fbpx Tendinţele programelor de well-being corporativ | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Tendinţele programelor de well-being corporativ

Programele de well-being corporativ au evoluat mult in ultimul timp si au depasit stadiul temporar sau indoielnic, devenind o componenta  continua, stabila si cat se poate de serioasa in orice companie preocupata de starea de bine a angajatilor sai. Astfel, se preconizeaza o crestere din ce in ce mai mare a numarului companiilor care au abordat programe de well-being pe masura ce acestea au constientizat necesitatea initiativei in domeniu pentru a se mentine competitive. Iar aceasta preocupare nu este straina nici de Romania, unde toamna aceasta va debuta cu Leading to Well-Being in Organizations 2017
Avem initiativa, avem inovatie, avem creativitate, straduindu-se sa ofere programe de well-being noi si antrenante. Asadar, credem ca ar fi cazul sa vedem si care sunt tendintele momentului si cam incotro se indreapta well-beingul in viitorul apropiat.

 

FLEXIBILITATE:
Flexibilitatea acopera o mare parte din terenul de munca necesar starii de bine a angajatilor si nu este o nevoie ce poate fi trecuta cu vederea! Asa ca multe companii se straduiesc sa transforme mediul de lucru flexibil intr-o realitate pentru angajatii lor. Este dovedit faptul ca un program de lucru flexibil creeaza satisfactie mai mare, conduce la un nivel de absenteism mai mic si nu afecteaza cifra de afaceri.

  • Teleworking

In companiile moderne, posibilitatea de a lucra de acasa a devenit din ce in ce mai populara. Odata castigat, privilegiul de a lucra de acasa poate fi vazut ca un filtru competitiv pentru multi dintre angajatii full-time. De asemenea, poate reduce absenteismul, stresul si poate chiar sa creasca productivitatea.

  • Programe de munca flexibile

Programele flexibile sunt ideale pentru orice angajat cu copii sau pentru cei care au probleme cu orele matinale de trezire. Ele cresc starea de bine prin reducerea stresului si construirea de incredere si autonomie. 
Cercetatorii Universitatii Minnesota au aratat intr-un studiu pe care l-au intreprins ca programul flexibil de munca creste starea de bine si conduita sanatoasa a angajatilor, care sunt capabili sa doarma mai mult si mai bine, sa aiba grija de problemele de sanatate si sa se simta mult mai energizati pe toata durata zilei de lucru.

  • Concediu de odihna pe perioada nedeterminta

Da. Poate parea infricosator pentru orice companie. Cu toate acestea, oferindu-le angajatilor un astfel de beneficiu, acesta poate deveni un beneficiu in sine pentru companie prin faptul ca angajatii devin mai productivi si mai loiali. De asemenea, acesta creste starea de bine a angajatilor care nu mai sunt suprasolicitati si se pot concentra pe starea lor de sanatate si de bine.

 

WELL-BEING TOTAL:
A devenit din ce in ce mai evident faptul ca starea de bine inseamna mai mult decat sanatatea fizica. Prin urmare, se va produce o schimbare de initiativa si de scopuri pentru sustinerea well-beingului total. Desi pentru angajati poate fi dificil de masurat in comparatie cu monitorizarea sanatatii fizice, well-beingul total este esential pentru starea de bine, acoperind intregul spectru al well-beingului, incluzand elementele mentale, emotionale si fizice.

  • Mindfulness

Practicarea mindfulness-ului reprezinta in sine o tendinta in crestere. In termeni cat se poate de simpli, mindfulness se concentreaza pe ''a fi'' decat pe ''a face', antrenandu-ti mintea sa inteleaga cum te simti fara sa faca judecati. Efectele sale numara reducerea nivelului de stres, a simptomelor de anxietate si depresie si calmarea corpului. Astfel, mindfulness-ul isi croieste calea sa masura ce avantajele practicarii sale devin disponibile prin intermediu programelor de well-being.

  • Sanatate mentala

Nu mai e niciun secret ca aceasta afecteaza angajatii in aceeasi masura- daca nu si mai mult!- decat sanatatea fizica. O sanatate mentala precara conduce la productivitate scazuta, cresterea absenteismului si o satisfactie redusa a muncii. Parte din tendintele actuale de well-being reprezinta si o schimbare in vederea cresterii gradului de educare a angajatilor in privinta sanatatii mintale si oferirea resurselor de care au nevoie. 

