fbpx Tango: O metaforă pentru leadership | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Tango: O metaforă pentru leadership

Interviu cu Anca Gheorghiu, Managing Partner Markant Consult, Business Coach & Senior Trainer, Instructional Designer

 

Cine este Anca Gheorghiu? Cum a început povestea în learning & development?

Sunt un om care crede in oameni. Coach si trainer care stie ca invatarea face parte din evolutie si care creaza programe si experiente de invatare creative si inedite. Un om caruia ii place sa se conecteze cu oamenii si arta, in mai multele ei forme de manifestare

Povestea in learning&development a inceput inca din perioada in care aveam roluri de management in organizații. Experiența aceasta de 12 ani m-a transformat nu numai ca lider, ci și ca om. Mi-a oferit oportunitatea unui moment semnificativ din viata mea, în care am ales, să cresc nu doar cifre, cote de piață și profitabilități, ci si oameni.

 

De ce tango și care este legătura cu leadershipul?

Tango pentru ca imi plac conversatiile. Iar leadershipul este o conversatie cu doua sensuri, intre lideri si cei care-i urmeaza. Liderii pot conduce atat de bine pe cat membrii echipei lor ii lasa sa conduca.

Am gasit in tango o metafora complexa a ceea ce inseamna comunicare si parteneriat. Tango este un dans improvizat, fara coregrafii dinainte realizate. Acest asăect il face sa fie si un instrument de invatare relevant pentru provocarile cu care se confrunta leadershipul de astazi: comunicarea eficienta, setarea unei directii clare, obtinerea angajamentului, alinierea valorilor membrilor cu cele ale organizatiei, flexibilitatea si inovatia.

În managementul oamenilor, ca și în tango, tiparele personale si comportamentele pot fi percepute și îmbunătațite: claritatea direcției, empatia, curajul, flexibilitatea și deschiderea către diferite oportunități. Astfel ca designul programului face ca participanții sa constientizeze importanta sincronizarii liderilor si angajatilor din organizatii. Avem nevoie sa fim aliniati pentru a reusi.

 

Cum se desfășoară un program de Tango Leadership?

In functie de ce abilitati si ce tematica abordam cat si timpul alocat acestui program, el poate lua forma unor workshopuri de 3-4 ore, a unui program de invatare in care ne intalnim de doua ori pe luna sau pastille concentrate sun forma facilitarii unor evenimente sau keynote speech. Foarte reusite sunt programele sau academiile de leadership unde avem module speciale, in formatul lor in sala sau mai relaxat, in teambuilding.

Experienta inedita de a incerca ceva nou devine in sine o lectie puternica de construire a increderii, de colaborare, de conectare profunda si aliniere in toate interactiunile.

Din ce in ce mai mult, organizatiile renunta la imaginea pana mai de curand dezirabila a liderului erou si schimba paradigma aceasta, punand pe primul plan echipa si relatiile dintre membrii ei. In workshopurile Tango Leadership facilitam aceasta aliniere prin sesiuni de coaching de grup si individuale, care faciliteaza angajamentul membrilor echipei, gandirea critica si creste contributia pe care o au in proiecte.

Este o experienta care e traita integral, cu entuziasm, pe ritmul pe care-l aduce cand liderul echipei, cand fiecare dintre membrii ei. Te face sa constienzi cat e de important sa te sincronizezi cu echipa, alternand claritatea directiei cu flexibilitatea necesara includerii membrilor echipei.

 

Care sunt întrebările la care își răspund participanții la un program de Tango Leadership?

Multumesc pentru perspectiva aceasta! In functie de tematica pe care o avem pentru workshopul respectiv, fie ca avem ca provocare tema colaborarii, a stilurilor de comunicare si leadership, a modurilor in care membri se pot implica mai mult in echipa sau isi pot alinia valorile misiunii companiei, cateva intrebari la care reflecteaza si isi raspund, prin intermediul discutiilor de coaching si facilitare, sunt:

  • Ce fel de lider e necesar sa fiu ca oamenii sa isi doreasca sa te urmeze?
  • Ce comportamenete ma ajuta sa devin liderul care coaguleaza oamenii in jurul lui?
  • Cum imi construiesc increderea in oameni? O acord de la inceput…sau pe parcurs?
  • Ce fel de schimbare s-ar produce daca am schimba rolurile si managerul ar deveni membru al echipei sale?
  • Ce-ar fi daca in loc sa impartim managementul, am urma fiecare dintre noi?
  • In ce mod tratez greselile si ce invat din ele? Ma indrept spre vină sau preiau responsabilitatea?
  • Ce fel de energie aduc in echipa?
  • Ce impact are comportamentul meu evitant, in angajamentul si implicarea echipei?
  • Cum indrumi cel mai bine un partener nou, la inceput de cariera?

 

Care a fost cel mai surprinzător feedback de la participanți?

