fbpx Fotocititul, o soluție pentru a-ți spori productivitatea | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Fotocititul, o soluție pentru a-ți spori productivitatea

Cu toții ne dorim să putem parcurge un volum cât mai mare de informații, într-un timp cât mai scurt și, evident, să memorăm exact ceea ce ne este util. Fotocitirea este o soluție care propune abordarea materialelor scrise într-un mod cu totul nou – rapid, relaxant și eficient.

Deși pare greu de conceput, există dovezi că fenomentul care stă la baza fotocititului este cunoscut de cel puțin 100 de ani și chiar folosit în diverse domenii cum ar fi  traininguri militare, arte marțiale, tradiții religioase.

În 1986 Paul Sheele a identificat acest fenomen și a creeat un curs pentru cei care își doresc sau au nevoie să acumuleze o cantitate mare de informații într-un timp din ce în ce mai scurt. Paul Scheele a denumit tehnica „fotocitire”, ea bazandu-se pe fotografierea mentală a materialului scris ca pas esențial în asimilarea informației.

Până la vârsta de 4 sau 5 ani, singurul mod prin care învățăm este prin fotografiere mentală; acest mod de a învăța este felul natural al creierului nostru de a învăța. Prin cursul lui Paul nu învățăm decât cum să redobândim contactul cu această abilitate și să o și folosim în mod intențional.

Fotocitirea în cinci pași

Mintea non-conștientă – acest depozit de imagini, sunete, senzații etc. – poate fi accesată cu ajutorul fotocitirii. Fotocitirea stimulează nu doar capacitatea de citire și înțelegere a unui material, cât și  memoria vizuală, intuiția și învățarea activă. Iată cum funcționează tehnica.

  1. Pasul 1 – Pregătirea. Este o etapă foarte scurtă în care îți definești obiectivul, scopul pentru care dorești să citești cartea. Este și cea mai importantă etapă pentru că informația pe care o vei scoate din carte va fi legată de ce îți propui să obții.
  2. Pasul 2 – Previzualizarea. Timp de 1-2 minute; scopul previzualizării este să determini dacă mergi mai departe sau nu cu cititul cărții. Acest pas este un mare salvator de timp deoarece nu mai trebuie să aștepți până ce ai terminat de citit o carte pentru a ști dacă a meritat sau nu să o citești.
  3. Pasul 3 – Fotocitirea. Inainte de fotocitire este important să fii relaxat, să renunți la preocupări și griji. Există tehnici specifice care ajută la relaxare și intrarea într-o stare mentală favorabilă fotocitirii. Apoi, în funcție de numărul de pagini, o carte poate fi parcursă în câteva minute.
  4. Pasul 4 – Postvizualizarea. În această etapă se creează o stare de curiozitate prin creearea de întrebări, având mereu scopul în minte, întrebări la care vom găsi răspunsuri în ultimul pas, și anume, activarea.
  5. Pasul 5 – Activarea. Se face în etape de câte 20 de minute până consideri că scopul inițial a fost atins. În această etapă se folosesc tehnici specifice pentru abordarea materialului și se urmărește completarea răspunsurilor la întrebări.

Dacă urmezi pașii specifici și utilizezi corect tehnicile, poți citi o carte care în mod normal ți-ar lua 10 ore, în doar o oră, o oră și jumătate, obținând mai multă informație decât dacă ai citi-o în mod normal și pe termen lung.

Această metodă se poate aplica chiar și pentru cei care vor să citească beletristică: înainte de cititul obișnuit, de plăcere, este recomandat să se fotocitească cartea. Pentru cei care au de parcurs materiale de specialitate – medici, juriști, economiști, elevi, studenți etc. – tehnica face o reala diferență în viața lor. Cei care învață să fotocitească au foarte mult de câștigat: au mai mult timp, se simt mai relaxați când se gândesc la materialele pe care le au de parcurs, învață mai ușor și cu mai multă plăcere decât prin metoda clasică”, declara Connie Larkin, executive coach și instructor de PhotoReading.

Articol preluat de pe myphotoreading.ro

Categorie

Connie Larkin - Consultant

Sesiune extraordinară de coaching ontologic

Voi începe printr-un citat din cartea mea,... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.