fbpx Tehnologia care ne va schimba viitorul: Blockchain! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Tehnologia care ne va schimba viitorul: Blockchain!

Vorbim atât de mult despre bitcoin, încât există riscul de a nu vedea adevărata revoluție în desfășurare, care este tehnologia pe care bitcoin-ul se bazează sau așa-numitul „Blockchain”.
Să încercăm să aflăm mai multe.

De unde știi - și mai presus de toate, cum sa demonstrezi - că a ta casă este chiar a ta?

Simplu: dacă deții un apartament, cu siguranță ai un contract undeva, care certifică dreptul tău de proprietate și proveniența acestuia.

Evident, acest contract nu este suficient: cu un computer și o imprimantă, acum oricine poate crea cu ușurință orice document, fără ca acesta să dovedească nimic. Deci, va exista o copie a acelui document într-o arhivă de stat și o altă copie la notarul care s-a ocupat cu perfectarea tranzacției.
În acest fel - în caz de litigii sau revendicări - există o autoritate centrală care confirmă proprietatea apartamentului tău.

Acest lucru se aplică clădirilor, vehiculelor, calificărilor educaționale și oricărei alte situații în care ceea ce se susține este garantat și confirmat de o autoritate centrală.

Acest sistem a funcționat foarte bine timp de mii de ani, dar, în mod evident, are găuri în el: în primul rând e nevoie de un terț garant (stat, notar, bancă...) ceea ce reprezintă uneori un cost considerabil, iar apoi - în cazul tranzacțiilor - există un timp tehnic de “definitivare” în care se pot comite toate tipurile de escrocherii, iar dacă un sistem politic se prăbușește, arhivele pot fi dificil de reclădit; toate acestea s-au întâmplat de mai multe ori de-a lungul istoriei și știm prea bine asta.

De la autoritate centrală, la autoritate de rețea

Acum să ne imaginăm un scenariu diferit: cu ajutorul internetului, toți notarii dintr-o țară decid să se conecteze între ei și să aibă o arhivă electronică partajată, care nu se poate modifica deloc în privința trecutului și la care fiecare notar poate doar adăuga tranzacțiile noi- și asta numai cu aprobarea celorlalți notari, care vor verifica dacă fiecare operațiune este în regulă.

În esență, vom avea o arhivă electronică identică pentru toată lumea, imposibil de schimbat (pentru că ar intra imediat în conflict cu ceilalți) care poate fi actualizată doar în ultima parte, cu acordul tuturor.

Astfel, nu mai avem o autoritate centrală care ne confirmă proprietatea, ci o întreagă rețea de calculatoare care face asta.

Dar, atenție! În momentul în care există un fișier care conține toate tranzacțiile și toate proprietățile și care nu poate fi modificat decât cu acordul rețelei... la ce vor mai fi de folos notarii?

Nimic nu mă împiedică să descarc acest fișier pe computerul meu, să mă conectez la net și să cumpăr sau să vând un apartament fără a fi nevoie de un notar și de o arhivă centrală.

Am trecut, astfel, de la autoritatea centrală, la autoritatea rețelei.

Acesta este motivul pentru care ne confruntăm cu o adevărată revoluție: atunci când orice fel de autoritate devine descentralizată, tot ceea ce știm despre sistemul nostru politic și economic este destinat să se schimbe și de aceea statele și instituțiile tradiționale poartă un război crunt împotriva bitcoin-ului: dacă cu un blockchain imobiliar (sau al vehiculelor) notarii nu mai sunt necesari, cu bitcoin și cryptomonede devin nefolositoare băncile, iar banii nu vor mai fi creați de stat, ci de “rețea”.
Nu știu dacă suntem conștienți de uriașa schimbare aflată în curs.

La un anumit nivel, blockchain-ul devine o entitate în sine, ceva ce poate fi plasat ca o garanție a oricărui lucru: să ne gândim, de exemplu, la escrocheriile privind calificările educaționale: dacă acestea s-ar afla într-un blockchain, pur și simplu nu ar mai fi posibile. Sau la CV-uri profesionale, la dosare penal, la fișe medicale, la transporturi, la rezervări...

Practic, fiecare aspect al vieții noastre poate fi configurat într-o arhivă publică imposibil de modificat, care poate fi doar actualizată și care este, practic, eternă și imposibil de alterat: chiar dacă China, USA și Rusia și-ar uni eforturile, n-ar putea niciodată prelua controlul a zeci de milioane de computere răspândite în întreaga lume.

Nimeni nu știe, în acest moment, unde ne va duce această revoluție. Poate la libertate absolută, poate la cel mai rău dintre coșmarurile orwelliene. Dar un lucru este sigur: în același fel în care internetul, în câțiva ani, ne-a revoluționat complet modul de viață, ne putem aștepta ca blockchain-ul - aplicat unor sectoare ale vieții pe care încă nu ni le putem imagina astăzi –ne va influența existența într-un mod tulburător.

Și a fi pregătiți pentru această revoluție este singurul mod de a nu fi copleșiți de ea.

 

Curs de introducere în Cryptocurrency & Blockchain

https://www.learningnetwork.ro/curs/curs-de-introducere-cryptocurrency-blockchain/4990

 

Curs de Cryptocurrency & Blockchain Avansat

https://www.learningnetwork.ro/curs/curs-de-cryptocurrency-blockchain-avansat/4991

Categorie
Bruno Medicina

Bruno Medicina, 59 de ani, este un este un Performance Coach (HPCC), Trainer, Autor şi Speaker, cu aproape 40 de ani de... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.