Mergi la conţinutul principal

Prieteniile, popularitatea şi cruzimea socială în copilărie

Tip eveniment
Curs Open/Deschis
Curs In House
Data si locatie
Cere program personalizat:

Prietenii lărgesc orizontul copiilor, prietenii împart bucuriile şi secretele şi se acompaniază în călătoriile vieţii. Dar prietenii se şi vorbesc pe la spate, se trădează, se tachinează (râd unii de alţii) şi se exclud. Copiii pot cauza suferinţe tăcute, nu doar pentru prietenii lor, dar şi pentru părinţi. În această prezentare transformatoare, Michael Thompson dezvăluie despre rolul secret pe care prietenia îl joacă în viaţa copiilor, de la naştere şi până după adolescenţă.Copiii îşi doresc ca adulţii să se implice cât mai puţin în viaţa lor socială. Nu le place când părinţii le spun cu cine să fie prieteni, din ce grup să facă parte. În şcoli şi grădiniţe, cadrele didactice sunt martor la viaţa socială a copiilor: excluderea unor copii din grupurile de prieteni, războaiele pentru popularitate etc, motiv pentru care trebuie să intervină să îi protejeze pe copiii care au nevoie de ajutor. Si părinţii văd dificultăţile pe care copiii lor le trăiesc cu prietenii. Unii părinţi se îngrijorează când copiii lor nu sunt populari. Alti părinţi îşi pun toate speranţele că institutia de învăţământ le va proteja copiii de orice durere socială.Cruzimea socială între copii reprezintă unul din cele mai dificile aspecte cu care se confruntă adulţii care cresc sau educă copiii. Cei mai experimentaţi educatori sunt descumpăniţi când trebuie să protejeze un copil din clasă, sau să ia atitudine când unii copii manifestă în mod regulat un comportament agresiv. Si când părinţii copiilor victimă vin la şcoală, fie învinovăţind, fie cerând ajutor.Această prezentare îi însoţeşte pe părinţi şi cadre didactice prin lumea socială deosebit de complexă a copilăriei şi adresează o sumedenie de întrebari:

  • Ce prezic relaţiile sociale ale copiilor de acum despre fericirea lor ulterioară din viaţa de adult?
  • Care este drumul firesc pe care îl urmează copiii în prieteniile lor, de la joaca paralelă a copiilor de 2 ani şi până la auto-dezvăluirea intima în prieteniile din adolescent?
  • De ce se formează găştile şi care sunt diferenţele dintre grupurile de fete şi cele de băieţi?
  • De ce sunt unii copii brutalizaţi şi ce pot face părinţii şi cadrele didactice să îi protejeze?

 Michael Thompson va povesti cu ajutorul studiilor ştiinţifice despre diferenţele dintre prietenie şi popularitate. Oferă sugestii despre managementul problemelor sociale (agresivitate, excludere, respingere) ale copiilor şi accentuează faptul că, deşi toţi copiii tânjesc dupa popularitate, prietenia este cea care îi ajuta să supravieţuiască şi să înflorească.

Sesiunea a doua

Cu dor de casă, dar fericit: Cum ajută timpul petrecut departe de părinţi (în tabere şi excursii) la dezvoltarea copilului

Cercetările arată că părinţii din ziua de azi petrec mai mult timp cu copiii lor, sunt mai implicaţi emotional şi mai devotaţi succesului copilului lor. Există însă o problemă: în realitate sunt multe momente în care absenţa părintelui este ingredientul magic pentru dezvoltarea copilului.În această prezentare dedicată părinţilor şi cadrelor didactice care însoţesc copiii în excursii şi tabere, Michael discută 8 lucruri pe care părinţii nu le pot face pentru copiii lor şi povesteşte de ce taberele de vară şi excursiile oferă copiilor o nouă şansă de dezvoltare. Taberele şi excursiile sunt de cele mai multe ori un loc în care copiii îşi hrănesc curiozitatea şi puterile creative, un loc în care îşi fac prieteni minunaţi şi unde îşi văd drumul către maturitate şi leadership mult mai clar decât o fac alături de mama şi tata, care îl privesc necontenit.

Sesiunea a treia

Ce ne dorim pentru copiii noştri?

Parinţii iubitori şi conştienţi îşi doresc întotdeauna “ce e mai bun” pentru copiii lor. Dar ce înseamnă asta mai exact? “Ce e mai bun” este egal cu performanţă academică, note mari, admitere la universităţi de top şi performanţă sportive, saun înseamnă un caracter bun şi echilibrat? În fond, a fi părinte bun, înseamnă a-ţi accepta copilul, a face alegeri pentru şi împreună cu el /ea şi a dezvolta o filosofie de parenting care exprimă valorile cele mai profunde.În această prezentare, Dr. Thompson discută despre ce înseamnă a fi părinte bun, răsfoind lucrările unor psihologi precum Martin Seligman, Madeline Levine, Ned Hallowell şi Wendy Mogel, care au scris cu sufletul şi mintea despre ce ne dorim pentru copiii noştri. De asemenea, Michael ne povesteşte cum, de multe ori, noi, părinţii încercăm cu copiii noştri să reparăm lucruri din copilăria noastră proprie. Şi ne arată cum să nu cădem în această capcană, ghidându-ne pe drumul cel mai frumos către inima copilului nostru.

Data si locatie
Cere program personalizat:
?