fbpx Oamenii lenesi, dar inteligenti sunt lideri excelenti! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Oamenii lenesi, dar inteligenti sunt lideri excelenti!

Lenea, in combinatie cu inteligenta, formeaza liderii extraordinari.

Nu, nu este o gluma sau o scuza pentru cei mai lenesi dintre noi. Dimpotriva. Pare greu de crezut, insa aceasta teorie apare intr-un articol publicat blog.bufferapp.com in care se explica de ce oamenii destepti si lenesi sunt mai eficienti si potriviti ca lideri.

Cele patru tipuri de comportamente

Teoria porneste de la studiul celor 4 tipuri de comportamente, a carei provenienta nu este inca sigura. Unii spun ca aceasta clasificare a fost introdusa de Erich von Mainstein, unul dintre cei mai buni strategi ai Germaniei din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Altii, afirma ca fondatorul este Adolf von Hammerstein-Equord, comandantul suprem al armatei inainte de razboi, fiind descris de von Mainstein drept “cel mai destept om pe care l-am cunoscut”. Pana la urma, nu este relevant cine este autorul de drept. Tindem sa credem ca ar fi von Hammerstein-Equord deoarece, la un moment dat, acesta si-a impartit ofiterii din armata sa in patru grupe, in functie de comportamentul lor uzual, astfel: isteti, harnici, prosti, lenesi.

Aceste tipuri de comportamente le gasim si in organizatiile din ziua de astazi. Combinate si adapte nevoilor secolului 21, cele 4 grupe arata astfel:

1. Istet si harnic

2. Prost si lenes

3. Istet si lenes

4. Prost si harnic

In mod suprinzator, ofiterii care erau prosti si lenesi nu erau considerati cei mai rai! La fel nici cei care erau prosti, dar harnici (cu acestia, problema este ca trebuie in permanenta sa fie ghidati spre ceea ce trebuie sa faca, pentru a nu munci in zadar :) )

Insa, lucrul la care nu ne asteptam, este ideea ca cei pe care este bine sa ii avem permanent in preajma sunt cei isteti si lenesi! Acestora se recomanda sa li se dea responsabilitatile de leadership, pentru ca au claritate in gandire si pot lua decizii dificile.

Ce inseamna sa fii destept si lenes?

Lenea nu este o calitate, insa se poate transforma intr-una daca este asociata, de exemplu, cu inteligenta. Conform teoriei lui von Hammerstein-Equord, oamenii isteti si lenesi sunt cei mai buni pentru luarea de decizii dificile. Acest lucru vine din dorinta lor de a rezolva in permanenta lucrurile intr-un mod cat mai simplu si usor (de lene), avand si avantajul ca au claritate in gandire si capacitatea de a gasi solutii inteligente. Alte caracteristici care ii recomanda ca lideri valorosi:

- cauta sa evite intotdeauna asa-numita “busywork”, cum ar fi intalnirile fara rost

- prefera sa delege si aleg sa imparta munca celor din echipa.

- se concentreaza pe ceea ce este esential si nu se lasa distrasi de detalii inutile.

In concluzie, intr-o pozitie de leadership acesti oameni sunt cei mai productivi, in timp ce o pozitie low-level nu i-ar avantaja absolut deloc.

De ce sa fii istet si harnic nu este cea mai buna combinatie?

La prima vedere, inteligent si harnic pare combinatia ideala! Nu este neaparat rau, si, de altfel, si Von Hammerstein-Equord a alocat aceste pozitii generalilor sai (echivalente middle managementului de astazi). Acest tip de oameni sunt foarte muncitori si urmeaza ordinele cu usurinta.

In comparatie, cei care sunt isteti si lenesi au tendinta sa puna intrebari si cauta solutii pentru a-si usura munca, in loc sa execute pur si simplu. Astfel, majoritatea celor harnici si inteligenti se multumesc doar sa se incadreze in standarde si sa urmeze orbeste, in timp ce lenesii nu se feresc sa puna intrebari si sa caute noi abordari. Tocmai aceste “nesupuneri” ii transforma pe lenesi in lideri buni in orice organizatie.

In schimb, cei isteti si harnici se descurca foarte bine daca au propria lor companie. Se pare ca dau randament maxim atunci cand isi fac propria lor afacere.

Totusi, aceasta clasificare nu se aplica neaparat tuturor oamenilor. Este doar un punct de orientare interesant, ce ne ajuta sa ne gandim la modul in care lucram si la ce rol ni se potriveste fiecaruia dintre noi.

Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.