fbpx Andreea Buzec: Când gesticulezi de fapt desenezi în aer | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Andreea Buzec: Când gesticulezi de fapt desenezi în aer

Una dintre metodele cu care poți să îți îmbunățești activitatea de trainer este să crești atractivitatea modului în care expui noțiunile din training pe flipchart. Și nu doar de dragul spectacolului și pentru a crea metafore vizuale care să fixeze și mai bine noțiunile în memorie. Am stat de vorbă cu Andreea Buzec, trainer și graphic facilitator la Exec-Edu despre ce este facilitarea grafică și ce ai nevoie să ajungi să creezi prezentări vizuale mai bune.

Cum te prezinți când vorbești despre facilitarea grafică?

Povestesc tot timpul despre felul in care facilitarea grafica m-a insotit in parcursul meu profesional – cum am reusit sa comunic cu oameni din culture diferite, cu care nu aveam nici o limba comuna, doar traducatori intre noi. Cum dupa aproape 2 luni de incercari de a face un PPT, un simplu desen a rezolvat totul. Exemple concrete, cu care oamenii se pot identifica. Am strans atat de multe de lungul timpului!

Cine te-a învățat să desenezi?

Nu cred ca te invata cineva sa desenezi, cred ca este un instinct pe care noi toti il avem si, pe care, din diverse motive, il pierdem de-a lungul timpului. Ce am facut a fost sa fiu atenta mereu la ceea ce face oamenii sa inteleaga mai bine, sa ramana antrenati intr-un proces, iar desenul a fost mereu prezent. In dorinta mea de a deveni un cat mai bun facilitator al învățarii, am inteles ca desenul este un instrument fundamental, asa ca m-am apucat sa desenez. M-am inspirat de peste tot, am facut un curs de facilitare grafica si, cel mai important, nu am spus nu nici unei oportunitati de a exersa.

Când ai început să faci ceea ce faci?

Faceam inainte sa stiu cum se numeste – la un moment dat, in 2012, am descoperit ca are un nume, facilitare grafica! Tot timpul desenam in cadrul sesiunilor de training sau facilitare, mereu incercam sa sintetizez informatia in scheme cat mai graitoare.

Când facilitezi vizual, cum arată procesul de la început până la final?

Cred ca cel mai simplu este sa spun ca ascultarea reprezinta mai mult de 70% din proces ? de abia dupa ce am inteles esenta, incep sa desenez. Executia este o proiectie grafica a conexiunilor pe care am reusit sa le fac.

Care este partea ta preferată din meseria ta?

Chiar nu stiu sa spun – cred ca momentul in care am reusit sa inteleg esenta si acea senzatie grozava cand mana pur si simplu urmeaza mintea, in mod natural, fara greutate. Este o senzatie extraordinara!

Care sunt întrebările pe care le primești frecvent?

Oamenii, la inceput, vor retete, iar eu insist tot timpul sa intelegem cat mai bine care este procesul, cum ordinea ar trebui sa fie, mai intai, in mintea noastra. Iar asta incepe prin ascultare!

Ce crezi despre oamenii care spun că nu pot desena?

Ce fac atunci cand vorbesc la telefon, sau cand vorbesc fata in fata – gesticuleaza, dar de fapt, deseneaza!

Ce instrumente utilizezi?

Tot ce prind ? Markere, creioane, creta, tableta grafica. Important este sa ramai deschis la a experimenta cu diverse tool-uri.

Care a fost cel mai neașteptat feedback pe care l-ați avut după un atelier?

Nu imi amintesc unul in mod deosebit, insa pot spune ca am format cel putin (de ei stiu) 2 facilitatori grafici de calibru European, care traiesc din acesta meserie in totalitate!

Companie
Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.