[email protected] 0770 414 202

Povesti Lean – Detectivul


Intr-o organizatie de renume, linistita si sigura, s-a intamplat ceva de neimaginat! Cineva a furat timpul.

Evident ca trebuia pornita o investigatie, si mai marii organizatiei s-au oprit asupra lui Lean. It tineti minte? Personajul ala simpatic care isi face repede prieteni pentru ca este foarte comunicativ si se intelege usor cu toata lumea? Despre el este vorba.

Citeste si articolul O poveste spusa Lean – Doamne dragute in halate albe

Asa ca Lean intra in actiune. Toti oamenii din firma sunt pusi la curent cu inceperea investigatiei. Unii sunt circumspecti, altii se mira, cativa dintre ei chiar se ofera sa ajute bunul mers al anchetei. Dupa cateva zile de interviuri si umblat prin cladire, pe unul din peretii  unei sali de conferinte din companie Lean schitase o harta cu se se intampla in fiecare zi. A marcat zonele in care timpul statea si ii placea sa opreasca acele ceasurilor. Privind atent fiecare detaliu, dintr-o data, din noianul de suspecti se desprinde unul. In aparenta nevinovat si atat de important incat avea un alibi solid: fara el nu se putea lucra in firma. Formularul, caci despre el e vorba, era mai peste tot acolo unde timpul isi petrecea o mare parte din viata.

Citeste si articolul De ce ar fi bine să fiți Lean? - 10 motive decisive

Timpul era risipit cu nonsalanta de catre toti cei care intrau in contact cu Formularul, fara ca acestia sa-si dea seama. Asta era problema! Timpul nu fusese furat, ci pur si simplu risipit. Cu nonsalanta. De aia nu mai era. S-au adunat toti cei care lucrau cu Formularul si au inceput sa analizeze ce se va intampla fara el in companie. Surpriza : Timpul a devenit din nou disponibil. Ciudat : Formularul si influenta lui in munca oamenilor nu aducea nici o valoare nimanui. Dupa multe discutii contradictorii, brainstorminguri si analize de risc, decizia a fost unanima. Formularul trebuie sa plece. Zis si facut. Cu mare atentie au masurat toti ce se intampla fara formular. Timpul a devenit cu 60% mai disponibil si oamenii s-au bucurat de prezenta lui pentru a se implica in activitati care chiar aveau valoare. Activitati ce aduc valoare pentru cei ce hranesc finaciar organizatia: clientii. In cateva zile decizia de a scapa de formular a fost definitiva.

Citeste si articolul Concepte fundamentale Lean: valoarea adăugată și risipa

Noroc cu Lean si experienta lui, ca am mai invatat o lectie – timpul se pierde acolo unde te astepti mai putin! Si Lean si-a mai facut alti prieteni!

Asta face Lean.

Tu ce mai faci?

Autor

Alexandru Chirciu

Alexandru Chirciu, inginer in electrotehnica, International Certified Lean Six Sigma Black Belt și IASSC Accredited Training Associate, este consultant în transformari organizaționale, având o experiență de peste 10 ani în acest domeniu. In prezent conduce implementarea sistemului de management al calitatii intr-o companie din America de nord, integrand BPM, ISO, SCRUM, PM si Lean Six Sigma....
Scroll to Top
// //