fbpx Convingeri mai puternice, leadership mai valoros | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Convingeri mai puternice, leadership mai valoros

Lumea nu se roteste datorita ideilor simple, ci gratie convingerilor. Diferenta dintre cele doua, desi subtila, este cat se poate de reala.

Convingerile sunt piatra de incercare a mintii noastre. Aceea in care vrem sa avem incredere, aceea care face sens, care si-a dovedit functionalitatea si care - ne-am dori - spune adevaruri.

Ideile insele nu au aceste atribute. In cel mai bun caz ele reprezinta stari mentale cu continut cognitiv, cu o oarecare structura logica, dar nu sunt insotite de vointa de a le vedea puse in practica, vii.

Marea provocare a leadershipului consta insa in convingerile pe care managerii le pun la lucru, le aduc la viata. Daca acestea sunt sanatoase, ele contribuie la bunul mers al managementului. Daca nu sunt, si acesta din urma are de suferit.

Cu alte cuvinte se poate aplica foarte bine si in mediul de business principiul potrivit caruia un lider devine ceea ce gandeste.

Am observat, de-a lungul timpului, care sunt convingerile pe care la intalneam la managerii cu care lucram si am realizat o sinteza a acestora. Iat-o in urmatoarele randuri:
  • Spatiul macro, sau exterior (ceea ce se intampla in jurul nostru), si cel micro, sau interior (ceea ce se intampla in interiorul nostru), reprezinta doua chestiuni diferite. Fiecare dintre ele poate functiona bine fara ca cealalta sfera sa fie in aceeasi stare. Ele se influenteaza reciproc si cea mai puternica are impactul cel mai mare asupra celei mai slabe. Spre pilda o energie buna in zona micro reprezinta o speranta pentru energia buna in zona macro.
  • Lumea este cum este, insa fiecare dintre noi si-o reprezinta in mod diferit, subiectiv. In functie de interpretarile noastre apar si emotiile, apoi alegerile de viata. Independent de cum este lumea de fapt, interpretarile noastre controleaza si lumea noastra.
  • Repetitia aceleiasi intepretari da nastere, in timp, la obiceiuri mentale. Iata unele dintre cele negative: pesimism, egocentrism; si, dintre cele bune: optimismul, entuziasmul pentru invatare. Fiecare dintre noi poate alege intre un ritual mental bun si unul rau.
  • Emotiile extrem de intense - in general rezultate in urma intepretarilor foarte puternice – pot determina lipsa de focus cognitiv, mai ales daca trairile respective sunt negative. Inteligenta opereaza cel mai bine cand este in echilibru cu emotii de nivel mediu.
  • Schimbarea este inevitabila. Toleranta incertitudinii favorizeaza deschiderea spre schimbare. Cu cat sentimentul de insecuritate este mai mare, cu atat rezistenta la schimbare este si ea mai puternica. Dar rezistenta este costisitoare, dureroasa si inutila.
  • Schimbarea - cand este pozitiva – se numeste imbunatatire. Cand este negativa, regresie. Cea mai mare ratare in viata este atunci cand reusim sa evoluam din punct de vedere profesional, dar involuam la nivel personal. Din pacate insa sunt multe feluri in care acest lucru chiar se intampla..
  • Cea mai importanta afacerii a vietii noastre este ceea ce suntem noi insine. Cu cat ne dezvoltam potentialul, cu atat viitorul va arata in culori mai luminoase.
  • Creierul uman este ca un muschi care poate fi antrenat. Lipsa de stapanire a partii inconstiente poate boicota partea constienta. Inconstientul este legat de intensitate, caracter repetitiv si emotie. El este, de asemenea, puternic influentat de propriile afirmatii.
  • Oamenii sunt si puternici si fragili. Aproximativ 30% dintre adulti au tulburari de comportament; multi manageri sufera, spre pilda, de “boala puterii”.
  • Cand oamenii sunt supusi prea multor presiuni intra in functiune mecanismele de aparare. Acesta este un mod firesc in care reactioneaza organismul uman, insa este necesara o distingere intre mecanismele care chiar sunt favorizante si cele care favorizeaza regresia, retragerea.

Articol preluat de pe Luis Huete

Companie
Categorie

Luis Huete este profesor in cadrul IESE Business School, consultant pentru sfera de top management, speaker, autor si executive... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.