi să rămânem optimişti, indiferent care este calea pe care mergem într-un moment sau altul în viaţă.

Tags
Categorie

Specialist în comunicare şi imagine publică şi internă în domeniul de business si politici sociale, marketing online și PR. Learning... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.