fbpx Rolul managerului de proiect | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Rolul managerului de proiect

Multi dintre noi am devenit accidental manageri de proiect. Ne-am gasit in locul potrivit la momentul (ne)potrivit! Bob Wysocki - unul din cei mai cunoscuti experti in domeniu - ii numeste manageri "accidentali" de proiect. Altii, au ales managementul proiectelor ca etapa in cariera. Pe acest personaj Bob l‐a denumit manager "deliberat" de proiect.

Unii sunt manageri accidentali, altii deliberati. Din ce categorie faci parte?
Un sfat pe care ti l-as putea da este "incearca din toate puterile sa NU fii un manager de proiect part-time!

Un part‐time project manager este mai degraba un eufemism pentru ca de fiecare data cand exista un conflict intre a finaliza activitati si a conduce un proiect, stii prea bine ce se intampla. Rezultatul final este ca managementul sufera. Mai mult, la evaluarea performantelor, te poti trezi cu urmatorul “calificativ” ‐ ... executia a fost buna, dar managementul a lasat de dorit.

Acceptand sa fiti manager de proiect part‐time seamana mult cu un sarut otravit.

Motivul principal pentru asta este acela ca functiunea de management al proiectelor nu este inca larg acceptata, la fel ca cea de contabilitate, resurse umane, marketing, etc.

Daca putem externaliza functiuni intregi din companie, de la IT la contabilitate, catre firme specializate care au un randament si costuri de operare mai bune ca ale noastre, cu managementul proiectelor lucrurile stau altfel. Oricine trebuie sa fie capabil de management al proiectelor, nu‐i asa??!

Din pacate lucrurile sunt mai complicate – oricine poate beneficia de cunostinte despre cum se conduce un proiect, chiar daca nu este manager de proiect. Pentru a fi un manager de proiect este, insa, nevoie de un mod de gandire disciplinat si de dorinta reala de a conduce proiectul pana la capat.

Cateodata conduci proiecte fara sa fii manager de proiect?

In caz afirmativ, ai nevoie de multa organizare, astfel incat sa nu lasi munca in sine sa te distraga de la management.

Si, in afara de asta, indiferent daca esti sau nu in mod oficial manager de proiect, atunci cand primesti astfel de atributii ai nevoie de competente solide in domeniu.

In acest scop, pornind de la metodologia nord-americana, am creat un program aplicat, care iti sare in ajutor imediat in utilizarea unor instrumente practice de organizare si monitorizare a proiectelor. Este singurul curs de certificare pe care il organizam de 2 ori pe an, tocmai pentru iti ofera un set verificat de bune practici pentru planificarea si gestionarea proiectelor de orice tip.

Companie
Categorie

Sergiu Rusu- EMBA, expert, consultant

Experienta profesionala

Are o experienta manageriala... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.