fbpx Anul sabatic, tabuul care arată fisurile din mentalitatea de companie | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Anul sabatic, tabuul care arată fisurile din mentalitatea de companie

Anul sabatic este un subiect tabu în companiile din România şi asta pentru că încă nu ştim să muncim eficient. Fizic, lucrăm în companii care progresează, mental, încă mai muncim la program și nu la rezultate.

La noi nu va fi viabilă luarea unui an sabatic pentru că  România este o combinaţie între o piaţă emergentă în continuă dezvoltare, şi o cultură a muncii după program.

Citeste si 10 lucruri pe care n-ar trebui să le facă NICIODATĂ un lider.

Ne place să măsurăm munca în ore, şi asta înseamnă că rezultatele pot fi pe planul 2. Asta, şi faptul că meserii liberale foarte replicabile nu prea avem. Avem industrii automotive şi IT unde tehnologiile se schimbă la 6 luni, deci dacă un an eşti în afară sistemului, atunci o iei de la zero când reîncepi munca.

Ultra-responsabilizarea socială este ceea ce-i împiedică pe români să îşi ia un an sabatic. Vrem casă, plătim rate, vrem maşini premium, plătim rate, ne căsătorim devreme.

Toate contribuie la a nu te gândi ce înseamnă un an sabatic. Suntem angrenaţi în status social şi în responsabilităţi, mai mult decât în a găsi ce este important pentru noi, trăim pentru sistem şi context mai mult decât pentru noi. Un an sabatic înseamnă o responsabilitate mai mare decât un an în corporaţie.

Citeste si Ce om energic era… păcat că s-a plafonat.

Anul sabatic poate fi privit ca fiind posibil dacă este un an maternal/paternal. Mai mult de atât, cu mici excepţii antreprenoriale, la nivel de corporaţie exemple sunt foarte rare. Este posibil dacă anul sabatic are o tema, este finanţat.

Legislaţia are şi ea vina ei

Legislaţia nici nu prevede o asemenea opţiune, şi nici nu crede că foarte multe legislaţii din spaţiul UE pot acoperi această situaţie. În România, suntem departe de asemenea perspectivă, încă. Legislaţia cred că nu ar trebui să fie dificil de acoperit, ci mai curând de implementat la nivel de societate comercială.

Un an sabatic pentru un manager cu funcţie decizională e un test foarte bun pentru o companie. Dacă pleacă managerul şi compania scârţâie fără perspective reale de a se redresa, atunci compania nu este unde trebuie. Încă nu avem o cultură nici de angajator, nici de angajaţi, care să susţină un an sabatic.

Articol preluat de pe HPDI.

Categorie

Petru a absolvit Academia de Studii Economice, secțiunea Managementul Afacerilor, a urmat un master în Project Management la Kenessaw State... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.