fbpx Învățarea - un proiect asumat pe termen lung | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Învățarea - un proiect asumat pe termen lung

Învățarea este parte din viața noastră de când ne naștem și până murim. În fiecare zi învățăm ceva nou. În fiecare zi descoperim câte ceva care ne face mai maturi și mai înțelepți. De multe ori însă, învățarea este un proces care se întâmplă în subconștient și nu întotdeauna ca urmare a unui efort planificat pe termen lung, cum facem de exemplu atunci când învățăm să conducem un autovehicul. Vreau să detaliez mai jos 5 principii de bază pe care le poți face pentru a transforma învățarea într-un proces și efort conștient:  

 

1. Stabilește obiective clare de învățare
In primul rând este important sa ai un rezultat în minte pe care vrei să îl obții folosindu-te de ceea ce ai învățat. Așa cum la școala de șoferi ți-e foarte clar că vrei să obții carnetul de conducere și să poți începe să conduci o mașină, tot la fel ar trebui de la bun început să dezvolți o imagine clară cu privire la scopul procesului de învățare. 

Atunci când am început de exemplu să învăț facilitarea vizuală, mi-am propus de la bun început ca scop să realizez o înregistrare grafică în timp real în cadrul unui eveniment sau unei conferințe. Aceasta era una din finalitățile proiectului meu de învățare (v. foto). 

Învățarea - un proiect asumat pe termen lung

2. Dezvoltă un plan concret de resurse și acțiuni
Învățarea nu este un lucru care se întâmplă peste noapte, citind o carte sau participând la un curs. Sigur, acestea ajută și au o contribuție majoră, însă învățarea este un proces pe termen lung, de aceea ai nevoie de un plan elaborat și o expunere îndelungată la subiectul pe care vrei să îl dezvolți. 

În demersul meu pentru a deprinde facilitarea vizuală, am participat în primul an la 4 sesiuni de training in clasă, am urmărit 3 cursuri on-line, plus numeroase cărți și resurse pe acest subiect. Toate acestea au fost temporizate pe parcursul unui an, cu spațiu pentru practică și integrare de la o etapa la alta. 

Dacă e să mă întorc la exemplul școlii de șoferi, și în această situație îți asiguri de la bun început că ai la dispoziție o carte cu legislația rutieră, poate una cu teste, programezi cele 20 de lecții de condus și în general ai un plan clar cu privire la întreg procesul. 

 

3. Caută mentori sau specialiști de la care să înveți
Este foarte important să ai acces la specialiști din domeniul în care vrei să înveți. Fie că sunt mentori care te pot îndruma, traineri care te pot forma sau pur și simplu persoane cheie care îți pot împărtăși din experiența lor, conversațiile cu specialiști sunt cele mai valoroase. Aceștia îți pot oferi feedback valoros care te ajută să progresezi. 

Mi-am programat în demersul meu întâlniri de coaching și am căutat să învăț de la persoanele care au cea mai bună notorietate în domeniu. În felul acesta mi-am asigurat o calitate ridicată a procesului de învățare. Am calatorit pentru asta in 3 orase diferite din Europa, tocmai pentru a avea acces la acești oameni cheie. 


4. Monitorizează progresul 
Evaluează în mod constant în ce măsură te-ai ținut de planul de dezvoltare stabilit și care sunt zonele în care mai ai de recuperat. În cazul meu, au apărut și oportunități noi de practică și învățare pe care nu le prevăzusem inițial. În egală măsură au fost și resurse pe care nu am mai reușit să le accesez și au rămas pe listă pentru mai tarziu. Oricât de departe ai ajunge în demersul tău mereu te poți întoarce la lucrurile de bază să te asiguri că le stăpânești corect. 

 

5. Nu te opri să înveți
Atunci cînd îți atingi obiectivul, pune-ți întrebarea: care este nivelul următor la care îmi doresc să ajung? Fii preocupat de dezvoltare continuă și caută o nouă provocare în demersul tău care să te ducă mai departe în călătoria pe care ai început-o. După ce la finalul lui 2018 am facut prima înregistrare grafică și mi-am atins obiectivele de învățare stabilite, mi-am facut un plan pentru 2019, cu obiective și mai abițioase (care au fost atinse), iar acum lucrez deja la implementarea planului pentru 2020. Între timp poți vedea aici înregistrările grafice pe care le-am făcut în cadrul unor proiecte publice la care am participat: http://iulianolariu.com/graphic-recording/ 

 

În încheiere vreau să menționez că învățarea funcționează cel mai bine nu doar când ții cont de principiile de mai sus, dar mai ales când aceasta este o nevoie intrinsecă, o urmare a propriilor tale preocupări, corelată cu alte scopuri și ambiții personale sau profesionale pe care le ai. Așadar, nu uita înainte să înveți să îți amintești sau clarifici care sunt aspirațiile tale și să corelezi ceea ce urmează să înveți cu acestea. Mult succes și spor la învățat! 
 

Companie
Categorie
Iulian Olariu

Sunt trainer certificat pentru a facilita învățarea tehnicii de vizualizare Bikablo® în România. Am peste 15 ani de experiență în pregătirea și... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.