fbpx Ce instrumente de dezvoltare folosesc liderii din Top 500 companii de succes? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ce instrumente de dezvoltare folosesc liderii din Top 500 companii de succes?

[[{"fid":"3509","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"489","width":"330","style":"float: left; margin: 10px;","alt":"Alexandra Urseanu","title":"Alexandra Urseanu","class":"media-element file-default"}}]]“Versatilitatea determina 50% din ceea ce diferentiaza liderii de succes de cei mai putin apreciati”. Afirmatia ii apartine Alexandrei Urseanu, Manager Executiv si consultant senior in cadrul HART, in interviul acordat in exclusivitate pentru LearningNetwork.ro  cu ocazia primului masterclass pe tema leadership-ului versatil din Romania. Evenimentul va avea loc pe 12 noiembrie si este cu atat mai important cu cat se bucura de prezenta a doua personalitati de renume mondial in dezvoltarea calitatilor de leadership, Ryan Ross si Rob Kaiser, dar si datorita modului de desfasurare si beneficiilor pe care le aduce liderilor din Romania care vor accepta invitatia. In cadrul interviului, Alexandra a vorbit despre modul in care este privit conceptul de versatilitate in Romania, despre instrumentele pe care le vor oferi participantilor la masterclass (instrumente folosite de liderii din Top 500 companii de succes din lume), dar si despre cat de pregatiti sunt sau nu liderii din Romania sa isi recunoasca punctele slabe si aspectele mai putin placute din comportamentul lor:

Luiza Pirvulescu: Ce inseamna conceptul de leadership versatil?

Alexandra Urseanu: Modelul accentuarii punctelor forte a fost multa vreme utilizat in organizatii ca principalul motor pentru cresterea performantei individuale. Din pacate, insa, concentrarea numai pe dezvoltarea unui punct forte si ignorarea elementelor mai putin pozitive nu face decat sa ofere o imagine incompleta asupra liderului.

Conceptul de leadership versatil se refera la folosirea unui spectru larg de modele comportamentale, abilitatea de a utiliza in mod natural abordari complementare. Studii recente arata ca versatilitatea determina 50% din ceea ce diferentiaza  liderii de succes de cei mai putin apreciati.

L.P.: Ce rol joaca versatilitatea intre calitatile unui lider performant?

A.U.: Versatilitatea ca abilitate este corelata cu:

  • Satisfactia la locul de munca a subordonatilor, angajamentul, implicarea si sentimentul de incredere
  • Moralul echipei, angajamentul, coeziunea (in executarea strategiei)
  • Diversitatea metodelor si proceselor de business
  • Productivitatea echipelor si a diviziilor operationale
  • Eficienta leadershipului

L.P.: Cum este vazut acest concept in Romania?

A.U.: Am observat ca la noi conceptul de “versatilitate” este destul de mult asociat cu o tenta negativa (cel putin la prima vedere). Este asociat cu a fi “schimbator, parsiv, nehotarat. Dupa ce trecem insa de bariera “lingvistica”, oamenii inteleg ca este vorba despre a reusi sa utilizezi un spectru larg de competente, care aparent se afla la poli opusi. Este vorba despre a gasi echilibrul intre operational si strategic, intre a avea un stil participativ sau unul autocratic.

L.P.: Ce v-ati propus prin masterclass-ul organizat in 12 noiembrie? Exista numeroase cursuri si conferinte despre leadership pe piata. Ce face unic masterclass-ul sustinut de Rob Kaiser si Ryan Ross?

A.U.: Ne-am gandit sa “populam” piata de evenimente dedicate leadership-ului cu un eveniment total diferit. In care sa nu facem parada de speakeri cu discursuri fade si putin aplicabile, de sali pline cu participanti care isi verifica mailurile.
Va propunem in 12 noiembrie, la a VII-a editie a HART HR Strategic, un format inovativ, tip Master Class, in care “scena si microfonul” se muta in sala. Participantii vor fi middle si top manageri, care, ajutati de Ryan Ross (VP Hogan Assessment) si Rob Kaiser (President Kaiser Solutions), vor invata intr-un mod practic cum sa:

  • Isi auto-constientizeze si adapteze stilul de leadership diverselor contexte de business
  • Isi gestioneze comportamentele toxice, care afecteaza in mod direct performanta echipei
  • Aplice modelul versatilitatii in leadership pentru a-si imbunatati performanta

Unicitatea acestui eveniment consta si in faptul ca toti participantii isi vor primi propriile rapoarte de leadership (Suita Hogan Assessment) si raportul Leadership Versatility Index – 360 feedback.

L.P.: Vorbeste-mi mai mult, te rog, despre aceste doua instrumente premium folosite in dezvoltarea liderilor din Top 500 cele mai bogate companii din intreaga lume.

