fbpx Marshall Goldsmith iti propune un exercitiu simplu pentru schimbari profunde | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Marshall Goldsmith iti propune un exercitiu simplu pentru schimbari profunde

Cu totii avem trasaturi de caracter care ne ingreuneaza relatiie cu cei din jur sau ne auto-saboteaza in drumul nostru spre dezvoltare si la care am vrea sa renuntam, insa, nu reusim. Coaching-ul este una dintre metodele cele mai eficiente care ne ajuta sa facem schimbarile dorite in viata noastra. Insa, daca am putea face si singuri unele mici schimbari, cu efecte mari?

Intr-un articol din rubrica sa “Ask the coach” de pe blogul Harvard Business Review, Marshall Goldsmith (care nu mai are nevoie de nicio prezentare), propune un exercitiu preluat de la Nathaniel Branden, psiholog si autor al peste 20 de carti, prin care sa iti poti schimba schimba singur o trasatura de caracter nedorite.

Asa cum sustine autorul, este important sa lucrezi cu cate o trasatura de comportament pe rand deoarece este mai usor sa implementezi schimbarea, iar efectul este mai profund. De altfel, vei observa ca schimband un singur aspect din viata ta, va influenta in mod inevitabil si alte aspecte. De exemplu, reusind sa devii mai eficient in ascultare vei deveni mai eficient si in construirea unei echipe, in cresterea satisfactiei clientilor dar si in tratarea oamenilor cu mai mult respect.

Cum se face?

In primul rand, alege sa schimbi un aspect din comportamentul tau care crezi ca ar face cu adevarat diferenta in viata ta si concentreaza-te pe el.

Apoi, completeaza propozitia: “Atunci cand o sa fiu mai bun in/la...” sau “Atunci cand o sa devin mai putin/mult....”, adaugand, rand pe rand, cate un beneficiu pe care l-ai avea daca “atunci cand” ar deveni realitate. Repeta pana gasesti, in general, in jur de 6-8 aspecte pozitive, fiind in permanenta atent la cum te simti pe masura ce repeti fraza si gasesti argumente noi. Vei fi uimit sa constati ca, la sfarsit iti vei da seama daca se merita sau nu sa faci schimbarea propusa!

De ce functioneaza? Exercitiul te face constient de importanta schimbarii si te ajuta sa decizi daca merita sa faci sau nu acea schimbare in comportamentul tau. Iar faptul ca le rostesti cu voce tare, te ajuta sa patrunzi mai usor si mai in profunzimea beneficiilor.

Pare destul de banal, si nu prea iti vine sa crezi ca o sa si faca ceea ce promite, nu? Stai linistit. Asa i s-a parut si lui Marshall Goldsmith, dupa cum insusi declara. Insa, dupa ce l-a vazut pus in practica, si-a schimbat parerea si a inceput sa il foloseasca si in timpul sedintelor sale de coaching.

Ce l-a convins ca este eficient? Autorul povesteste cazul unui militar extrem de important venit, alaturi de numerosi alti lideri foarte cunoscuti din diverse corporatii si organizatii nonprofit, guvernamentale sau militare, la o conferinta ai caror facilitatori au fost si dl Goldsmith si Nathaniel Branden. Pe parcursul evenimentului, Marshall a observat ca barbatul respectiv era extrem de critic si se si mandrea cu asta. El nu parea multumit de nimic si comenta acid fiecare aspect care se discuta in cadrul conferintei. Atunci cand Nathaniel a decis sa aplice acest exercitiu celor aflati in sala, Marshall a fost convins ca respectatul militar nu va raspunde sincer si nu se va implica cu adevarat in exercitiu, iar asteptarile nu i-au fost inselate. Barbatul a ales sa continue fraza “Atunci cand voi deveni mai putin critic...”, iar cand i-a venit randul sa spuna primul beneficiu, a facut un comentariu sarcastic si nu a raspuns cerintei. A doua oara, el a fost si mai cinic. Apoi, brusc, ceva s-a schimbat. Incepand de la al treilea beneficiu, a incetat sa mai fie sarcastic iar cateva runde mai tarziu, atunci cand i-a venit randul a spus, cu lacrimi in ochi: “Atunci cand voi deveni mai putin critic, poate copiii mei vor vorbi iar cu mine...”.

Acela a fost momentul in care Marshall Goldsmith a inceput sa aplice cu succes metoda propusa de Nathaniel si in sedintele sale de coaching. A observat, insa, ca multi dintre clientii sai incep cu beneficii legate direct de mediul organizational (de exemplu, “aceasta schimbare va ajuta compania sa castige mai multi bani”, ) si abia la final le pun pe cele umane (“daca voi face aceasta schimbare voi deveni un om mai bun”). Insa, mai devreme sau mai tarziu, fiecare reuseste sa aiba acea revelatie care sa declanseze schimbarea. Unul dintre cazurile care l-au marcat pe Marshall atunci cand a folosit acest exercitiu cu clientii sai a fost cel al unui executiv destul de rigid care a ales ca trasatura ce trebuie schimbata renuntarea la a mai controla si face totul. El a inceput sa insire o serie de beneficii pe care le-ar avea profesional in urma acestei schimbari, insa, beneficiul final a fost “atunci cand voi reusi sa nu mai controlez si sa fac totul, voi reusi, probabil, sa traiesc macar pana la 60 de ani”...

Sper ca ai reusit sa intelegi metoda si ca o vei incerca, oricat de neincrezator ai fi. Pana la urma, ce te costa? Eu cred ca merita sa sacrifici cateva minute care ar putea sa iti schimbe apoi in bine intreaga viata. Ce zici?

 

 

 

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.