Multe dintre feedback-uri sunt emotionante. Participantii reusesc in cateva ore, sa simta claritate si dorinta de a fi flexibili, constientizeaza aspectele pentru care unele parteneriate au esuat iar altele pot evolua, isi gasesc un drum pe care sa mearga asumati si cu sclipire in ochi. Imi aduc aminte de Cristi, manager in multinationale, actual business owner:

Tango Leadership m-a impins sa constientizez importanta ambelor roluri, atat cel de leader cat si cel de follower, ca fiind parti esentiale ale oricarui parteneriat. Ce am experimentat nu a fost doar fun, ci lectii importante de leadership pe care le voi folosi in cariera mea si cu echipa mea.”

 

Ai participanți care fac o pasiune pe tango după un astfel de curs?

Dupa fiecare workshop sunt persoane care imi marturisesc interesul si imi cer sa le recomand scoli de tango unde pot continua sa descopere tango-ul si pe ei insisi. Eu am doar meritul de a le fi plantat samanta.

Altii se decid sa revina spre acest mod frumos de a trai viata, pe care temporar, il uitasera. Cumva s-a reactivat in ei viata, energia si dorinta de a se redescoperi si prin tango.

 

Ce altceva mai aduce Tango Leadership în viața participanților? Dar a ta?

Pentru participanti, aduce invatarea in altfel de mod decat trainingul clasic. Rescrie perceptia de invatare plictisitoare.

Creaza o experienta inedita, aduce semnificatie, o cunoastere profunda a colegilor dincolo de rolurile lor. Cei mai multi dintre participant imi spun ca le adduce o perspectiva proaspata si revigoranta asupra felului in care-si vad relationarea. Experienta in sine planteaza idei de schimbari de paradigma in ceea ce inseamna echipa.

In viata mea acest concept aduce foarte mult frumos, multa pasiune in dezvoltarea experientelor si provocari

Provocarea sa ofer participantilor - care au obiectii de genul “nu dansez”, “am doua picioare stangi”, “e doar pentru fete” – o experienta care-i face sa constientizeze defapt ca Tango Leadership nu este un curs despre dans. Ci despre ei, despre felul in care leaga relatii si comunica cu oamenii, despre felul in care se raporteaza la ceilalti, despre felul in care ofera energie, entuziasm si spatiu de dezvoltare oamenilor din echipe. In final, despre cat de semnificativ este modul in care isi traieste viata.

Imi aduce provocarea de a jongla in acelasi timp cu rolurile de creator de cursuri inovatoare, trainer si dansator de tango, copywriter, designer grafic si marketer. Dintre toate, cel mai mult imi place provocarea pe care o lansez participantilor: sa interactioneze uman, sa imbratiseze partile lor mai vulnerabile, sa abandoneze vechi moduri de a vedea lucrurile, sa isi dea voie sa vada relationarea prin alte lentile, din alte unghiuri.

Iar satisfactia mea vine din modul in care ideea prinde viata, prin experienta oferita, prin energia si pasiunea mea pentru evolutie pe care o transmit in sala. Si pein pasi de dans si coaching.

 

Ce mesaj vrei să le transmiți participanților la Festival? Dar cititorilor Learning Network?

Vad in companii interesul dezvoltarii si mentinrii unei culturi organizationale constructive, de high-performeri, cautand modalitati de a crea experiente relevante de invatare la locul de munca, care sa duca spre rezultate tangibile.

Adevarata provocare o gasesc in a sti ce gandesc si simt in mod real angajatii, in a le mentine interesul si a le pastra angajamentul. Cand vine vorba de invatare si grija manifestata, de felul in care se simt reprezentati si implicati sau inhibati si frustrati, departamentele de HR si L&D sunt primii catre care oamenii se uita.

Voi sunteti cei pe care managerii ii modeleaza pe partea de dezvoltare a oamenilor, dincolo de responsabilitatea operationala, pe care e posibil sa o vada primordiala.

Eu vad acest aspect ca pe o mare oportunitate cat si responsabilitate de a da voce angajatilor sa ajute companiile sa primeasca feedback real si autentic, sa imbunateasca felul in care pot implica membrii echipei in transformarea culturii si implementarea strategiei. Altfel spus, sa le ofere contextual favorabil sis a-I vada ca parteneri egali si activi in crearea performantei. Exact asa cum se intampla in co-crearea tangoului si in impartasirea leadershipului intre leaderul si followerul din tango.

 

Este o întrebare la care îți doreai să răspunzi și nu a fost în lista? Care este răspunsul?

Bring feelings into the workplace. Nu stiu cine a spus-o, dar mi-a ramas tatuata pe suflet. Asa ca o redau asa cum m-a amprentat pe mine.

Conexiunile umane ne dau semnificatie, ne aduna impreuna mai mult decat orice modele inteligente si reci ar putea-o face vreodata.

Mai multe despre Tango Leadership:

https://tangoleadership.ro/

https://www.facebook.com/tangoleadership/?modal=admin_todo_tour

Categorie

Sunt un om care știe să pună temelii, să construiască și să dezvolte.

Activitatea profesională m-a îndreptat mai... vezi profilul complet

Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.