fbpx Puterea contributiei | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Puterea contributiei

“Poarta-te ca si cum actiunile tale fac diferenta. Si o fac.”

William James

Unul dintre cele mai contraintuitive moduri de a capata mai multa putere pentru tine insuti/ati este tocmai acela de a contribui, de a oferi altora.

Altfel spus, unul dintre cele mai eficiente feluri de a deveni mai puternic/a este acela de a-i ajuta pe altii sa devina, la randul lor, mai puternici. Nimic altceva nu te implineste mai mult si nu iti deschide mai larg portile catre succes decat atunci cand contribui, cand faci diferenta, cand pui un accent. Este ca si cum ai fi de partea binelui, a lui Dumnezeu.

Aceasta nu inseamna ca ma bazez pe logica potrivit careia binele pe care il faci isi gaseste intotdeauna drumul inapoi spre tine asa cum te astepti. El se va intoarce, in cele din urma, la tine, insa rar in in acelasi fel, din aceeasi directie... Cu toate acestea te poti astepta ca o va face.

Acest adevar este numit de unii karma.

Poate fi greu de acceptat faptul ca fenomenul exista. Dar este cu siguranta unul care poate fi observant si trait. Iata de ce.

Ori de cate ori fac coaching cu un executiv care simte nervozitate inaintea unei prezentari importante il intreb – pe el, pe ea – o chestiune simpla: 'pe ce te concentrezi in acest moment?'

Si, de obicei, primesc urmatoarele raspunsuri:

‘Ma intreb cum arat’

‘Sunt ingrijorat/a daca sunt sau nu suficient de pregatit/a’

‘Ma gandesc la ce s-or gandi ceilalti’

‘Sper ca nu voi face o greseala’

‘Ma intreb daca panatalonii sunt bine inchisi’

‘Mi-e teama ca transpir prea mult’

Daca iei rand pe rand toate raspunsurile de mai sus iti vei da seama ca toate au un lucru in comun: in toate cazurile persoana isi centreaza atentia pe ea insasi. De cate ori un client de-al meu isi fixeaza toata atentia inauntru si nu in afara, atunci incepe si starea de nervozitate. Acelasi lucru mi se intampla si mie. De fiecare data cand ma concentrez pe mine in timpul unei prezentari – fie ca este vorba de prezenta mea efectiva sau calitatea a ceea ce fac – atunci incep sa devin agitat si sa simt nesiguranta. Vocea incepe sa imi tremure, imi e mai greu sa privesc oamenii in ochi. Apoi risc sa pierd conexiunea cu audienta, sirul gandurilor.

Apoi cand, in sfarsit, incep sa imi dau seama de ceea ce se petrece cu mine, ma opresc si imi pun una din intrebarile preferate ale prietenului meu, Anthony Robbins: 'pe ce te concentrezi, Bjorn?'

Iar atunci cand simt nervozitate, anxietate, raspunsul este limpede, acelasi: 'sunt focusat pe mine'

Insa, atunci cand imi mut atentia pe cei din fata mea, apare o schimbare rapida a nivelului de energie. Cand concentrarea mea trece de la dilema daca fac ceea ce este bine la ceea ce conteaza pentru ascultatori, atunci teama dispare, nervozitatea se topeste, la fel si nesigurantele.  Din acel moment singurul lucru care imi ocupa spatiul mental este cum sa fac o diferenta pentru auditoriu; nu mai este loc pentru ingrijorari despre nimic altceva, daramite despre mine.

Acest fapt poate fi contraintuitiv pentru multi. Pare sa faca mai mult sens sa ne concentram cat mai mult asupra noastra daca vrem sa ne crestem nivelul de energie. Dar, de fapt, tocmai momentele cand ne fixam atentia asupra celor din jurul nostru cu intentia de a aduce o contributie sunt cele care ne aduc cea mai multa putere. De aceea nici nu este o coincidenta faptul ca cei mai puternici oameni din istorie, din lume, sunt tot cei care au facut cea mai mare diferenta in vietile altora: ganditi-va la Nelson Mandela, Buddha, Christos, Gandhi, Martin Luther King Jr., Maica Tereza sau printesa Diana. Au fost oameni extrem de puternici iar viata lor s-a concentrat intr-o uriasa masura asupra celor din jur.

Sa ne intoarcem acum, pentru putin, la ce spuneam in randurile de mai sus: faptul ca binele pe care il facem altora isi gaseste, in cele din urma, drum catre noi.

Cand eram mai tanar viata mea era in mare masura numai despre mine. Nu imi prea pasa despre altceva sau altcineva. Ma descurcam destul de bine dar nu aveam succesul pe care mi l-as fi dorit. Apoi, din diferite motive, mi-am schimbat, in cele din urma, focusul, astfel incat el sa cuprinda si starea de bine a celor din jurul meu. Si, cand m-am purtat astfel, am constatat cel mai surprinzator lucru: succesul meu a prins aripi.  Afacerile mergeau mai usor, mai prosper, ma simteam mai implinit, mai bucuros.

Faptul de a contribui mi-a ingaduit imi cresc nivelul de implinire si, in acelasi timp, acest lucru mi-a permis sa contribui apoi si mai mult in jur. Cu cat dadeam mai mult, cu atat cresteam, la randul meu. Si, cu cat cresteam, cu atat eram si mai capabil sa dau mai mult. Am oferit astfel sfaturi bani, timp; pe toate le-am primit apoi inzecit, in nenumarate feluri.

Este de spus insa ca cineva nu poate isi poate aduce cu adevarat contributia daca, de fapt, tot ce isi doreste este sa primeasca ceva in schimb.

Legea morala a universului va face astfel incat tot ce tese se va destrama.

Daca chiar oferi, in cele din urma vei primi la randul tau. Este atat de simplu. Dar nu te astepta sa primesti acel ceva din aceeasi directie inspre care ai contribuit pentru ca, din ce am descoperit, universul nu lucreaza mereu astfel. Uneori poti vedea ca acest lucru se intampla intr-un mod cu totul neasteptat, dintr-un loc cu totul surprinzator.

A contribui inseamna, cu toate acestea, multa credinta si curaj.

Uneori este asa greu sa fii generos ! Spre pilda a fost chiar greu cand m-am aflat, pentru prima data, in situatia de a-mi oferi 10% din castig pentru proiecte caritabile. Era dificil sa dau atat de mult atunci cand poate nu aveam suficienta mancare in frigider.

Sigur, imi poti raspunde 'dar nu nu am bani defel'.

Chiar daca nu te afli in situatia in care sa poti oferi bani, poti contribui intotdeauna in alte feluri. Eu, spre exemplu, mai ofer suport financiar pentru o organizatie din Filipine care are in grija de copii dotati intelectual dar cu o situatie materiala nefericita. Insa nu fac doar asta, ci contribui si prin activitati de coaching si mentoring pentru cel care a dat nastere acestui proiect.

Esenta este: sunt atat de multe feluri in care poti contribui  - si nu ai nevoie decat de putin timp. 

Si de tine. 

 

Traducere de Irina-Gabriela Buda

Categorie
Bjorn Martinoff

Bjorn C. Martinoff is a thought-leader and coach with  nearly 20 years experience as a CEO Coach, Executive Coach, organizational... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.