fbpx Gabriela Hum: Viitorul în L&D este dedicat adaptării | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Gabriela Hum: Viitorul în L&D este dedicat adaptării

Learning Network: A fost un an 2020 plin de provocări. Ce simți că s-a schimbat pe piața de L&D din România?

Gabriela Hum: Se vorbește din ce în ce mai mult despre post-traumatic growth, o variantă de ieșire dintr-o perioadă traumatică, cu lecții învățate, cu abilități noi antrenate și cu modalități mai flexibile de adaptare la dificultăți. Asta s-a întâmplat și pe piața de training. Deși în martie-aprilie 2020 lumea s-a retras din proiectele de L&D, a doua jumătate a anului a adus L&D-ul în prim plan, iar 2021 este un an al învățării, al descoperirii de modalități noi prin care oamenii, în variante diverse, pot învăța de acasă, de la birou sau în sala de training.  Organizațiile au înțeles că una dintre modalitățile de a rămâne alături de angajați în perioade dificile este prin a descoperi ce nevoi de dezvoltare au și a le oferi programe adaptate acestor nevoi. Mai mult ca oricând cred că piața de L&D din România a simțiti acest fenomen.

 

L.N.: În acest context și-au câștigat loc noile trenduri (e-learning, blended, online, hibrid). Cum te poziționezi față de acestea? Care crezi că este viitorul în L&D?

G.H.: Am fost și rămân adepta învățării sociale, învățării în grup. Cred că trainerul nu are toate răspunsurile. Are în schimb abilitatea de a găsi răspunsurile la participați. Iar asta se poate întâmpla atunci când suntem împreună, indiferent dacă suntem la sală, online sau hibrid. Cred că viitorul va fi tot al învățării împreună. Blended learningul este o variantă ce ne ajută mult în pregătirea trainingurilor și transferul în practică. Se apelează din ce în ce mai des la pre-work (sau sarcini introductive înainte de training) și la post-training work (activități care să prelungească procesul de învățare după sesiunile de training). Viitorul în L&D este dedicat adaptării: la nevoile de învățare ale participaților, la situația în care se află (lucrând de la birou sau de acasă), la timpul pe care îl pot aloca învățarii, la temele de interes în noile vremuri pe care le trăim cu toții.

 

L.N.: Ce rol are L&D în această nouă eră numită the New Normal?

G.H.: Am traversat, din 2004 de când ATU Consulting este pe piața de training, mai multe perioade: când învățarea era considerată specifică vârstelor tinere (elevi, studenți). Când învățarea era punctuală (un training pe an era considerat suficient). Când se considera că învățarea are loc DOAR în context formal. Azi, L&D și The New Normal înseamnă creativitate și adaptare. Înseamnă să combini moduri de învățare (individual, în echipă, în coaching, în sală, în fața ecranului, în workshopuri, în grupuri de lucru etc) în așa fel încât, la final, participantul la procesul de învățare să poată aplica ceea ce a învățat, în practica de zi cu zi. Spuneam la una dintre întâlnirile anterioare de Learning Festival că învățarea la adulți este despre cum transformăm reprezentările interne ale celui ce învață în reprezentări externe, pentru a putea fi modelate și apoi interiorizate într-un mod nou. The New Normal ne aduce la îndemână mai multe modalități de a crea un proces de învățare complet, complex și mai adaptat celui ce învață.

 

L.N.: Dacă ar fi să atribui o culoare viitorului în L&D care ar fi aceea și de ce?

G.H.: Verdele este culoarea schimbării, culoarea naturii și cred ca verde este și culoarea învățării (a L&D-ului). Pentru că învățarea aduce schimbare, iar schimbarea este cu atât mai profundă cu cât se întâmplă mai natural (aducând elemente noi în contextul în care își desfăsoară participanții activitatea).

 

L.N.: Ce mesaj vrei să le transmiți participanților la Learning Festival? Dar cititorilor Learning Network?

G.H.: Mă bucur că Learning Festival a găsit modalitatea de adaptare pentru a ne (re)întâlni, chiar și în anii 2020 și 2021.

Un context de învățare despre învățare, acesta este Learning Festival. Un context în care oameni cu experiență în L&D (de la specialiști din organizații până la furnizori de training) împărtășesc din experiența lor. Un context în care ne simțim bine învățând și învățăm simțindu-ne bine! Împreună ?

Learning Network este o platformă unde ne găsim loc cu toții: de la oameni ce ne dorim să învățăm și suntem în căutare de articole, cursuri, idei, până la specialiști din organizații și la furnizori de servicii HR și L&D. O jumătate de oră pe zi dedicată acestei platforme ne îmbogățește pe fiecare dintre noi. Și de ce nu, această jumătate de oră poate fi pentru a scrie un articol pentru Learning Network, din experiența cititorilor!

 

Află aici despre Learning Festival.

Companie
Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.