fbpx Trebuie sa iti iubesti job-ul? Nu neaparat! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Trebuie sa iti iubesti job-ul? Nu neaparat!

Urasc jobul meu, dar iubesc ceea ce fac...
Se vorbeste foarte mult despre cat de important este sa gasesti un job pe care il iubesti. Poate totusi ca acesta nu este un aspect pe atat de critic pe cat ne-a fost facut sa credem.
Din experienta inconjuratoare putem deduce ca cea mai mare parte a oamenilor nu iubesc ceea ce fac. Poate ca unora le place, iar altii doar o tolereaza, dar sunt extrem de putini cei care gasesc jobul pe care il iubesc si care ii sprijina totodata si in viata de zi cu zi.
Asta inseamna ca toti ceilalti sunt meniti sa traiasca in frustrare, in cautarea disperata a locului de munca ideal? Nu cred.

Cred ca trebuie sa gasesti entuziasm in ceea ce faci, ceea ce muncesti pentru ca acest lucru sa aduca valoare in toate aspectele vietii tale, fara ca acesta sa presupuna ideea de iubire sau placere nemaipomenita pentru un job.
Este foarte important sa facem deosebire intre job si modul in care il facem deoarece fiecare post are aspectele sale neplacute. Important este sa poti trece peste ele cu zambetul pe buze.

Cineva imi povestea ca a lucrat cu ceva timp in urma intr-o companie unde trebuia sa ajute la dezvoltarea departamentului de vanzari. Desi a avut ocazia sa lucreze cu oameni deoasebiti, vanzatori de exceptie, URA VANZARILE. Astfel, timp de un an se trezea in fiecare dimineata si pleca scarbit la serviciu. Cu toate acestea, era mandru si se simtea satisfacut de modul in care isi facea treaba. Dadea tot ce avea mai bun, fiind convins ca cineva trebuia sa faca acest lucru, sa vanda acel produs al companiei. De ce se ducea in fiecare zi la un loc de munca pe care in mod cert nu il iubea? Simplu: pentru a supravietui. A vazut in acest job o sansa importanta, o oportunitate si, cel mai important, il facea sa se simta bine cu el insusi. Iubea modul in care putea sa dea tot ce avea mai bun din el, modul in care acest lucru il facea sa aiba o parere extraordinara depsre el insusi. Iar acest lucru se reflecta si in viata sa personala. Mai tarziu, a cautat ceva care sa ii displaca mai putin, lasand acest job altora care poate visasera la el. Insa, concluzia sa a fost ca a stiut sa profite chiar si de acea perioada in care nu facea ceea ce visase dintotdeauna, convins fiind ca nu ar fi ajuns acolo unde este astazi si nu ar aprecia acest lucru daca nu ar fi trecut si prin acea experienta.

Deci, trebuie sa facem o diferenta intre pasiunea pentru un job si pasiunea pentru modul in care il faciem. Daca seful tau nu te apreciaza, esti prost platit sau compania ta nu este cea mai buna, pentru moment acesta poate fi un lucru ok. Nu acestea sunt instrumentele de evaluare ale vietii tale. Tu esti. Nu trebuie sa facu un lucru bine pentru seful, salariul sau compania ta, ci PENTRU TINE.

Chiar daca nu iubesti munca pe care o faci sau mediul in care esti nevoit sa o faci, iubeste modul in care o faci. Fii capabil sa fi propriul incurajator in fiecare zi. Astfel vei fi putea sa gasesti, mai devreme sau mai tarziu, un job care sa iti placa mai mult si o sa fii surpins sa descoperi ca, atunci cand te concentrezi sa faci un lucru cat mai bine, chiar daca este enervant, la sfarsit satisfactia va fi mult mai mare. Invatand sa iubesti ceea ce faci si modul in care te simti dupa ce ai terminat de facut acel lucru, te iubesti pe tine.{mospagebreak}

Ti-e teama ca vei ramane blocat in acelasi loc toata viata? Stai linistit. Cei care reflecta entuziasm si privesc aspectele pozitive si recompensele jobului lor nu stau foarte mult intr-un singur loc. Ei sunt fie promovati, ori se folosesc de aceasta experienta pozitiva pentru a gasi ceva care sa le placa mai mult.
Citandu-l pe Stephen Stills, am putea spune: Daca nu poti face jobul pe care il iubesti, iubeste jobul pe care il faci ( sau macar modul in care il faci...)!

Ce imi aduce cu adevarat satisfactii in viata?
Referindu-ne la viata, are vreo legatura cu aceasta gasirea jobului mult-iubit? Cu siguranta nu. Fiecare dintre noi avem propriile parti din viata care ne ofera satisfactii. O persoana care este pasionata de jobul ei nu inseamna ca are o viata mai plina decat cineva care este pasionata de propria familie sau de muzica, de pictura etc..
Gaseste ce pasiuni ai in viata in afara de job: iti place sa inveti sau sa predai, sa scrii, sa gatesti, iti place un sport anume, sau masinile, hainele? Ai un/o prieten/a minunat/a, un/o iubit/a sau o familie pe care o adori? Felicitari! Ai descoperit cateva dintre lucrurile palpitante ale vietii tale.

De ce sa nu cresti fericirea din viata ta investind timp si in aceste activitati care iti plac sau in oamenii pe care ii iubesti. Iti place sa gatesti? Atunci stabileste-ti o seara pe saptamana, departe de televizor si de seful pe care il urasti si fa acest lucru. Nu este suficient? Ia-ti un job part-time intr-un restaurant ca ajutor de bucatar. Sau fa acest lucru gratis. Nu este vorba despre job, este vorba despre placerea de a-l face.

Nu cred ca este greu de facut. Este mai greu sa te hotarasti sa o faci. Fa-ti un calendar sau un planner zilnic si scrie ceea ce iti doresti sa faci in acea zi. "Sa cumpar bilete la meci", "sa imi ingrijesc gradina", "sa ma inscriu la un curs de design" sau "sa citesc cartea X". Implica-i si pe cei dragi aici. Planifica-ti timp sa petreci cu ei: sarbatoriti ceva, joaca-te cu copiii/nepotii tai, adu flori sotiei sau mamei tale, iesi din rutina. 

Sa nu crezi ca te incurajez sa stai la un job care te face sa te simti mizerabil si sa iti gasesti fericirea in celelalte activitati. Daca iti urasti jobul, cauta altceva, fa-ti un plan sa gasesti altul mai bun. Eu incerc sa iti spun ca, in timp ce iti cauti acel job perfect, iubeste modul in care il faci pe cel actual si continua sa sarbatoresti din plin si sa profiti de toate celelalte lucruri care iti aduc fericire si bucurie in viata.

 

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.