fbpx Recadrarea, una dintre cele mai puternice unelte de schimbare din NLP | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Recadrarea, una dintre cele mai puternice unelte de schimbare din NLP

Ai vazut filmul capodopera “La vita e bella” (Viata e frumoasa)? O ecranizare originala si intr-un stil aparte despre holocaust, despre sacrificiu si ocrotire parinteasca, despre castigarea dragostei si despre cum poti alege mereu sa vezi partea pozitiva a lucrurilor in special atunci cand nu ai puterea sa schimbi evenimentele. Pe scurt, o familie de evrei este deportata intr-un lagar de concentrare in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Insa, pentru ca fiul sau, Giosue, sa nu simta cruzimea si efectele situatiei, tatal, Guido (interpretat magistral de Roberto Benigni), pune intreaga scena din interiorul lagarului intr-o alta lumina, sub forma unui joc de lupte intre echipe. Astfel, cu ajutorul imaginatiei, o situatie tragica capata un aer comic si frumos, reusind sa iti arate ca poti sa traiesti cu zambetul pe buze in orice situatie, pentru ca "la vita e bella"!

De ce am mentionat acest film acum? Pentru ca el ilustreaza perfect arta recadrarii, una dintre cele mai puternice unelte de schimbare dezvoltate in NLP.

Recadrare este arta si stiinta de a aranja cuvinte si actiuni, in scopul de a modifica perspectiva personala sau a altei persoane intr-o anumita situatie, cu intentia de a initia o schimbare in comportament.

Efectele si beneficiile recadrarilor in viata noastra sunt extraordinare, indiferent ca le facem in mod constient sau nu!

Bogdan Serbanescu, unul dintre cei mai apreciati coachi din Romania, cu o pregatire impresionanta in NLP si Analiza Tranzactionala, a realizat un mini-ghid pe acest subiect printr-o serie de 4 articole care te vor ajuta sa intelegi mai bine ce inseamna cadrul si recadrarea, cum si de ce se pot folosi si, mai ales, ce efecte si schimbari poti obtine cu ajutorul lor.

In prima parte a seriei (pe care o poti citit aici) este explicata notiunea de “cadru” ca element esential al gandirii, folosit cu succes indeosebi pentru a transforma o suferinta intr-o lectie importanta sau o oportunitate de a creste, de a ne dezvolta.

Richard Bandler (co-fondatorul NLP) considera ca exista, in principal, 5 cadre (numite de el “frames”) utile pentru a furniza o focalizare activitatilor noastre si pentru a ne asigura ca suntem congruenti, oferindu-ne un context in care ne putem evalua progresul si pentru a putea explora alte optiuni: cadrul de obiectiv, cadrul ecologic, cadrul dovezilor, cadrul “ca si cand” si cadrul retroactiv. Descrierea fiecarui cadru in parte o gasesti in cel de-al doilea articol scris de Bogdan Serbanescu. (citeste-l aici).

De ce sunt importante aceste cadre? Pentru ca ele sufera actiunea de recadrare, adica de schimbare a semnificantului fara a se schimba semnificatul. In cel de-al treilea articol descoperi cum schimbarea cadrului unei experiente poate avea o influenta majora asupra felului in care percepem, interpretam si reactionam la acea experienta. Trebuie mentionat ca aceste recadrari – schimbari de cadru- se afla peste tot in jurul nostru, asa cum o arata exemple din viata de zi cu zi pe care autorul le ofera cu scopul de a te ajuta sa intelegi mai bine toate aceste notiuni.

In ultima parte a seriei gasesti explicatii si exemple despre modul in care putem folosi recadrarile si despre cele doua forme de baza sub care acestea se regasesc – recadrarile de continut si recadrarile de context. Mai trebuie mentionat si ca recadrarile se folosesc cu succes foarte mult in sfera afacerilor, indiferent ca vorbim de vanzari sau leadership.

Articolele scrise de Bogdan Serbanescu reprezinta doar o introducere in acest vast subiect, insa, cu siguranta, te vor ajuta sa iti clarifici macar o parte dintre intrebarile si curiozitatile cu privire la acest aspect si te vor face mai constient de propriile ganduri si reactii in fata diferitelor situatii prin care trecem zi de zi.

Daca ai intrebari, nelamuri sau completari, asteptam cu interes sa ni le impartasesti intr-un comentariu!

 

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.