fbpx Guvernanţa personală | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Guvernanţa personală

Termenul mi-a apărut în minte din... 'reflexul antrenării' - cum am mai spus, dacă chiar ai învăţat bine coaching, dobândeşti tu însuţi obiceiul întrebării-stem, ca să zic aşa:''Ce poate fi mai bun aici - chiar mai bun decât rezolvarea punctuală?'' Mai bun, mai potrivit, mai util pentru a clarifica, a alege şi pentru a face altfel - pentru GROW, desigur.

Termenul ''dezvoltare personală'' e cam târnosit. Târn însemnă măturoi din nuiele, măturoi pentru curte, pentru bucăţi maripentru lucruri mai... otova. (Nu, nu mai spun şi ce înseamnă ăsta :)) Or, omul e cel mai departe de a fi un bucăţoi, chiar dacă e de dorit să fie dintr-o bucată, nu?
[[{"fid":"3238","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"370","width":"266","style":"float: left; margin: 10px;","alt":"Desenul: Forgetful Angel, Paul Klee, www.pictify. com","title":"Desenul: Forgetful Angel, Paul Klee, www.pictify. com","class":"media-element file-default"}}]]''Dezvoltarea personală'', aşa cum lucrează ea cu nuieluşele buchet (sau.. bucklet ;)), a pierdut legătura cu persoana, dacă înţelegem prin persoană 'omul care caută sensul existenţei sale'. Prea multe dintre programele respective poziţionează uneltele dezvoltării personale drept scopuri în sine. E simptomatic că foarte multe liste de tip ''10 cărţi de căpătâi'' conţin titluri de genul ''cum să controlezi mintea'', dar lista nu menţioneaza şi texte care ar mobila.. ''căpătâiul''. Astfel, mai devreme sau mai târziu, omul se trezeşte că ştie să deseneze exact o linie, dar nu ştie ''încotro'' are sens (sic!) să facă un desen. 
Foarte multe programe de coaching au ca miez să faci diferenţa dintre ceea ce controlezi, ceea ce poţi controla (şi nu controlezi) şi ceea ce nu poţi controla - dar te ocupi asiduu să controlezi! De cele mai multe ori, această ultimă activitate e cea căreia îi alocăm cea mai mare parte a timpului dedicat rezolvării unei situaţii. Nu, nu e paradoxal, nu, nu suntem nebuni. Pur şi simplu avem beneficiul recunoaşterii competenţei personale de către ceilalţi prin imposibilitatea de a o proba (sic!) şi, pe cale de consecinţă, justificarea lipsei de acţiune: ''ce rost are să fac ceva ce ştiu bine cum nu o să iasă bine deoarece ştiu că nu e în controlul meu?'' Ei bine, acesta este mult invocata ''zonă de confort'' din care vine antrenorul şi ''te scoate'' - şi de aceea se spune că definitoriu pentru coaching este că se/ne concentrează pe a face. A face un alt ceva.

Guvernanţa personală, termenul pe care îl propun, se ocupă tot de persoană, dar oferă alt punct de vedere, iar un punct de vedere nou face cât 80 de puncte de IQ, cum ne-a spus Alan Kay*. Termenul de guvernanţă personală include dezvoltarea personală, dar îi dă autoritatea controlului şi pregnanţa rostului personal. Zice Viktor Frankl, autorul celebrei ''Man in Search of Meaning'': 'When we are no longer able to change a situation, we are challenged to change ourselves.'' Aşa că, a ieşi din zona de confort nu înseamnă a cantona într-o zonă de disconfort, ci a te îndrepta spre ''o variantă mai bună a ta''**, în care să te simţi mai confortabil.
Coaching este despre schimbarea a cum faci, nu numai a ce faci. Este şi despre antrenarea unui talent - ''Dacă reuşita e 1% talent şi 99% transpiraţie, cine te face să transpiri?'' cum întreba Constantin Noica - dar, mai ales, de a fi ''stăpânul vieţii tale'', cum zice Tim Gallwey. Coaching este despre cum să te guvernezi personal. Despre cum să îl laşi pe cel care eşti să vină la tine.
De reţinut - cum am mai spus - fiecare dintre noi are un ''antrenor'' la purtător. (Despre cum acţiona la Eminescu, aici:http://coaching2success.blogspot.ro/2011/01/lectiuni-cu-grad-de-certitudinecoaching.html ) Din păcate, adesea îl.. astupăm cu alte antrenamente, exterioare sensului nostru. Conversaţia de tip coaching îl re-pune la treabă, îl ajută să îşi recapete puterea şi autoritatea de a sprijini guvernarea personală.
Despre cum să ai AER pentru tot ce vrei să fii e vorba la NESTworking

*vezi ''Points of View, a Tribute to Alan Kay'' on Forbes, http://www.forbes.com/fdc/welcome_mjx.shtml

**sintagma am preluat-o din fraza unei minunate doamne, după participarea la Nestworking: ''O sansa de neratat! Dupa intalnirea cu Magda esti, categoric, cea mai buna varianta a ta''

Categorie
Magda Bunea
Magda Bunea este coach şi trainer, unul dintre puţinii cu activitate de peste zece ani în poziţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.