fbpx Afla cum reduci stresul, cu 8 intrebari | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Afla cum reduci stresul, cu 8 intrebari

Nu ceea ce ni se intampla este important, ci felul in care reactionam.

Suntem foarte stresati. Multi dintre noi. Am uitat sa traim prin propriile simturi. Si ne adancim din ce in ce mai tare intr-o cunoastere stiintifica dictata. Nu mai ascultam povestile aduse de vanturi si nici simfoniile marilor nu le mai auzim. Nu ne mai privim in ochi si  ne uitam in oglinzi false. Avem insomnii, suntem irascibili, suferim de dureri de cap sau de stomac.

Pe scurt, suntem stresati.

De multe ori auzim replici ca: “ma streseaza seful”, “nu ma mai bate la cap, ma stresezi”, “ma streseaza traficul”, “toate mi se intampla numai mie”, “nu mai pot, nu mai rezist in mediul asta” etc.

Avem tendinta de a invinovati oamenii sau situatiile din jurul nostru pentru stresul pe care noi il resimtim. Este metoda cea mai la indemana pentru a ne explica de ce suntem stresati. Din pacate, aceasta tehnica nu ne ajuta foarte mult, iar explicatia vine de la Hans Selye (cel care a introdus in stiinta notiunea de stres, fondatorul Institutului International al Stresului) care spune despre stres ca este “reactia organismului si nu situatia care cauzeaza stresul. Nu ceea ce ni se intampla este important  ci felul in care reactionam.”

Astfel, ne dam seama ca explicatia pe care noi o folosim – ei ma streseaza, deci ei trebuie sa schimbe ceva – este departe de adevar. Noi suntem cei care putem sa prevenim sau sa iesim din situatiile stresante prin schimbarea propriei perceptii.

Iata cateva intrebari de care ar trebui sa tinem cont atunci cand hotaram sa luptam impotriva stresului:

Dormi minim sapte ore pe noapte?

Consumi minim doi litri de apa (apa, nu orice lichide) pe zi?

Esti capabil sa vezi partea plina a paharului?

Accepti ca nu poti sa fii pe placul tuturor?

Ai incredere in tine?

Te opresti o data pe zi sa asculti vantul, propriile tale ganduri?

Faci sport?

Esti constient de repercursiunile directe ale stresului negativ asupra organismului tau?

Daca raspunsurile tale sunt din categoria, nu sau nu chiaralege sa schimbi asta de maine. Iti garantez ca vei fi mai putin stresat!

Categorie

“Cine nu se mai poate considera copil se poate considera un om mort.” Aceasta fraza este nr. 1 din decalogul lui Alexandru Busila. Valorile... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.