fbpx Rețetă de leadership de la Cesar Millan | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Rețetă de leadership de la Cesar Millan

Multe persoane sunt de acord cu faptul că între oameni și câini există o legătură puternică, diferită față de relația cu celelalte animale. Câinii sunt recunoscuți ca fiind prieteni buni și loiali și, de cele mai multe ori, stăpânii tind să îi copleșească cu dragostea lor. Cesar Millan, celebrul dresor de câini susține faptul că dragostea nu exclude o atitudine fermă din partea stăpânului. Mulți consideră că dragostea și atitudinea fermă sunt două lucruri care nu se pot îmbina, dar, în realitate, ele ar trebui să meargă mână în mână.

Pentru un câine este foarte greu să trăiască fără reguli, deoarece are nevoie să știe ce are de făcut și ce se așteaptă de la el. Nu este suficient să îl iubim. Ce putem învăța de la Cesar pentru un management mai bun al relației cu câinii, dar și cu oamenii?  

A ghida cu fermitate

Tehnica lui Cesar  de reabilitare se bazează pe ideea că stăpânul trebuie să respecte cele trei nevoi principale ale câinelui, și anume: nevoia de antrenament (de a își consuma energia), nevoia de disciplină (să i se impună reguli și limite clare) și, nu în ultimul rând, nevoia de afecțiune, primită ca recompensă. Acesta este un program ideal de educare.

De asemenea, este foarte important de menționat faptul că însuși stăpânul îi poate induce starea sa câinelui, deci este indicat ca acesta să-și gestioneze bagajul emoțional pe care îl transmite, pentru că îl poate agita sau îi poate induce o stare de letargie prin simpla sa prezență.

Dacă ar fi să facem o paralelă, același lucru se întâmplă și în cazul unei echipe de angajați. Atunci când liderul nu stabilește anumite sarcini de lucru și un algoritm de rezolvare a lor, angajații se pot confrunta cu o stare de confuzie. De asemenea, stările emoționale ale liderului nu trebuie să influențeze deciziile raționale pe care le are de luat. La fel ca în cazul unei haite de câini, oamenii trebuie să lucreze în echipă pentru a-și atinge obiectivele comune, dar să recunoască rolul liderului și să se supună direcței indicate de acesta.

Planificare realistă

Cesar Millan mai susține faptul că un stăpân, înainte să mobilizeze câinele pentru o activitate fizică, de exemplu o sesiune de alergare, trebuie să cunoască foarte bine ruta pe care o alege și limitele fizice ale patrupedului. Cel mai vizibil semn care ne arată că un câine este obosit este supraîncălzirea. Aceasta poate fi asociată cu probleme de respirație, slăbiciune, confuzie, salivare excesivă și semne de durere.

În ceea ce privește ruta, cea mai potrivită alegere este o suprafață naturală, neaccidentată, fără pietre sau suprafețe ascuțite care pot răni câinele. De asemenea, alergarea trebuie să fie construită din sprint-uri scurte pentru a evita semnele supraîncălzirii, oboselii sau încordării. Totodată, trebuie să ne cunoaștem atât limitele proprii, cât și pe cele ale câinelui, pentru a preîntâmpina efectele negative care pot să apară în urma activității fizice.

 Dacă aplicăm această regulă în cazul oamenilor, reise că liderul trebuie să cunoască potențialul echipei sale înainte de a demara un proiect nou și să planifice foarte bine pașii de acțiune.

Talent și intuiție

Cesar Millan este recunoscut pentru talentul său nativ de a dresa și reabilita câinii, transformându-i în cei mai cuminți și iubitori prieteni ai oamenilor. La 21 de ani, Cesar a trecut ilegal granița dintre Mexic și SUA pentru a-și construi viitorul mult visat – să devină cel mai bun dresor de câini, semn că și cel mai îndrăzneț vis are șanse să devină realitate, cu multă muncă și determinare.

Cariera lui începe la un salon cosmetic dedicat câinilor, unde i-a fost apreciat talentul de a combate agresivitatea câinilor. La scurt timp, Cesar o cunoaște pe Jada Pinkett Smith, pe când lucra ca șofer de limuzină. Aceasta îl angajează pentru a-i dresa Rottweilerii și, fiind impresionată de talentul lui, îl ajută să deschidă un centru pentru tratarea câinilor cu probleme. Începând cu anii `90, „Dog Psychology Center” din Los Angeles a devenit celebru odată cu Cesar. Din 2002, Cesar susține show-ul „Dog Whisperer”, tradus în România sub numele „Cesar și câinii”.

 

Șansa de a-l cunoaște. Cesar în România

Cesar Millan vine in România pe 21 martie cu un spectacol fascinant pentru iubitorii de animale și nu numai. Spectacolul face parte din turnelul european  „Once Upon a Dog Tour 2017”.  Biletele au fost puse în vânzare pe myticket.ro, dar sunt disponibile pentru achiziție și în magazinele Diverta și Librăria Eminescu din București și au prețuri cuprinse între 100 de lei și 425 de lei, în funcție de poziționarea în sală.

Specializat fiind în corectarea comportamentelor canine neplăcute, Cesar Millan invită iubitorii de câini din România să se înscrie alături de câinele lor în programul de selecție pentru 10 câini problemă cu care Cesar va lucra live, pe scenă, în timpul show-ului, așa cum proceda în cazurile prezentate în emisiunea sa TV. Prima condiție de participare în acest proces de selecție pentru prezența pe scenă alături de Cesar este validarea achiziției biletului la spectacol prin introducerea seriei biletului pe acest link: https://www.myticket.ro/inscriere-cesar-millan urmând ca, după validarea seriei biletului doritorii să fie direcționați către formularul de înscriere. Va urma completarea unui formular în care stăpânii pot stabili unde se încadrează problemele câinelui, completând una dintre cele 4 categorii: (1) Câini ce manifestă prea mult entuziasm și energie; (2) Câini obsedați de mâncare; (3) Poveste interesantă despre problemele de comportament ale câinelui; (4) Câinele nu stă în lesă sau nu merge disciplinat în lesă.

Se acceptă înscrieri până pe 1 marie 2017, urmând ca persoanele ce trec de prima etapă de selecție să fie contactate direct de către organizatori, prin e-mail, în perioada premergătoare spectacolului. De menționat faptul că selecția finală a celor 10 câini va avea loc în ziua show-lui, după întâlnirea dintre Cesar cu stăpânii și câinii selectați, pentru o primă sesiune de cunoaștere și stabilire a gravității problemei. Orice problemă are o rezolvare, însă nu orice problemă are o rezolvare în doar 10 minute pe scenă. Practic, o altă lecție de leadership pe care o putem desprinde de aici: schimbarea necesită timp și răbdare.

Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.