  • Starea de bine financiara

Aceasta pare mai importanta ca oricand si oferirea de cursuri de alfabetizare financiara si de resurse privitoare la educatia financiara a devenit din ce in ce mai populara in cadrul programelor de well-being. Angajatii care se confrunta cu probleme financiare intampina dificultati in concentrare si indeplinirea sarcinilor, asa ca este mai mut decat intelept si logic pentru organizatie sa ofere asistenta financiara angajatilor sai.

  • Managementul stresului

Timp de decenii la randul, s-au studiat efectele secundare ale stresului asupra sanatatii noastre fizie si mentale. Managementul stresului devine prioritar in programele de well-being din cauza stresului cu care angajatii se confrunta in timpul perioadei de munca. Astfel, programele corporatiste de well-being adauga cursuri de managementul stresului si de educare pentru a-i ajuta pe angajati sa invete cum sa faca fata factorilor de stres corelati aspectelor de munca.

 

UN MEDIU DE LUCRU MAI SANATOS:
Programele moderne de well-being se concentreaza pe crearea si promovarea culturii starii de bine. Mentinerea unui mediu de lucru sanatos poate fi cea mai complicata si inselatoare parte a unui astfel de program pentru ca implica in aceeasi masura eforturi din partea angajatului, cat si a angajatorului.

  • Spatiul de birou

Birourile la moda ofera spatiu generos angajatilor. Parte din crearea unui mediu de munca sanatos presupune si regandirea spatiului fizic de munca. Angajatii nu ar trebui sa se simta prinsi la birourile lor. In loc de asta, companiile incep sa promoveze intalnirile care se fac in tmp ce te plimbi, birourile la care poti sta si in picioare si sali de sport la locul de munca.

  • Obiceiuri sanatoase

Pentru a se crea un mediu sanatos la locul de munca, companiile trebuie sa ofere direct la locul de munca resurse care sa ii ajute pe angajati sa poata face alegeri sanatoase, cum ar fi de exemplu eliminarea automatelor, incurajarea angajatilor sa mearga pe scari sau oferirea de ''locuri de parcare sanatoase''.

 

TEHNOLOGIA:
De la sine inteles ca tendintele tehnologice influenteaza forma oricarei manifestari a organizatiei. In eforturile de a ramane competitiva si actuala in raport cu initiativele pentru well-being, este inevitabila o prezenta crescuta a tehnologiei in programele de well-being.
Un program de well-being bine realizat se va adapta usor la lumea virtuala cu ajutorul disppzitivelor purtabile si portalurilor moderne de well-being.

  • Dispozitive purtabile

Trackerele de fitness si accesoriile inteligente au un impact considerabil vizibil asupra starii de sanatate la locul de munca si servesc usor angajatilor drept platforma pentru a aduna date si perspectiva asupra starii lor de sanatate.
Dispozitivele purtabile nu sunt doar o tendinta in cadrul programelor de well-being. Ele sunt la moda si in afara locului de munca in ceea ce priveste sanatatea si productivitatea personale. Potrivit unui articol publicat de catre Healthcare Trends Institute, acestea reprezinta un adevarat succes pentru Generatia Z si Millennials. Din ce in ce mai multe companii incep sa ofere angajatilor astfel de dispozitive pentru a promova si a urmari starea de bine.

  • Portaluri de well-being

Sunt prezente de ceva vreme, insa innoirile tehnologice continua sa le imbunatateasca impactul in cadrul programelor de well-being.
Odata cu numarul crescut al angajatilor care lucreaza de la distanta, a devenit important ca portalurile de well-being sa fie actualizate si sa stabileasc interconectivitate. Crearea unor portaluri usor de folosit si de administrat este esentiala pentru orice program de well-being ce-si doreste sa ramana in tendinte. Portalurile bine create pot actiona ca niste adevarate hub-uri pentru aceste programe, iar angajatii ar putea sa-si creasca gradul de participare si de implicare odata ce accesul este doar la un click distanta.
Despre tendinte si nu numai, in putina vreme, la Leading to Well-Being in Organizations 2017
 

sursa: Forbes.com

Categorie

Specialist în comunicare şi imagine publică şi internă în domeniul de business si politici sociale, marketing online și PR. Learning... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.