A.U.: Intr-adevar, cele doua intrumente de care vor beneficia si participantii la Master Class-ul din 12 noiembrie sunt considerate a fi benchmark-uri in lume in ceea ce inseamna diagnoza validata si acurata a potentialului de leadership. In Romania am evaluat deja peste 15.000 de persoane prin aceste doua metode, in programe fie de selectie, fie de dezvoltare.

Leadership Versatility Index este un instrument de tip 360 feedback dedicat managerilor de top, unic prin modelul de leadership propus, cu un puternic impact in constientizarea punctelor forte folosite in exces si a deficientelor, contribuind la dezvoltarea competentelor de leadership.

Suita rapoartelor de leadership de la Hogan Assessments este un puternic instrument de cunoastere si auto-cunoastere a potentialului de leadership. Vizeaza identificarea punctelor forte si a ariilor de dezvoltare in conditii obisnuite, de zi cu zi; comportamentele toxice, deraiante, in conditii de stress si presiune; valorile, motivatiile si preferintele unei persoane.

Beneficiul principal al acestor instrumente este ca ele genereaza o auto-constientizare strategica asupra punctelor forte si a ariilor de dezvoltare, ceea ce reprezinta punctul de plecare in orice demers de dezvoltare al competentelor de leadership.

L.P.: Masterclass-ul Leadership Versatility contine instrumente si informatii care provoaca la introspectie iar, in general, aceasta nu este usor de acceptat, in special atunci cand scoate la suprafata si aspecte mai putin placute ale personalitatii noastre. Sunt managerii din Romania pregatiti sa isi recunoasca slabiciunile?

A.U.: De la aceeasi “teama” am pornit si noi in 2006, atunci cand am adus pe piata din Romania astfel de instrumente stiintifice, care respecta in totatitate rigorile de validitate, etalonare si adaptare la populatia din tara noastra: teama ca managerii sunt “nepregatiti” pentru un astfel de exercitiu, de a se uita in profunzime la aspectele care nu sunt tocmai o “buna carte de vizita” pentru ei. Ne era teama ca noi, ca natie, nu suntem pregatiti sa primim foarte usor “oglinzi” si ca nu am trait intr-o cultura a feedback-ului.

Dupa sute de programe de dezvoltare si mii de manageri cu care am avut sesiuni de feedback, nu incetam totusi sa fim surprinsi de deschiderea si interesul cu care managerii romani primesc aceste rezultate.

Mai mult decat atat, este absolut fabulous cand ne suna persoane cu care am avut un astfel de demers de dezvoltare in urma cu ceva timp si ne anunta cu mandrie ca au reusit sa lucreze si sa mai puna o “caramida” in dezvoltarea unei anumite competente la care au decis sa lucreze.

Cred cu tarie ca vorbim mai degraba de un mit, decat de o realitate, in legatura cu acest subiect. Cred de asemenea ca este in natura umana (indiferent de industria in care lucrezi sau de pozitia pe care o ocupi) dorinta de a ne cunoaste cat mai bine, de a ne sti limitele, de a intelege ce ne motiveaza, ce ne “impinge” sa facem lucrurile intr-un anumit fel, si da, de a ne intelege si “toxicitatea” comportamentelor noastre in anumite situatii.

L.P.: In incheiere, as vrea sa ne rezumi, te rog, agenda evenimentului si sa ne oferi cateva detalii despre cei doi speakeri renumiti in plan international, pentru cei care nu au avut contact cu rezultatele lor.

A.U.: Pai, vom incepe dis de dimineata, de la ora 9.00 si finalizam cu un lunch gustos la ora 14.00. In acest interval, asa cum povesteam mai sus, vom lucra intens la:

  • Auto-constientizarea comportamentelor proprii  de leadership si impactul acestora asupra performantei  
  • Intelegerea legaturii dintre caracteristicile personale, leadership si reputatie, singura componenta controlabila din cariera
  • Obtinerea echilibrului in leadership si performanta
  • Vom arunca totodata si o privire asupra diferentelor generationale (Gen Y) si ce presupun acestea din punctul de vedere  al adaptarii stilului de leadership.

Rob Kaiser este scriitor, consultant si o autoritate la nivel international in domeniul leadershipului. A publicat numeroase articole si 5 carti, printre care “Liderul versatil” (2006), “Riscurile accentuarii punctelor forte” (2009) si “Teme-te de punctele tale forte” si a patentat instrumentul de evaluare Leadership Versatility Index 360. Cercetarile si lucrarile lui Rob sunt bazate pe experienta sa extinsa in executive coaching  si consultanta pe probleme strategice de management al talentelor pentru CEOs si lideri HR.

Ryan Ross este o autoritate recunoscuta international in domeniul evaluarii talentelor, atat in procese de selectie cat si de dezvoltare a liderilor. Cu o experienta de peste 20 ani in diferite domenii de activitate, Ryan gestioneaza pentru Hogan Assessments divizia Global Alliance de parteneri la nivel mondial. Este considerat un expert in ceea ce priveste studiul comportamentelor exagerate in leadership si utilizarea instrumentelor pentru identificarea acestora la liderii actuali si viitori.

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.