fbpx Iulian Olariu: Facilitarea vizuală nu este despre desen! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Iulian Olariu: Facilitarea vizuală nu este despre desen!

Facilitarea grafică este o tehnică din ce în ce mai căutată: fie de către traineri care doresc să își îmbogățească abilitățile, fie de către organizații care doresc să înregistreze ideile și momentele speciale din evenimente și traininguri. Iulian Olariu ne dezvăluie cum a început cariera lui în acest domeniu și ce presupune munca un facilitator vizual.

Cum te prezinți când vorbești despre facilitarea grafică?

Spun despre mine ca acompaniez conversatiile prin structura, imagini si simboluri vizuale. Utilizez facilitarea vizuala ca un canal suplimentar in procesul de comunicare si, asa cum ii spune si numele, faciliteaza intelegerea, implicarea si colaborarea. Pentru ca percem mai bine de 70% din informatie in mod vizual, prin folosirea acestui mod de comunicare si gandire putem de fapt sa accesam o dimensiune suplimentara a creierului nostru fata de comunicarea obisnuita. 

Cine te-a învățat să desenezi?

Am deprins elementele de baza la un training bikablo organizat in Londra. A fost una dintre primele sesiuni bikablo in limba engleza. Le urmaream de mult. Cei 2 traineri germani (Andreea si Stefan), care intre timp mi-au devenit colegi, m-au inspirat enorm. De atunci am mai participat la alte 4 cursuri organizate de bikablo dintre care 2 au fost de tipul Train-the Trainers. Mi-am extins treptat sursele de invatare si sunt convins ca si practica are un rol important in procesul de dezvoltare. 

Când ai început să faci ceea ce faci?

Recunosc, am avut inca din facultate o atractie pentru zona de design grafic. Am inceput atunci sa lucrez in Corel Draw si am continuat ulterior cu a-mi construi designul propriilor materiale de training si comunicare. Mi-am dorit tot mai mult sa pot explica ideile si conceptele din trainingurile pe care le sustin intr-un mod vizual si de aici si primii pasi. Dupa trainingul bikablo am prins aripi. Astfel, facilitarea vizuala a inceput sa castige tot mai mult spatiu in lista mea de preocupari si proiecte. 

Când facilitezi vizual, cum arată procesul de la început până la final?

In primul rand incerc sa inteleg subiectul cat mai bine, sa-mi fac o imagine de ansamplu. Un pas important il reprezinta apoi structurarea ideilor. Explorez apoi diverse asocieri de imagini si stiluri de redare vizuala si caut cea mai buna potrivire. 

Care este partea ta preferată din meseria ta?

Imi place ca prin facilitare vizuala pot sa-mi continui misiunea de a contribui la invatarea si dezvoltarea celor din jur. Prin munca mea pot sa fac ideile mai usor de urmarit si de retinut. Pot sa adaug un plus de culoare si, mai ales, pot sa-i sprijin pe ceilalti sa isi regaseasca ideile in forma grafica. Iar asta transforma dinamica oricarei intalniri. Imi place cand la final oamenii vin si imi spun ca le place cum am sintetizat si ilustrat ideile, imi multumesc pentru asta si fotografiaza plansa pe care am creat-o. 

Care sunt întrebările pe care le primești frecvent?

Am fost intrebat recent cum imi dau seama ce idei/cuvinte sa notez? Iar intrebarile pe care le primesc cel mai des este daca cineva care nu are talent la desen poate face asta? - iar raspunsul este sigur ca da! - am argumentat mai jos. 

Ce crezi despre oamenii care spun că nu pot desena?

In facilitarea vizuala nu e despre desen. Desi asta e ceea ce se vede. In realitate este multa munca de ascultare, intelegere, structurare, sintetizare. Munca asta nu se vedea neaparat in "produsul" final. Insa voi prefera intotdeauna o harta mentala vizuala bine facuta, decat un desen frumos. In momentul in care te concentrezi pe detaliul si calitatea desenului, atunci nu mai facilitezi. 

Ce instrumente utilizezi?

Folosesc markerele Neuland. Sunt optiunea mea numarul 1. Pentru ca sunt prietenoase cu mediul inconjurator (le poti reincarca), sunt pe baza de apa, nu au miros si mai ales, au o calitate foarte buna, o usurinta in manevrabilitate. Plus o gama uriasa de culori. 

 

Care a fost cel mai neașteptat feedback pe care l-ați avut după un atelier?

Dupa fiecare workshop de facilitare vizuala participantii sunt uimiti de progresul pe care il fac. Intra dimineata in sala cu gandul ca ei nu au talent si nu pot desena, iar la finalul unei singure zile de curs se uita cu admiratie la rezultatele pe care le-au obtinut - o plansa vizuala care arata foarte bine si care transmite esenta ideilor lor. 

 

Companie
Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.