fbpx Inca 7 motive de bucurie in 2014 pentru toti angajatii | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Inca 7 motive de bucurie in 2014 pentru toti angajatii

Cum nici nu incepe bine munca si deja ne gandim la vacanta urmatoare, am facut o lista a zilelor libere pe care le vom avea in acest an (pe langa concediul de odihna obligatoriu).

Astfel, matematic, este simplu: din cele 12 zile libere legale stabilite de Guvern pentru sarbatorile religioase si nationale, 9 vor pica in cursul saptamanii, celelalte 3 fiind in zile de weekend. Iar din cele 9, doua au trecut deja (1 si 2 ianuarie), astfel ca ne mai raman minim 7 “motive de bucurie” (spun “minim” deoarece este posibil ca, pe parcurs, sa mai fie acordate si alte zile libere).

 

Zilele libere din acest an

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei.

Dintre acestea, de primele 2 zile libere ne-am bucurat deja (1 si 2 ianuarie, care au fost in zilele de miercuri si joi).

Urmeaza:

  • zilele de Paste, respectiv 20 si 21 aprilie (duminica si luni).
  • Ziua Internationala a Muncii - 1 mai (joi)
  • Rusaliile - 8 si 9 iunie (duminica si luni)
  • Adormirea Maicii Domnului-15 august (vineri).
  • Sfantul Andrei, sarbatorit in 30 noiembrie (anul acesta va fi intr-o zi de duminica, deci abia de anul viitor ne vom bucura de o zi libera pentru aceasta sarbatoare)
  • Ziua Nationala a Romaniei- 1 decembrie (luni)
  • Craciunul - 25 si 26 decembrie (joi si vineri).

Motive in plus de bucurie

Daca tinem cont ca, pentru personalul bugetar, si data de 3 ianuarie 2014 a fost declarata zi libera, prin HG nr. 965/2013, vedem ca salariatii statului s-au bucurat de o zi libera in plus inca de la inceputul anului.

Iar cum anul acesta Ziua Internationala a Muncii - 1 mai va fi intr-o zi de joi, mergand pe modelul anilor anteriori, nu ar fi exclus ca Guvernul sa declare si ziua de vineri ca fiind libera.

Codul Muncii ar putea fi modificat astfel incat romanii sa beneficieze de alte trei zile libere nationale, in plus fata de cele 12 sarbatori legale existente deja. Mai exact, patru propuneri legislative in acest sens se afla pe ordinea de zi a senatorilor.

Astfel, zilele de 10 Mai (exista 2 propuneri care sustin ca aceasta zi ar trebui sa devina sarbatoare nationala si sa inlocuiasca ziua de 1 decembrie ca semnificatie), 21 Mai (Sfintii Imparati Constantin si Elena), precum si cea de-a treia zi de Paste (in plus fata de primele 2 zile de Paste declarate deja zile libere) ar putea fi noi motive de bucurie pentru angajati.

Toate cele patru propuneri sunt momentan inregistrate la Senat, prima camera sesizata. Pentru a putea intra in vigoare, ele trebuie sa fie avizate mai intai de toate comisiile sesizate, inclusiv de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, si apoi sa treaca de votul Camerei Deputatilor, forul decizional.

Angajatii mai putin norocosi

Exista si anumite categorii de angajati care trebuie sa mearga la munca chiar si in aceste zile declarate legal libere. Motivele sunt evidente.

De aceea, Codul Muncii prevede ca, prin hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale, trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. 

Asadar, sa muncim cu spor si sa ne odihnim cu masura! (sau invers :) )

Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.