fbpx La povesti in sala de training | Learning Network Mergi la conţinutul principal

La povesti in sala de training

Spusul povestilor, pildelor, a fost mai dintotdeauna, de-a lungul istoriei noastre culturale, un ritual de conectare sociala, o forma de arta dar si o metoda in educatie, fie ea formala, fie (mai degraba si initial) informala.

Povestitorul a jucat, astfel, rolul educatorului, al inteleptului, al magicianului (uneori, mai ales daca povestile erau, de fapt, mituri cu semnificatie spirituala), al celui care aduce o anumita ordine, coeziune si un miez aparte in comunitate.

Astazi, desi adesea desacralizata, arta spunerii povestilor (storytelling) este inca folosita cu succes, atat ca forma de conectare sociala, cat si in procesele de invatare (mai ales in culturile mai deschise spre educatia informala, bazata pe conexiune si comunicare, care valorizeaza experienta si ideea de aplicabilitate a cunostintelor dobandite).

In sala de training povestile pot fi si - mai degraba - povestiri, franturi desprinse din viata, din experienta personala. Ele trebuie sa aiba, desigur, talc; acesta poate grai de la sine sau, daca este nevoie de a sublinia "morala" celor rostite, se poate discuta pe marginea lor.

Depinde si care este efectul (rolul in invatare) pe care doreste trainerul sa il obinta de la participanti folosind aceasta metoda.

Iata, in continuare, o poveste care nu are nevoie de procesare la final; ea spune totul de la sine...

Ai grija ce iti doresti

Sotul si sotia aniversau 25 de ani de casatorie. In timp ce se bucurau de o cina in doi, din flacara unei lumanari parfumate a iesit o mica zana zburatoare. I-a privit zambitoare pe cei doi si le-a spus ca isi pot pune, fiecare, cate o dorinta, ca dar in cinstea sarbatoririi evenimentului.

Ea s-a uitat la el. I-au trecut prin fata, ca prin vis, clipele frumoase petrecute impreuna de-a lungul anilor, vacantele insorite, aventurile de calatorie, poezia oraselor vizitate alaturi de el. Si si-a dorit o croaziera. Zana cea mica si-a scuturat aripile si dintr-o data, pe masa, au aparut doua bilete cu o destinatie de poveste.

El s-a uitat la ea. Si-a amintit de frumusetea ei, de tineretea si prospetimea ei. Acum o vedea imbatranita, obosita. Si si-a dorit sa fie 30 de ani diferenta intre el si sotie.

Zana cea mica si-a scuturat din nou aripile. Intr-o clipita el a implinit 93 de ani.

(http://www.businessballs.com/stories.htm#stories)

Categorie

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.